Planuri mari la Academia Dinamo


Noul Director al Academiei Dinamo este Marius Dulca, în vârstă de 43 de ani. Pe 9 iulie, Marius Dulca, născut la Caransebeș și având o experiență de peste 20 de ani în fotbal, atât în România (la FC Caransebeș, Juventus București și ACS Juniorul 2014), cât și în Austria (la SV Horn și ATSV Hollabrunn), a fost numit în funcția de Director al Academiei Dinamo. Într-o apariție în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Radio Dinamo, el a discutat în detaliu despre viziunea sa și despre planul său de muncă pentru a construi viitorul promițător al clubului.

Detalii despre:

…venirea lui la Dinamo: „Am ales Dinamo după o discuție cu Gabi Glăvan (n.r. director sportiv), în iarnă, am vorbit 5-6 ore despre cum vedem lucrurile. Acea discuție a fost definitorie în colaborarea ulterioară care s-a concretizat. E o provocare pentru mine acest proiect. Chiar azi am avut o ședință tehnică și de organizare cu antrenorii, a venit și Gabi acolo.

…scopul Academiei: „Vrem să creăm un concept și un model de joc pornind de la valorile lui Dinamo. Am cules de la tot ce înseamnă Dinamo valori de care o să ținem cont.

Ne dorim ca Academia Dinamo București să aibă un stil de joc, să aibă principii clare. Dacă îi vedeți jucând și nu vedeți ce scrie pe tricou să știți „Acolo joacă Dinamo!”.

E nevoie de timp pentru a face pașii corecți, sunt anumite etape în care vrem să dezvoltăm proiectul de „Player development” împreună cu echipa mare, cu Gabi Glăvan.

Mai exact, jucătorii din Academie, de la grupele de elită, să intre într-un program de nutriție, pregătire fizică, antrenamente specifice, împreună cu un staff format de la echipa mare și din Academie. Jucători formați practic în principiile de joc ale echipei mari.

Știm ce vrem, avem lucrurile foarte clare. Vrem ca jucătorii noștri să fie capabili să interpreteze orice poziție din orice sistem de joc.

Orice copil care vrea să înceapă fotbalul la Dinamo va crește și se va forma în valorile lui Dinamo. E foarte important”

…proiectele Academiei: „Noi avem o operațiune numită «Revoluția fotbalului»”. Poate sună pompos, dar nu este. Vrem să creăm acea identitate de care spuneam, după valorile lui Dinamo. Vrem să ne dezvoltăm, sunt optimist.

Suntem o echipă tânără care lucrează la asta și de care o să auziți în continuare. Am un manager de proiect, Flavius Andrișca, momentan nu ni se poate alătura fizic, la București, dar ne ajută foarte mult pe zona de dezvoltare, este și Dumitraș Grozavu în echipa mea, un metodist foarte tânăr, 27 de ani, foarte bun, eu îl propun lumii, să-l rețină ca nume.

Ne dorim să creăm ceva pentru Dinamo, în primul rând un mediu de dezvoltare a fotbaliștilor. Lucrez cu oameni foarte buni și preocupați. Avem studii, discutăm despre tot ce înseamnă actualitate la nivel de academii în lume, suntem cu ochii ațintiți asupra lor”

…despre ce a găsit la Dinamo: „Am găsit oameni care au reușit să țină lucrurile în viață așa cum au putut. Academia Dinamo n-a putut face transferuri, inclusiv la copii, a fost un exod din cauza lipsei de credibilitate la nivelul clubului. Am găsit grupe întregi lipsă. Numărul de copii a fost cel care m-a șocat, undeva la 90, chiar a fost un șoc pentru mine. De-asta primul meu obiectiv a fost să găsesc mijloacele de a aduce cât mai repede copii în Academie, e foarte important.

Situația colegilor mei care sunt aici a fost una grea, gestionând o situație de haos, lipsuri, neputință, n-a fost ușor, dar au reușit, de-acum înainte trebuie să facem lucrurile puțin altfel. Trebuie să existe ca bază o organizare foarte bună. Avem o organigramă, un mod de comunicare, un mod de lucru. Dacă lucrurile sunt organizate, putem merge mai departe.

Am preluat staff-ul de antrenori și staff-ul auxiliar. N-am schimbat nimic dintre antrenori, toată lumea a rămas pe loc. E corect, pentru că vreau să evaluez lucrurile, să-mi dau seama de realitățile existente”

…cum a fost startul activității: „Am postat anunțuri pentru grupele 11 la 11 de elită, rezultatele sunt că într-o săptămână au intrat 15 copii în club. Mâine am informații clare că mai intră 12. Orice zi cu plus e foarte importantă. Abia în weekend am postat pe Facebook detalii pentru grupele de fotbal de bază pe teren redus, ne așteptăm să fie fluxul și mai mare acolo.

Mai am o idee, nu știu dacă va merge imediat, «Ziua porților deschise», în care să invităm copiii la un antrenament, să vadă ce înseamnă Dinamo, să corelăm lucrurile și să putem oferi ceva copiilor”

…fenomenele de nepotism și șpagă la nivelul antrenorilor de juniori: „Chiar azi colegul meu Flavius Andrișca a finalizat un cod de conduită al antrenorilor, părinților, copiilor, pe care vreau să-l oficializez, să aibă putere juridică. Creionând ce ne dorim noi vizavi de acest subiect vom trasa exact antrenorilor cum să fie lucrurile din punctul acesta problematic de vedere.

Principala problemă în relația părinte-antrenor pleacă de la lipsa de informare, de comunicare. Eu consider că părintele, cu cât are mai multe informații despre cum merg lucrurile, feedback, cu atât are mai puține întrebări. Nu pe partea tehnică, ci doar pe partea de comunicare mă refer. Eu voi fi ca un scut pentru antrenori, voi prelua orice probleme pot apărea în acest sens. Am vorbit și cu Gabi Glăvan și a zis «Pe noi ne interesează educația, care ar trebui făcută începând de la părinte»”

…locație: „Nevoită sau nu, în ultimii ani Dinamo s-a dus spre baza Granitul, în complexul Țiriac, unde au fost comasate majoritatea grupelor. Eu am căutat o altă variantă, găsind, la modul ideal, nu departe de Granitul, baza BDI Arena din Dobroești. Gazonul e extraordinar, de calitate. E important să avem o alternativă, să ne putem desfășura activitatea în două baze relativ apropiate”

…o posibilă colaborare cu CS Dinamo: „Eu sunt foarte deschis la a colabora cu CS Dinamo, știu relațiile din momentul de față dintre cluburi, unele foarte bune. Nu am putut să-mi iau încă detalii despre colaborarea concretă sau imediată la modul oficial”

…Dinamo 2: „Avem în vedere și reînființarea echipei secunde a clubului, de anul viitor, pentru a primi un loc de Liga 3”

„La cele mai mici grupe am o idee, am inițiat un program de voluntariat, am deja 7 persoane dornice să ni se alăture. Nu am făcut-o din considerente financiare, ci pentru că voluntariatul e o categorie foarte importantă.

Rolul meu e și să formez oameni, sunt oameni tineri, interesanți și interesați să învețe. Ei au venit spre noi și le oferim posibilitatea de a începe undeva, la un nivel foarte bun. După perioada de voluntariat le vom oferi niște task-uri remunerate în club. Am avut un prim contact ieri și cu Dinamo Socios, care și-au arătat disponibilitatea de a ajuta concret centrul.”

Vă aștept pe toți să creăm nu «New Dinamo», ci «Vintage Dinamo», cu valori foarte puternice. Dinamoviștii să vină spre Dinamo! Suntem tineri, suntem entuziaști, știm ce vrem, știm ce facem. – Mesajul lui Marius Dulca pentru viitorii fotbaliști dinamoviști

Citește și:

Iohannis după atacul Rusiei asupra portului Reni de la Dunăre: „Riscuri serioase”

Previous Gestul incredibil al unui fotbalist
Next Declarații dure ale lui Dănuț Lupu

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *