S-A AFLAT Cine ar fi investitorul MISTERIOS de fapt. El poate să o salveze pe Dinamo


Adrian Thiess a ținut ieri o conferință de presă în care a dat niște detalii despre cei care negociază cu Ionuț Negoiță preluarea clubului Dinamo București. Deși de aproape o lună se vorbește despre acest grup de investitori misterios, abia acum s-a aflat de fapt cine este în spatele lor. Se pare că este un ucrainian, Igor Surkis, patronul echipei Dinamo Kiev.

Gazeta Sporturilor a prezentat în detaliu cine sunt frații Surkis și modul în care au preluat și controlează Dinamo Kiev:

– În 1993, în climatul economic tulbure de după prăbușirea URSS, clubul Dinamo Kiev s-a privatizat, devenind societate pe acțiuni, cu Grigori Surkis președinte. Autoritățile locale din Kiev au decis să ofere clubului două terenuri de antrenament și stadionul Dinamo.

– La fel ca în cazul lui Dinamo București, Dinamo Kiev a rămas o perioadă sub influența Ministerului de Interne ucrainean. Directorii ministerului, ai serviciilor secrete, ai trupelor de grăniceri și ai procuraturii s-au alăturat unui consiliu de administrație mixt.

– Finanțatorii clubului, frații Grigori și Igor Surkis, sunt doi oameni de afaceri de origine evreiască, implicați în privatizările controversate de după 1990.

– În primii ani sub conducerea lui Grigori Surkis, Dinamo Kiev a fost protagonista unui scandal uriaș, în urma căruia clubul a fost suspendat din cupele europene. Oficialii clubului oferiseră două haine de blană și 30.000 de dolari arbitrilor spanioli ai unui meci cu Panathinaikos.

– În timp ce conducea Dinamo Kiev, Grigori Surkis a devenit președintele Ligii ucrainene de fotbal, perioadă care a coincis cu întărirea dominației clubului asupra fotbalului ucrainean. Din 1998, Surkis a intrat în Parlament, iar între 2000 și 2012 a fost președintele Federației Ucrainene de Fotbal.

– Partener de afaceri cu unul dintre sponsorii lui Vladimir Putin, ucraineanul Surkis l-a consiliat pe președintele rus chiar și după ruperea Crimeii de Ucraina și alipirea la Rusia.

– Pe aceeași relație, în 2007, Surkis și președintele Federației Ruse, Vitali Mutko, ajutați de Mircea Sandu și cipriotul Marios Lefkaritis, au înclinat balanța votului în favoarea lui Michel Platini, care a fost ales președintele UEFA. Drept răsplată, Surkis a intrat în Comitetul Executiv și a fost numit vicepreședinte UEFA.

– După intrarea lui Grigori în structurile politice, clubul Dinamo Kiev a rămas în grija fratelui mai mic, Igor.

– În administrarea clubului este implicată o companie offshore de consultanță din Insulele Virgine Britanice, Newport Management. Transferul lui Florin Cernat de la Dinamo București la Dinamo Kiev, incriminat de procurorii români în Dosarul Transferurilor, a fost efectuat prin firma Newport Management!

– Fiscul ucrainean a descoperit că Dinamo Kiev plătea jucătorilor salarii de 6 ori mai mari decât cele declarate în acte, într-un caz de evaziune de zeci de milioane de euro. Cazul a rămas nefinalizat

Citește și:

Daniel Popa: ”Pentru onoarea noastră. Noi suntem Dinamo”

-->
Previous Daniel Popa: ”Pentru onoarea noastră. Noi suntem Dinamo”
Next Dezastru pentru un dinamovist pe care se baza Bratu din sezonul viitor. Ar putea lipsi până la finalul anului!

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *