Promovarea înapoi în prima ligă a lui Dinamo stârnește interes în rândul investitorilor. Deși oficial Red&White are 4 acționari, acestora li se pot alătura și alții. Unul dintre aceștia este Sorin Preda, cel care, printr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, răspunde unui articol postat de ProSport.
„În ultima vreme, numele meu a fost atras într-un scandal legat de situația clubului de fotbal Dinamo. Mi-ar fi plăcut măcar să fiu sunat de către acest jurnalist, mai ales că singura declarație facută pe tema Dinamo, i-am acordat-o chiar dânsului.
Titlul si povestea nu au absolut nicio legatura cu modul meu de gândire și acțiune.
Nu cred în “lovituri de palat”, în “succes obținut cu forța”, în lucruri dobândite prin războaie. Am învățat că din războiul a 2 părți, in general câstigă o a treia. Nu acesta este modul meu de acțiune și gândire. De peste 30 de ani, conduc proiectele în care sunt implicat, ghidat de un set simplu de valori si comportamente asociate. M-am bazat întotdeauna pe comunicare deschisă, directă, onestă. Pe multă muncă realizată cred în mod responsabil, corect și cinstit, în echipă, pe bază de încredere și respect pentru cei din jurul nostru. Țintind progresul, nu perfecțiunea. Acceptând diferențele de opinie, eșecul, greșelile, punctele slabe și provocările zilnice.
Personal, nu mă lupt cu nimeni pentru nimic la Dinamo. Încerc să înțeleg si să ajut, dacă pot. Am discutat într-adevăr cu foarte multe părți implicate: alți potențiali investitori în viziunea mea (peste 15 la număr), legende ale clubului, actuali membri din staff-ul lui Dinamo, foști conducători, consultanți în management sportiv, specialiști în insolvență, avocați, etc. Cred că așa este normal să procedăm atunci când încercăm să înțelegem situația în ansamblu și să acționăm maximizând șansele de reușită în implementarea planului de acțiune.
Misiunea nu trebuie sa fie ca X sau Y să ajungă acționar la DINAMO. Misiunea este chiar DINAMO. Misiunea este să readucem, dacă putem, un alt brand românesc de tradiție din fotbalul nostru, acolo unde îi este locul. În topul performanțelor sportive din Romania și din Europa. Și asta printr-o atenție sporită asupra culturii organizaționale, valorilor care să stea la baza echipei de management, cu focus pe două direcții: construcția de infrastructură și educația. Adică pe resposabilitatea pentru drepturile generațiilor următoare.
Vreau să subliniez asta pentru jucători, staff și acei suporteri dinamoviști care poate au senzația că în acest moment se duc lupte crâncene care mă implică pe mine și mulți alții, iar situația clubului este în mare pericol. Dinamo nu are o situație grozavă astăzi, dar a fost în situații mult mai grele în ultimii ani. La echipă s-a format un spirit de familie și asta a ajutat enorm la promovare. Iar acest lucru trebuie protejat, pentru că este de departe cel mai valoros.
Am declarat faptul ca am avut discuții cu cei de la Red&White Management pentru o contribuție de capital necesară implementării noului proiect. Până la acest moment nu avem puncte asupra cărora să nu fi căzut de acord la nivel principial, însă unele dintre condițiile discutate nu se pot îndeplini peste noapte și nici nu depind în totalitate de dânșii, sau de un singur om.
Pe scurt, proiectul nou vizează ideea unui grup de parteneri/acționari “silent” care să sprijine financiar pe termen mediu/lung, o echipă de management profesionist care să iși asume obiective clare. O alternativă la modelul clasic de atragere a unui finanțator ancoră in jurul căruia să se dezvolte capitalul necesar proiectului. Ambele pot funcționa, diferența o face execuția viziunii. Astăzi responsabilitatea pentru formarea acestui grup le revine acționarilor de la Red&White Management, rol asumat de altfel.
Unul dintre cele 8-9 puncte discutate cu R&W a fost organizarea clubului după principii de guvernare corporativă. Adică dezvoltarea unui sistem de drepturi, obligații, atribuții și măsuri de control, instituite cu scopul de a asigura operarea eficientă în cadrul legal, dar și de a asigura cheltuirea corectă a sumelor alocate, prin asumarea răspunderii administratorilor și managerilor față de acționari. Acest lucru este greu de realizat atat timp cât ești încă în insolvență și nu ai un plan de reorganizare aprobat de un judecator sindic. Celelalte puncte au vizat acordul de asociere, mecanismele de management care pot asigura continuitatea proiectului în situații de criză/oportunitate, criterii în selectare a finanțatorilor, etc. Există o viziune comună, dar situația din trecut și lipsa aprobării unui plan reorganizare astăzi, amână decizia multor părți care sunt interesate să aducă aporturi financiare în structura actuală.
Trebuie rabdare! Răbdarea este o super putere! Și să nu ne comparăm cu nimeni, decât cu noi înșine eventual. Dacă astăzi avem o versiune mai bună decât saptămâna trecută, pe orice palier, asta înseamnă progres, deci o direcție bună.
Nu mă regasesc, nici eu și nici mulți dintre acei posibili parteneri, în titulatura de “patron”, “proprietar” sau “investitor”. Dacă vom reuși să aducem o contribuție la realizarea unui proiect frumos ca acesta, cred ca am putea fi menționați eventual ca și contributori. Nu imi doresc să conduc executiv absolut nimic în clubul Dinamo, nu am experiență si know-how. Îmi doresc ca Dinamo să găsească acele resurse umane care pot face asta. Pot să vă spun că un om cu suflet, pasiune, potențial de management și care își doreste foarte mult să reușească în această echipă, este Ovidiu Burca.
Mai cred faptul că negocierile nu se poartă prin intermediul presei, iar genul acesta de articole îndepărtează potențiali parteneri, de astfel de proiecte, în niciun caz nu îi stimulează să se apropie. Este logic, nimeni nu vrea să fie târât în astfel de povești.
Altfel, voi continua să îmi dedic o parte din timp pentru identificarea unor soluții la provocările acestui proiect. Așa cum fac de foarte mult timp și cu alte proiecte sociale, educaționale, sportive sau economice.” – comunicat Sorin Preda
Citește și:
No Comment