Marcos Rubino, șeful Academiei Dinamo: ”Pablo ne-a spus că trebuie să facem istorie aici” INTERVIU EXCLUSIV


Dinamo a fost preluată în luna august de către Pablo Cortacero, care a adus oameni din Spania pentru a se ocupa de club. Alex Couto, director general, Rufo Collado, director sportiv și Marcos Rubino, directorul Academiei. Vă vom prezenta astăzi un interviu cu Marcos Rubino despre planurile sale la Dinamo, cum va arăta stilul de joc implementat de la copii și ce le-a transmis Cortacero spaniolilor din conducere.

-De ce ești aici, la Dinamo?

S-a ivit această oportunitate, m-au invitat să fac parte din acest proiect nou, eu abia l-am cunoscut pe Pablo Cortacero, pe cel pe care îl cunosc bine este pe Rufo Collado, directorul sportiv. Noi deja am mai lucrat împreună în Primera Division, la Granada și în vara asta a apărut această posibilitate de a veni aici, în România, să mă implic în acest proiect ca șef al Academiei de Fotbal.

-Ce ai făcut înainte?

Uite, eu sunt antrenor. Am antrenat la mai multe cluburi apropiate de Granada, știu să formez copii, dar în ultima vreme am lucrat pentru Granada, așa m-am împrietenit cu Rufo pentru că coincid ideile noastre despre fotbal.

-Ce stil de joc se va implementa la Dinamo în ce privește Academia?

Uite, eu sunt un iubitor al jocului cu mingea. Ca mingea de fotbal să fie cea mai importantă, să iubești mingea, să știi să te porți cu ea, să posezi mingea. Așa cum spune Cruyff, dacă tu ai mingea nu o are adversarul așa că nu poate să-ți dea gol. Noi trebuie să avem propriul nostru stil de joc, să fie marcă înregistrată, să fie unică. Vom fi mai buni sau mai răi, dar vom fi unici măcar.

-Se va asemăna jocul lui Dinamo cu cel al Barcelonei?

Cu tot respectul din lume, Barcelona e Barcelona, Dinamo e Dinamo, FCSB e FCSB și Sevilla e Sevilla. Dar noi vom încerca să luăm acel model de joc al Barcelonei, dar cel mai important este ca noi să fim protagoniști în joc. În toate cluburile unde eu am avut puțină influență eu am spus că balonul trebuie să fie protagonistul. Dacă tu vrei să-i spui că jucăm după modelul Barcei, ok, foarte bine. Va fi modelul Marcos Rubino. Și dacă copiez, copiez de la cei mai buni.

-Academia lui Dinamo va fi la stadionul din Ștefan cel Mare?

Sincer, nu știu. E ideal că este în centrul orașului, este foarte comod pentru toți bucureștenii. În Granada, în Madrid, în Seviila, e la 40 de kilometri. Acolo merg jucătorii. Nu sunt eu foarte inteligent, dar am văzut că aici ar fi greu ca părinții să-și ducă copiii în afara Bucureștiului. Problema e că acest stadion are lucruri pro și contra. Se dau jos din pat și ajung la antrenament, dar problema e că este foarte abandonat. Nu a fost menținut. Am fost pe Piți Varga și nu arată prea bine. Mie îmi place mult stadionul asta, în centrul orașului. Eu nu am văzut așa ceva în Spania, nu există nicăieri, doar în București. Dar ca să ne antrenăm ne-ar trebui niște terenuri mai bune. Cert e că nu am de gând să scot Academia din Capitală și în niciun caz la Săftica. Profesioniștii trebuie să stea într-un loc și cei din Academie cu cei din Academie.

-Cum ți se pare România? Ai mai fost aici?

Nu, n-am mai fost. Știam doar despre anumiți fotbaliști români. Gică Hagi, Popescu, Bogdan Stelea, Cosmin Contra. Dar mi se pare un oraș frumos, mare, Bucureștiul, traficul însă e un haos total. Oamenii sunt amabili, s-au purtat frumos.

-Ce poți să-mi spui despre Pablo Cortacero?

Pablo este un băiat care este pasionat de fotbal, dar și de afaceri. Eu cred că în acest proiect se împreunează cele două pasiuni mari pe care le are. Pablo a venit aici cu mult entuziasm, cu multă încredere, energie, vrea ca clubul să crească. Ne-a spus-o tuturor. ”VREAU SĂ VĂD DINAMO SUS. TREBUIE SĂ FACEM ISTORIE. TREBUIE SĂ LĂSĂM O URMĂ AICI”. Asta eu trebuie să transpun în Academie. Și nu am o treabă ușoară de făcut. Dar vreau să implementez un model de joc propriu, vreau ca copii să recunoască supremația noastră. Să spună, uite, va veni Dinamo. Dar pentru jocul pe care-l vom face. O să mă cert însă cu șefii dacă e nevoie. Pentru că, fotbalul înseamnă bani. Cu cât ai mai mulți bani, cu atât ai și fotbal de calitate, fotbaliști buni, titluri și ulterior mai mulți bani. E un ciclu.

-Cum ți se pare însă faptul că numele lui Dinamo este încă respectat și toți copiii visează să se antreneze aici, în bune condiții…

Iubesc asta! Tu știi care este cel mai mare patrimoniu al vostru. Această emblemă. Toată lumea vrea să fie aici. Tu imaginează-ți că noi vom face ca să fim și mai buni și mai respectați. Eu vin cu trei obiective: să fac ordine, să creez un mediu profesionist și să modernizez antrenorii și apoi să creez un stil, un model de joc, care să se vadă pe teren. Nu bum, bum, bum.

-De la ce vârstă se vor putea înscrie copii la Dinamo?

De la 6 ani, asta este ideea. 6, 7, 8 ani.

-Cum este situația în Spania cu acest coronavirus?

Am lăsat acasă familia, pe soția mea și pe cei doi copii. Va trebui să învățăm să trăim cu acest virus. Mama mea a murit de COVID-19. Pe 6 aprilie. Familia mea a fost însă ok. Acum copii merg la școală, sunt bine până acum, în Granada, orașul cel mai frumos din lume. Soția mea muncește de acasă toată ziua îmbrăcată în pijama.

-Ai un mesaj pentru fani?

Noi suntem aici pentru a scoate copii de calitate, ca Academia să crească, să crească și antrenorii și ulterior tot clubul.

Citește și:

INTERVIU Pablo Cortacero, despre jucători, arbitri și Contra. Mesaj pentru fani: ”Răbdare”

Previous INTERVIU Pablo Cortacero, despre jucători, arbitri și Contra. Mesaj pentru fani: ”Răbdare”
Next Cornel Dinu l-a ironizat pe Aleix Garcia: "Să nu fi fost acolo"

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *