Ionuț Negoiță se va implica iar la Dinamo


-->
Ionuț Negoiță, fost finanțator la Dinamo, a explicat în ce condiții va reveni, ca sponsor, într-un viitor incert, la roș-albi, după construirea noului stadion. Într-un interviu pentru publicul Gazetei, fostul patron al grupării a răbufnit la adresa foștilor dinamoviști .

– Domnule Negoiță, ați fi crezut vreodată că retrogradează Dinamo?
– Un club de fotbal e ca-n viață, momente bune, momente proaste. Important e să supraviețuiască. Cum, de altfel, Dinamo poate și falimenta. Cluburile sunt greu de administrat, au deficite. Dacă ați calcula bilanțul pe ultimii 5 ani la fiecare club, ați vedea că toate sunt pe minus. Că au mai prins și un an, doi, pe plus, poate. Dar în rest, minus. Fotbalul presupune investiții și cheltuială mare.

– Totuși, Dinamo are o istorie, niște performanțe, e un brand, cum de a ajuns aici?
– Când am preluat Dinamo, îi prevedeam eventual insolvența, dacă nu chiar falimentul! Sper să nu se întâmple ceva mai rău. În viață e loc de mai bine, dar și de mai rău.

– V-ar mai tenta să investiți la Dinamo, orice sumă?
– Sub nicio formă ca patron! A fost o experiență, am luat-o ca atare, merg pe drumul meu, acolo unde mă pricep, unde cred că merită. Important va fi ca Dinamo să-și găsească investitor sau grup de investitori. Mulți au crezut că e simplu, pe vremea mea au contestat managementul, finanțatorul.

– V-ați împăcat cu suporterii?

– Cred că și-au dat seama, mai ales fanii când au preluat povestea, că nu e o treabă simplă și că e ca un iceberg. Plus că în România e o mocirlă foarte adâncă, nu văd să se întâmple ceva în bine. Vedem și rezultatele cluburilor, naționalei, pe mocirlă nu se poate construi ceva sănătos. Și nimeni nu vrea să asaneze. Unora, care nu bagă bani, chiar le convine.

– Ce le-ați transmite celor care vă contestau cât timp ați fost patron la Dinamo, între 2013-2020?
– Să se implice! Altfel, degeaba apar la TV și se dau deștepți! Pe cei ce vorbesc și nu fac îi consider papagali! Vreau să văd fapte, de vorbe ne-am săturat, hai să dovediți. Eu măcar am luat taurul de coarne, mi-am asumat niște lucruri, s-a scris istoria cum s-a scris. Alții doar arată cu degetul și nu se implică.

– Vă referiți la specialiști în fotbal sau la foști conducători și jucători dinamoviști?
– Pentru cei care au fost la Dinamo, care și-au asumat și au făcut, măcar au încercat ceva, felicitări. Dar mă refer la veșnicii deștepți pe care-i chemi: „Hai, mă, vino încoace și asumă-ți ceva!”. „Aaa, nu, nu pot…”. Foștii dinamoviști au avut ocazia și încă mai au, unii au bani, alții se dau că au bani. Să se implice, să-și asume! De bine, de rău, sunt de felicitat suporterii, se implică.

– Ce vă zic dinamoviștii cu care vă mai întâlniți?

– Și înainte, majoritatea îmi mulțumeau că n-am lăsat Dinamo să moară și că țin clubul în viață. N-am făcut eu chestiuni relevante în acea perioadă, dar a fost cel mai bun bilanț în meciurile cu Steaua sau FCSB, ce era. Derby-urile alimentau o stare de spirit. Da, am avut probleme cu cei influențați de binevoitori, așa-ziși dinamoviști. Nu le-am promis dinamoviștilor niciodată că fac minuni. Dar nici nu m-am pus în calea fericirii și a progresului. După ce-am plecat, toată lumea mă întreabă dacă revin, că de ce am plecat, că oamenilor le pare rău.

– Sunt suporteri care vă acuză vehement și spun că de la dumneavoastră a început dezastrul lui Dinamo. Lor cum le răspundeți?
– Fiecare e liber să spună ce vrea, mai ales online, sunt opinii, păreri. Eu am vrut să dau clubul oamenilor lui Dinamo, dar când le-am zis la concret să vină să-l ia, au băgat capul în nisip. Oameni care au fugit ca potârnichile.

– V-a surprins sau șocat eșecul cu U Cluj de la baraj?

– Nu, deloc. Era evident că cei care vor să urce erau mai determinați decât unii care nu au valoare. Era previzibil că șansele erau de cel mult de 50 la sută.

– Jucătorii l-au acuzat pe Uhrin, apoi suporterii i-au blamat pe jucători. Cine a dus Dinamo, sportiv, în „B”?
– E împărțită vina. La noi e sportul ăsta de a pasa vina și de a da celuilalt responsabilitatea! Îi vedem la TV, „domnule, e datorită mie” când e victorie, „e din cauza lui” când e eșec.

– Jucătorii au fost blamați, unii, că nu și-ar fi apărat corect șansele la baraj. Vi s-a părut ceva dubios
– N-am nicio idee și nici nu mă interesează. Acum privesc lucrurile din afară, relaxat, nu cunosc dedesubturile. Poate securiștii le știu, ăștia care au școala veche!

– Dacă vi s-ar acorda o sumă de bani, mare, ați fi de acord să reveniți la Dinamo pentru a investiți?
– Pentru nicio sumă! Nu merită stresul, nu merită timpul pierdut, lipsa de recunoaștere a oamenilor, nu merită să stau în mocirlă.

– Ați mai da clubul lui Pablo Cortacero și managementului spaniol? Având în vedere ce s-a întâmplat ulterior.
– Nu pot să-l dau de două ori, l-am dat o dată și asta a fost! Suna bine cu Țălnar și Contra.

– Vă place că sunt suporteri dinamoviști care vă regretă, vă gâdilă orgoliul?

Sincer, nu, nu mi-am dorit să mă regrete cineva sau să mă laude. Mi-aș fi dorit ca Dinamo să fie sus, nu e totul pierdut. La Rapid s-au găsit oameni care să investească, așa că se poate rezolva și la Dinamo. E nevoie de stadion nou, cât mai repede posibil, nu dărăpănătura asta.

Am pierdut câțiva ani din viață fiind la Dinamo, dar am făcut-o cu bună știință, îmi asum. La un moment rămăsesem captiv, acum acțiunile sunt la un român, Șerdean, oamenii se pot implica, lucrurile sunt minunate, sunt toate condițiile pentru performanță. Mai trebuie să se pună de acord «pricepuții», să găsească soluții.

– Dinamo va sucomba sau va reveni în prima divizie după un an în „B”?
– Dinamo se va reinventa. Prin suporteri, în orice variantă, ei vor susține clubul. Și prin stadion. Dacă se va face la un moment dat. Din liga a patra sau a doua, Dinamo tot va supraviețui.

– O să mai veniți vreodată la meciurile lui Dinamo? Fie ca simplu spectator.
– Pe noul stadion o să vin sigur. Ca sponsor, în proporție de 90 la sută voi fi. Dar nu mai mult ca sponsor! Era mai bine dacă aș fi rămas de la bun început doar atât.

– V-a făcut mai mult bine sau rău Dinamo?
– Bine doar ca experiență de viață. În rest, cam atât.

Citește și:

Oficial BCR: euro va trece pragul psihologic de 5 lei

Previous Cum se lucra pe vremea spaniolilor la club
Next Mutu a fost aproape de o întoarcere

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *