Cristian Gheorghe (40 de ani) este unul dintre cei mai apreciați oameni din marketingul sportiv românesc. Fondatorul Sports Business Academy vorbește într-un interviu pentru sport.ro despre ce urmează despre „inflația” de noi stadioane din România, și mai ales din Bucuești, despre ultimele noutăți în domeniul pe care-l reprezintă, dar și despre imaginea șifonată a lui Dinamo.
Avem stadioane, n-avem echipe performante. Ce ar trebui făcut pentru ca aceste stadioane noi să-și scotă banii pentru amortizare, înteținere?
Cred că întrebarea asta trebuia pusă înainte să construim stadioanele. Când în București ai Arena Națională și îți mai apare stadionul Steaua, apoi Arcul de Triumf, apoi Rapid și se mai aude și de Dinamo, vor fi într-un areal foarte mic foarte multe structuri, plătite și întreținute din bani publici. Asta însemnând întreținere, administrare, echipe de administrare și așa mai departe… Va fi foarte greu să le menții profitabile. Dacă eu aș fi organizator de evenimente, aș cere oferte tuturor acestor arene. Deci în loc să existe un singur preț care să te mențină pe o linie de profitabilitate, o astfel de structură va intra într-o competiție directă cu alte 4 structuri de același gen. E greșit ce s-a întâmplat.
Dinamo cum își mai poate reveni, cum își mai poate reface imaginea în Liga a doua?
Drumul corect ar fi să plece din Liga a 4-a, de la zero. Având în vedere capacitatea DDB de a finanța echipa și eforturile pe care le-au făcut în prima ligă, cred că și-ar putea duce proiectul ușor din Liga a 4-a în Liga a 2-a, să zicem. S-a tras prea mult de firul ăsta, de tot ceea ce înseamnă insolvență, datorii, în fiecare săptămână apar alte și alte probleme. Chiar dacă au un plan foarte bun de reorganizare, deficitul financiar care va apărea va fi imens. Au dispărut deja niște surse mari de venituri, drepturile tv erau esențiale în acel plan de reorganizare. Va fi foarte greu de acoperit în Liga a doua. Plus că nu prea au mulți jucători care pot fi vânduți…
Ce spui tu înseamnă faliment…
Indirect cam asta am spus. Tebuie să ia exemplul Petrolului, al Rapidului. Trebuie să accepte că singura șansă este să o ia de la zero.
Și datoriile cine le plătește?
Se va întâmpla ce s-a întâmplat și în trecut cu alte cluburi, vor rămâne în seama statului.
Citește și:
No Comment