--> -->

O legendă dinamovistă a executat un an și jumătate de închisoare fără să fie vinovat


-->
Ion Pârcălab, supranumit de către italieni “Săgeata Carpaților” după meciurile Dinamo – Inter Milano din Cupa Campionilor Europeni, în decembrie 1965, a povestit într-un interviu Playsport un episod important al vieții sale.

Anul 1965 a fost anul în care a și fost desemnat cel mai bun fotbalist al României. Viteza și centrările sale au devenit proverbiale, iar numele său nu lipsește niciodată din galeria atacanților pur-sânge ai ”câinilor”.

Tragedia de la Pucioasa: ”I-a băgat o mătură pe gât”

”Cel mai cumplit e să fii închis în locul altcuiva. Să fii pedepsit pentru o faptă care nu ți-a aparținut. Așa mi-a fost scris. Un blestem! Dacă eram vinovat, mă împăcam cu ideea. «Da, domne, l-am lovit sau l-am omorât, sufăr consecințele». Dar m-au condamnat pe nedrept, pe «s-ar putea», nu cu dovezi clare”.

Între 1982 și 1984, Pârcălab a stat în arest sub acuzația de lovituri cauzatoare de moarte. Amănuntele dosarului au început să fie cunoscute însă publicului larg abia în anii 2000. Un incident dramatic petrecut pe când era antrenor la Progresul Pucioasa s-a soldat cu decesul unuia dintre jucătorii săi, în mai 1980.

„A vrut să aibă o echipă tânără şi l-a luat pe portarul Nicolae Stancu de la Târgovişte. După un meci din campionatul Diviziei C, jucat acasă, a avut loc o masă, la un motel din Pucioasa. Sărbătoreau victoria. Pe fondul unor discuţii mai aprinse şi sub influenţa băuturilor alcoolice s-a luat la harţă cu Stancu. La mijloc a fost o chelneriţă. Cei doi au mers la toaletă ca să tranşeze disputa bărbăteşte şi acolo Pârcălab l-a omorât pe Stancu. Probabil că portarul a fost mai beat decât Pârcălab şi nu a putut să se apere. Am înţeles că i-a băgat o coadă de mătură pe gât, care l-a omorât pe loc”, relata un jurnalist din Câmpulung Muscel, Vasile Neagu, pentru adevărul.ro.

Citește și:

Comisioane mari către agenții jucătorilor

“Ne-am judecat peste doi ani cu domnul Pârcălab. Nu a recunoscut niciodată vina. Fiind un fost mare fotbalist și având influență, a încercat mereu să trimită pe altă pistă problema morții unchiului meu. A dat vina pe altcineva. Pentru mine, Ion Pârcălab rămâne un criminal”, spunea pentru prosport.ro și nepotul victimei, Cristian Hapaină, fost jucător la Sportul Studențesc.

Versiunea lui Pârcălab: ”M-au închis doar pe supoziții”

”E pentru prima dată când accept să comentez acest subiect. Au trecut 40 de ani de atunci, aș putea să zic orice, dar n-am ce să ascund. Dumnezeu mi-e martor că nu l-am atins nici cu un deget pe băiat. N-am motive de remușcări”, Ion Pârcălab

”În ziua respectivă, am fost la un film de la opt la zece seara, m-am întâlnit după aceea cu comandantul Miliției din Pucioasa, Văduva, cu care am luat masa, apoi m-am dus acasă, să mă culc. Stăteam într-un apartament cu două camere, vai de capul lui, nici nu aveam curent uneori. Fiind din alt oraș, Stancu mai rămânea câteodată peste noapte în aceeași locuință. Nu era nicio problemă. În acea zi, s-a dus cu un coleg la o fată, au vrut, probabil, să plece cu ea, gazda s-a opus, s-au luat la bătaie, iar băiatul a primit o coadă de lopată în cap. În casă l-a adus apoi prietenul său, noaptea, eu habar n-am când au sosit, că dormeam în camera mea”, prezintă Pârcălab propria versiune despre drama petrecută în Dâmbovița.

Și continuă:

”Dimineața am plecat la antrenament și, văzând că Stancu n-a apărut, am trimis pe cineva la apartament să vadă ce se întâmplă. L-a găsit într-o stare rea, a venit Salvarea, l-au dus imediat la spital, unde însă, din păcate, a decedat după câteva zile. N-am avut absolut nicio tangență cu agresiunea asupra lui. De altfel, la proces, cel care l-a lovit cu parul în cap a și arătat cum a procedat, că a ținut bățul cu două mâini și l-a nimerit în zona tâmplei, ceea ce i-a declanșat și comoția”

Îi e greu să se împace cu consecințele: ”Pe ăla care a dat cu ciomagul l-au arestat și condamnat, a făcut recurs și l-au pus în libertate, iar pe mine m-au luat după vreo doi ani, în urma extinderii cercetărilor. Sătenii s-au apărat între ei unii pe alții și au zis că «s-ar putea» să-l fi bătut și eu în casă, că a întârziat. «S-ar putea». Pe mine m-au închis pe supoziții, pe «s-ar putea». Nici vorbă de dovezi incontestabile, că pe astea nu aveau de unde să le ia. Chestiile cum că am fost împreună la nu știu ce petrecere, ne-am încăierat de la o femeie, sunt povești.

A fost o perioadă foarte grea, fiindcă știam că n-am greșit cu nimic și, totuși, trec printr-un asemenea chin”, Ion Pârcălab

Citește și:

Actorul Marius Manole: ”Da, mi s-a propus funcția de ministru”

-->
Previous S-a găsit soluția pentru postul de fundaș dreapta
Next Exclusiv Ce salariu ar putea avea Florin Răducioiu

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.