--> -->

Sportul mondial este de astăzi mai sărac – Ivan Patzaichin


-->
În urmă cu 19 ani, în faţa Stadionului Dinamo a fost aşezată statuia unui mare campion. Ivan Patzaichin, sportivul care a luat 7 medalii pentru România doar la Olimpiade, dintre care 4 de aur.

Până azi, marele Ivan era unul dintre puţinii sportivi români în viaţă care meritau să aibă o asemenea recunoaştere în timpul vieţii. De azi, lumea sportului de la noi şi România, în general, sunt mai sărace.

Ivan Patzaichin era internat la „Elias” şi se lupta cu o boală incurabilă. Decesul a fost consemnat în această dimineaţă de 5 septembrie 2021. Avea 71 de ani.

Ceremonia de dezvelire a statuii „Ivan Patzaichin – Amiralul Flotilei de Aur a Sportului Romanesc” a avut loc cu ocazia împlinirii a 53 de ani de la naşterea marelui Ivan şi a 35 de ani de carieră sportivă extraordinară!

Atât era de modest mare campion al României încât a fost singurul care s-a opus. I se părea prea mult! „Am fost în câteva emisiuni cu domnia sa. Era atât de mare, dar tot timpul aveam senzaţia că nu vrea să deranjeze. Îşi alegea locul cel mai îndepărat posibil”, e povestit Aurel Ţicleanu, în emisiunea Digi Sport Matinal. Opera sculptorului Alexandru Papuc este turnată în bronz.

Ivan Patzaichin s-a născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23 din Delta Dunării şi a trecut la cele veşnice pe 5 septembrie 2021 după ce s-a luptat cu demnitate cu perfidul cancer.

A fost de patru ori laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară. Mexico ’68, Munchen ’72, Montreal ’76, Moscova ’80 şi Los Angeles ’84. A adunat cu totul 7 medalii la aceste competiţii pentru că la gâtul său au fost puse şi trei medalii de argint. De asemenea, are în palmares și 22 de medalii în 11 ediții Mondiale, 9 medalii de aur, 4 de argint și 9 de bronz.

Sub conducerea antrenorului Ivan Patzaichin, sportivii români au adunat în jur de 150 de medalii la cele mai importante competiţii europene şi mondiale.

Citește și:

Rednic despre plecarea lui Sorescu: ”E necesară. Uite, asta mă doare”

-->
Previous FCSB se teme de Dinamo
Next Detalii dinaintea derby-ului: „Le dăm toată peluza”

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.