PCH atacă conducerea dinamovistă


După protestul care a avut loc la meciul cu Petrolul, 1-1, împotriva propunerii legislative care prevede închisoare de la 1 la 3 ani pentru folosirea materialelor pirotehnice pe stadion, suporterii lui Dinamo din „Peluza Cătălin Hîldan” au revenit cu un comunicat.

„Fotbalul se caracterizează prin pasiune. Este mai mult decât un sport. Pentru mulți dintre noi, este un stil de viață, o bucată de identitate și factor care ne creează principiile după care ne ghidăm în viață. A fi dinamovist, stelist, petrolist, rapidist sau orice alt astfel adjectiv nu mai reprezintă o simplă descriere a preferințelor fotbalistice, ci este o caracteristică la același nivel cu a fi brunet, blond, înalt, scund, cu ochi verzi sau albaștri. A ajuns atât de bine impregnat în viața noastră încât culorile echipelor noastre se pot găsi în codul genetic al fiecăruia dintre noi.

În același timp, fotbalul este un mediu în care se creează comunități, în care oameni interacționează și găsesc lucruri care îi aseamănă și îi fac să uite de cele care îi deosebesc. Dacă veți întreba un fan, fie ultras, fie simplu suporter, acesta va confirma faptul că, atunci când se află în tribuna stadionului, senzația de apartenență se amplifică, iar individul simte că face parte din ceva, ceea ce îl face să se simtă mai puternic. Un lucru care, pe cât de benefic pentru cetățean, pe atât de deranjant pentru autorități. De ce? Simplu, pentru că oamenii care cred într-un ideal și care luptă la comun pentru acesta sunt mai greu dacă nu chiar imposibil de învins, de manipulat și de asuprit. Pentru a putea manipula un popor, este necesar ca acesta să fie, înainte de toate, divizat.

Iar manipularea până la nivel de rigidizare este ceea ce se vrea pe stadioanele din România. Ultima propunere legislativă, prin care poți fi condamnat la o sentință de 1 până la 3 ani de închisoare dacă aprinzi o torță pe un stadion din România este o dovadă clară a faptului că autoritățile, de la Guvern până la Jandarmerie, își doresc că românii să devină niște simpli consumatori asociați unui eveniment sportiv fără a mai face cu adevărat parte din acesta. De altfel, în timp ce justiția română se chinuie să dea sentințe finale pentru omoruri (vezi cazurile accidentului de la 2 Mai, exploziei de la Crevedia sau al crimei din Caracal), legile simplifică foarte rapid pedeapsa potrivită unei fapte care, în trecut, a produs 0 victime. Nimeni, niciodată, de la prima torță aprinsă pe un stadion din România și până în prezent, nu a murit. Cu toate acestea, fapta prezintă un potențial pericol care poate fi împiedicat doar executând între 1 și 3 ani de pușcărie. Știam că sistemul legislativ este împotriva noastră, deoarece avem istoricul a zeci de ani de abuzuri, amenzi și dosare penale nejustificate nici până în ziua de astăzi, de aceea nu ne miră atitudinea autorităților, ci, mai degrabă, ne scârbește. Considerăm această propunere legislativă ca fiind una lipsită de orice temei, având ca unic scop transformarea suporterului într-un participant obedient și consumator fără posibilitatea de a-și manifesta în vreun fel sau altul pasiunea cu care acesta colorează peisajul sportiv.

În același timp, așteptăm un pic de susținere din partea conducerii clubului, conducere care a avut parte, la rândul său, de susținerea noastră, a celor care am ținut clubul iubit în viață, oferindu-le astfel șansa că ei să ocupe pozițiile de care se bucură în acest moment. În schimb, am fost crunt dezamăgiți să vedem cum cei care acum cred că ghidează destinele clubului nostru nu fac altceva decât să se alieze și să susțină, într-o anumită măsură, o lege care șterge, atât la propriu, cât și la figurat, ceea ce înseamnă culoare în fenomenul fotbalistic. Prin urmare, ne vedem obligați să ne luptăm și împotriva celor care susțin acest demers absurd, deci și împotriva conducerii noastre care ar fi bine să nu uite că noi suntem cei care au păstrat Dinamo în viață atunci când nimeni nu mai dădea șanse clubului și tot noi suntem cei care vor fi alături de această echipă în cele mai grele momente. Nu ați venit aici pentru a ne pune bețe în roate, ci ați venit aici pentru a da o mână de ajutor la renașterea acestui club glorios. Căci mâine, indiferent de vreme, noi vom fi tot aici, dar pentru voi nu garantăm. Pentru că noi vom face orice ca Dinamo să trăiască, în timp ce, pentru voi, este doar o afacere potențial bănoasă.

Astfel, încheiem prin a menționa că vom face tot ceea ce este posibil și chiar imposibil pentru a ne putea câștiga libertatea de manifestare (care nici acum nu e o libertate deplină) și vom păstra aprinsă flacăra pasiunii pentru Dinamo, pentru fotbal și pentru fenomen.

ULTRAS LIBERI!” – se arată în comunicatul oficial al PCH.

Citește și:

Raed Arafat: ”Parcă a venit cineva cu un fier de călcat şi mi l-a pus pe spate”

Previous Planul lui Burcă pentru meciul de Cupă
Next Un fost angajat a cerut falimentul

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *