INTERVIU PREMIUM Marius Dima, preparatorul lui Dinamo: ”Mi se spunea Ceaușescu”


Marius Dima este un om atipic în fotbalul românesc. Preparatorul fizic al lui Dinamo are titlul de ”doctor” și este profesor la Facultatea Româno-Americană. Are nu mai puțin de 7 cărți scrise, printre care ”Să ne antrenăm copiii corect și sănătos” și ”Fotbal PRO”. A lucrat la 10 formații, printre care și echipa națională de fotbal, în mandatul lui Victor Pițurcă, iar acum este responsabilul cu munca dură la echipa din Ștefan cel Mare. Noi am încercat să-l cunoaștem mai bine pe Marius, care a acceptat un interviu în exclusivitate pentru doardinamo.ro.

-Cum este această nouă experiență?

Nu au trecut decât 2 săptămâni, deci nu aş putea da un răspuns concludent. Abia după o lună, două, în care să treci prin toate fazele de pregatire, să înceapă şi campionatul. Acum jucătorul reacționează altfel, în campionat altfel. Stresul meciului nu se compară cu activitatea din cantonament.

-Cum ți se par condițiile de la Dinamo?

Sunt condiţii bune din ce am văzut eu. Am fost la echipe unde au fost mai bune, dar şi la multe unde au fost mult sub cele de la Dinamo. Nu cred că se supără nimeni dacă spun că la Sfântu Gheorghe condiţiile au fost mai puţin bune. Pentru campionatul nostru condiţiile găsite la Săftica sunt printre cele mai bune.

”Le cer să muncească, peste tot unde am fost am exagerat, probabil”

-Cum ți se par din punct de vedere fizic jucătorii lui Dinamo?

Echipa este OK din punct de vedere fizic, nu poate fi un motiv pe viitor că echipa nu a fost pregătita fizic, mai ales ca am avut şansa sa venim la începutul pregătirii şi nu am preluat nimic din mers. Sigur că s-au schimbat multi jucători, iar cei veniţi nu sunt încă la nivel şi vom avea mai mult de muncit cu ei, dar asta se întâmplă peste tot.

Cred că asta e știința preparatorului fizic:

 să știe să lucreze diferențiat cu jucătorii
 să știe să desfacă supapa când îi vezi psihic încărcați cu programul pe care ți l-ai propus, îl mai
ajustezi puțin.
 Trebuie să evaluezi corect și din punct de vedere fizic, dar și psihic cum stă echipa.

-Muncesc jucătorii până le tremură balamalele?

Ați auzit voi ceva. Dar vă explic. Le-am spus să stea cu picioarele sus, până le tremură balamalele, că era un exercițiu de revenire. În momentul când începe să tremure piciorul, înseamnă că sângele a plecat din picioare și își face efectul exercițiul respectiv. Le cer să muncească, peste tot unde am fost am exagerat, probabil.

-Cât de mult contează pregătirea fizică?

În procente? Peste 70% contează valoarea jucătorului. Celelalte 30% sunt ajutoarele care vin din alte părți: antrenori, medicamentaţie, refacere, preparator fizic, condiții de pregătire, etc. Toate un aport mai putin însemnat. Tot aici intră și felul în care sunt tratați jucătorii, încrederea care li se dă. Peste 70% din succesul unei echipe e dat de valoarea lor.

”Diferența dintre Neagoe și Pițurcă? Sunt olteni”

-Care sunt diferențele dintre Neagoe și Pițurcă?

Sunt olteni. (n.r. râde) Asta e ideea, că nu sunt. În ciuda a ce se spune, domnul Pițurcă e foarte deschis, e total diferit de imaginea pe care o are în presă. E un om care râde, glumește, poate lumea l-a perceput altfel. Despre Eugen Neagoe, domnul Dinu spunea că dacă-l vede, își aduce aminte de datorii. Nicidecum!

-Cum a fost perioada de la națională?

Cât timp am fost la națională, a fost o pliere mai buna a programului cu activitatea mea de la facultate, fiind în București. Îți dau exemplu ultimul an petrecut la Sepsi, mi-a fost foarte greu. Nu am fost din prima cu Eugen. El a semnat în noiembrie, eu am mers abia în iarnă. Nu am fost convins că pot face față, cu drumurile, cu toate. M-am dus din iarnă, din 2018, din ianuarie, crezând că pot să vin să-mi țin orele o dată, de două ori pe săptămână. Numai că socoteala de acasa nu prea s-a potrivit. M-am uitat pe hartă, 200 de km îi fac în aproximativ 3 ore, dar au fost dăți când i-am făcut și în 7 ore. Știi cum e Valea Prahovei.

Pentru mine, cum am spus, activitatea de facultate și antrenamentul sunt într-o interdependență totală, pentru că la facultate am reușit să promovez având date practice, ca profesor trebuie să urci anumite trepte, scriind cărți, adunând puncte, publicând în reviste. Lucrurile astea trebuie să le iei din practică. Când am promovat acolo, am mers mână în mână și cu fotbalul.

”Sunt profesor cu doctoratul terminat în 2007”

-Ce faci la facultate?

Ce face un profesor. Am început activitatea în 1996, am fost, că așa erau pașii, prima oară preparator universitar, apoi asistent, lector, conferențiar. Ca să treci de la lector la conferențiar, trebuie să termini doctoratul. Sunt mai multe persoane din fotbal care au titlul acesta și eu îl am din 2007. Mi-a fost greu cât am fost în Cipru şi în Arabia. A trebuit să întrerup la facultate.

-Ai ezitat să accepți provocarea Dinamo?

Nu, chiar deloc. La Sf. Gheorghe, noi mai aveam un an de contract. Eu hotărâsem să plec oricum. Numai ca am fost daţi afară şi, bineînțeles, după negocieri, ni s-au dat niște salarii compensatorii. Am fost cel mai bucuros, că oricum nu le luam, îmi încheiam activitatea, nu mai puteam. Chiar i-am spus și patronului: Astea mi le dați degeaba, că eu oricum plecam! Nu credeam că Eugen își va găsi o echipă în București, sub 5% șanse. Mă gândeam pe la Iași sau pe unde se auzea. Mă gândeam cine știe pe unde găsește. Programasem o vară cu familia, îmi luasem bilet la concert la Metallica, multe plimbări, i-am promis fiului meu, soției: Hai că vă duc acum. Ca să revin la întrebarea ta, după toate acestea nu am ezitat deloc să vin la Dinamo, i-am rugat să mă înţeleagă şi m-au înţeles.

”Dinamo stă foarte bine din punctul de vedere al aparaturii”

-Cât de importantă este această perioadă de pregătire?

Este foarte importantă. Din experiența anterioară, e nevoie de 5-6 săptămâni, noi nu am avut decât 4. Probabil ca vom continua 2 săptămâni după începerea campionatului. Cel mai important e pentru jucătorii care vin mai târziu sau după o perioadă în care au stat. Uite, De Moura, după ce a plecat de la Sepsi, nu a mai făcut nimic. Venind și mai târziu, nu se poate compara cu ceilalți. Trebuie adus la nivelul care trebuie. Sunt jucători care vor veni cu întârziere, aici e marea dificultate.

Mijloacele de măsurare a capacității fizice la Dinamo le-am găsit din belșug. Baza materială aşa cum am spus se poate compara cu toate experiențe anterioare. Din punct de vedere al aparaturii pe care o are, Dinamo stă foarte bine. Și vremurile sunt altele, am mai avut așa ceva în Arabia, unde aveam o cameră hiperbarică, GPS, orice. Când am venit aici, am fost surprins să văd că Dinamo are cam tot ce trebuie.

-Cum ți s-a părut naționala Under-21?

Am văzut meciul împreună cu echipa chiar aici la terenul de antrenament, am fost lângă ei, toţi băieţii au trăit intens fiecare fază, numai că atât s-a putut. Trebuie să fim realiști, când un adversar a fost superior. Mulți dintre oamenii de fotbal au recunoscut superioritatea nemților. Păcat că nu am avut șansa să dăm al treilea gol, că nu ne mai egalau, cred eu.

”În Cipru mi se spunea Ceaușescu”

-Cum crezi că te percep jucătorii?

Nu pot să spun de bine. îți dau doar un cuvânt. În Cipru mi se spunea Ceaușescu. Au aflat ei de Ceaușescu, cu toate că eram în 2016 și trecuseră de la Revoluție 27 de ani și mulți dintre ei abia aveau vârsta asta. Nu știu cum unul a aflat de dictatorul român, a căutat pe Internet și mi-au zis Ceaușescu. Deşi jucătorii conştientizeaza necesitatea pregătirii fizice, datorită faptului că această pregatire este de multe ori asociata şi cu o suferinţa fizică, munca cu preparatorul nu este în topul preferinţelor lor.

-La Sepsi cum ți se spunea?

Nu ştiu. Eu ce pot să spun este că peste tot pe unde am fost am încercat să-mi fac treaba cât mai bine. De aici, probabil, corelat şi cu specificul acestei meserii se pot extrage multe porecle. Lucrând mai mult cu Pițurcă, și eu și Eugen am căpătat cultul ăsta pentru muncă. Eu pun accent pe lucrul de forţă, în special forţâ explozivă şi acest lucru nu este prea plăcut pentru jucători datorită faptului că în timpul exerciţiului se resimte de multe ori şi durere musculară. Unul dintre jucătorii acomodaţi bine cu astfel de exerciţii este Montini, dar, desigur mai au lucrat şi alţii într-o măsură poate mai mică. Mattia lucrează foarte bine, datorită faptului că a lucrat mult forță în Italia.

-Cum ți se pare Montini ca jucător?

De regulă o astfel de întrebare e mult mai complexa. Eu pot sa vorbesc doar din punct de vedere fizic şi DA, este foarte bine la toate testele, precum şi la atitudinea pe care o are. Mai mult nu am ce să spun. Am încercat să fiu apropiat de jucători, dar niciodată prieten cu jucătorii peste tot unde am fost, pentru că relația de muncă ar fi devenit alta.

”Sunt sigur că Dinamo va reveni acolo unde-i este locul”

-O ultimă întrebare, cum veți readuce Dinamo acolo sus?

Dinamo nu e într-o perioadă prea bună în ceea ce priveşte pshihicul jucătorilor. Nu trebuie să spun de ce, că lumea știe, nu s-au înregistrat cele mai bune performanțe în ultimul timp. Una este să începi noul campionat după ce ai terminat pe o pozitie fruntaşă, una este după cea mai slabă clasare din istorie. Si au fost 2 ani consecutivi cu rezultate mai puţin bune. Din acest punct de vedere vreau să spun ca pshihicul lor este puţin afectat. În rest nu are nicio legatură, echipa poate să se lupte oricând pentru primele locuri, doar în statistică va râmâne acest lucru. Ca la un elev premiant care mai vine acasa şi cu o notă mai proastă. Dinamo este un club mare şi sunt sigur ca va reveni acolo unde ii este locul.

Citește și:

Discurs nemilos: ”N-au meritat să îmbrace tricoul lui Dinamo”. Laude pentru doi fotbaliști

-->
Previous Discurs nemilos: ”N-au meritat să îmbrace tricoul lui Dinamo”. Laude pentru doi fotbaliști
Next Un fotbalist e sigur: ”Asta va face Negoiță”

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *