INTERVIU PREMIUM Zenke se destăinuie: ”Deocamdată sunt nimeni la Dinamo, dar muncesc să fiu Rege”


Simon Zenke a semnat cu echipa din Ștefan cel Mare în toamnă și a debutat chiar la marele derby cu FCSB, 1-1, de pe Național Arena. Fotbalistul de 30 de ani născut în ajunul Crăciunului în Nigeria, care s-a stabilit în Franța cu familia, a acordat un interviu în cantonamentul din Antalya pentru site-ul doardinamo.ro în care face niște dezvăluiri extrem de interesante. Mijlocașul dreapta care are echipe în CV precum Strasbourg, AS Nancy, Sanliurfaspor, Karabukspor sau AFC Tubize, explică de ce a acceptat propunerea lui Mircea Rednic, cum a trăit toată copilăria într-un cantonament imens și cum vrea să devină Regele ”câinilor”.

-De ce ai ales Dinamo?

Am ales Dinamo datorită antrenorului, pentru că el m-a dorit, știam că a ajutat foarte mulți jucători să fie mai buni și pentru mine a fost o nouă provocare Dinamo și de aceea am decis să vin aici.

-Cum a fost copilăria ta în Nigeria?

Am crescut în Kaduna, tatăl meu era soldat în Armată, mama mea lucra în comerț, avea un restaurant, am crescut unde copiii soldaților erau într-un cantonament uriaș, diferit de lumea exterioară, cu disciplină, totul era strict. În școală totul era despre armată și antrenamente militare, dar părinții mei erau foarte deschiși și relaxați și m-au lăsat să fac ce vreau. Mi-au dat voie să joc fotbal cu condiția să fiu bun la școală. Și, cum am fost foarte bun la școală, am jucat fotbal și am încercat și aici să fiu cel mai bun.

”Visam să fiu actor, nu fotbalist”

-Deci pentru tine nu este atât de greu în Antalya…ești obișnuit să stai în cantonament…

Da, nu e greu deloc. Nu am ieșit de acolo până am fost mare, fotbalul m-a făcut să plec din acel loc. Este ca și când stai în București, dar tu trăiești în Săftica. Așa am început să joc fotbal, așa că mergeam să joc și apoi mă întorceam, așa a fost. Dar cantonamentul era foarte mare. Avem magazine, tot ce ne doream acolo. E mai mare decât cel în care stăm acum în Antalya. Mult mai mare.

-Ce ai visat să faci atunci când erai copil?
Când eram mic nu m-am gândit că o să fiu fotbalist.  Eu visam să fiu actor. Niciodată nu e prea târziu pentru asta. Dar apoi am avut un verișor mai mare care stătea cu mine acasă și el juca fotbal. Așa că a trebuit să merg cu el la antrenamente, el iubea fotbalul și m-a făcut și pe mine să iubesc acest sport. L-am urmat și am început și eu să joc.

”Deocamdată sunt un nimeni la Dinamo, dar mi-aș dori să fiu Rege”

-Ești supranumit ”Regele”, nu?

Tatăl meu mi-a dat acest nume, Zenke, iar în Nigeria se traduce rege. Mi-au spus ”Regele” în Turcia și oriunde mă duc așa îmi spun. La Dinamo nu sunt încă rege. Abia am venit și încerc să mă adaptez, dar aș fi foarte fericit să fiu ”Rege” la Dinamo. Dar deocamdată sunt nimeni, încerc să învăț și să dau totul pentru Dinamo. Vreau să ajut această echipă să crească.

-Are vreo legătură numele tău cu familia regală?

Nu neapărat. Bunicul meu nu a fost rege, ci o persoană foarte importantă în satul meu. Era reprezentatul acelei comunități.

-Știi cine este ”Regele fotbalului românesc”?

Este Hagi? Eu am auzit despre el și despre Adrian Mutu. Am auzit foarte multe lucruri despre Hagi în Turcia. Când el a fost la Galatasaray eu jucam în Turcia și îl iubeau atât de mult aici. Am auzit numai lucruri bune despre el. Era adulat la Galatasaray.

”Cluburile mari nu mor. Când auzeam despre fotbalul românesc, primul lucru la care mă gândeam era Dinamo.”

-Ce crezi că se va întâmpla cu Dinamo în viitor?

Chiar dacă suntem într-o pasă proastă, eu sunt pozitiv. Ăsta este Dinamo, este un club foarte mare. Când auzeam despre fotbalul românesc, primul lucru la care mă gândeam era Dinamo. Și nu o spun pentru că acum sunt aici, ci pentru că așa e. Cluburile mari nu mor. Vezi AC Milan, trece printr-un moment mai prost, dar încearcă să-și revină. Manchester United la fel. Cred că Dinamo își va reveni și vom face un pas înainte foarte mare ajutați de antrenorul nostru.

-Poate Rednic să facă miracole cu Dinamo?

Da, a mai făcut în trecut, așa că eu cred că poate face din nou. Acum este dificil, dar el muncește din greu, ne face și pe noi să muncim la fel și o să o scoatem la capăt împreună. Este o diferență foarte mare de puncte acum așa că să ne calificăm în play-off va fi foarte dificil, dar atâta timp cât matematic este posibil, vom da totul pe teren și vom încerca să fim acolo.

”De când joc fotbal profesionist, niciodată nu am fost atât de slab”

-Ai auzit despre Cornel Dinu?

Nu. Cine este?

-Este o legendă a lui Dinamo care a spus despre tine că ai fi puțin cam gras…

(Râde) Nu sunt supărat. Sunt obișnuit să se spună asta. Când am venit la Dinamo nu mai jucasem fotbal de 6 luni, așa că este normal să am kilograme în plus. Dar muncesc. Antrenorul este mereu în spatele meu, trebuie să pierzi unul, două kilograme. Niciodată nu am fost atât de slab ca acum de când sunt jucător profesionist. Am fost să alerg în fiecare zi în Franța pentru că antrenorul a spus: ”Simon, trebuie să mai slăbești, trebuie să mai slăbești!”. Niciodată nu am fost așa. Acum am 81 de kilograme și în toată cariera mea am avut între 83 și 85 de kilograme. Când am venit cred că aveam 85. Acum le-am dat jos și trebuie să mă obișnuiesc cu acest regim și să pun osul la treabă pentru Dinamo.

”Rednic mi-a spus: ”Simon, când vorbești, scoate scobitoarea din gură”

-Ce ai învățat în țările străine în care ai jucat?

Foarte multe lucruri. Niciodată nu te oprești din învățat. În Franța am învățat toleranța, că toată lumea poate trăi împreună, poți fi alb, poți fi negru, arab. În Turcia am învățat respectul pentru persoanele mai în vârstă, chiar dacă ești bogat sau ești vedetă. În România încă încerc să mă adaptez. Un lucru pe care l-am învățat este ăsta: de obicei, după ce mănânc am scobitoarea în gură. Antrenorul a venit la mine și mi-a spus: ”Simon, nu, nu, nu. Nu mai face asta. Când vorbești să scoți scobitoarea.” Pentru mine era normal să vorbesc așa. Așa că mereu trebuie să înveți ceva nou.

-Cum ești în afara fotbalului?

Sunt un Simon care este foarte discret. Nu mă vezi ieșind prea mult, îmi place discreția. În Turcia când mergeam pe stradă o mulțime de oameni voiau să vină să mă vadă, să facem fotografii, așa că am tot stat în casă și m-am obișnuit așa. Nici nu am vizitat Bucureștiul. Am venit, dar am fost doar la Băneasa, Săftica și Otopeni. Atât. Sunt calm și îmi place să stau cu familia.

”N-am văzut niciodată un om de zăpadă în realitate”

-Cum suporți iarna din București?

Este incredibil cât de frig este! Am crezut că Strasburgul este cel mai friguros oraș în care am fost. Dar după ce am venit în București…Doamne, cât de frig e! Încerc să mă adaptez. Am jucat pe gheață, e foarte dificil, dar trebuie să te adaptezi. Am văzut un om de zăpadă doar la televizor, nu am văzut niciodată în realitate.

-Știi că acum ești un câine roșu?

Mi s-a spus asta. Așa că sunt parte din familia lui Dinamo așa că sunt câine roșu acum. Trebuie acum să mușc din adversari.

-Ce ai auzit despre Steaua și despre rivalitatea cu Dinamo?

Am văzut multe derby-uri în cariera mea, rivalitatea este foarte mare și aici. Când vine ziua derby-ului victoria este cea mai importantă, nu ce joci tu. Trebuie să lupți și să-ți aperi culorile. Când am văzut primul meu derby, am zis wow, mi-era dor de o astfel de atmosferă pentru că în Belgia stadioanele nu sunt pline. Sper să vină cât mai mulți și de acum la stadion. Sperăm să câștigăm de acum și să vină să ne susțină.

”Suporterii lui Dinamo sunt cei mai importanți din România”

-Ai un mesaj pentru fanii lui Dinamo?

Avem nevoie de voi să vină să ne susțină de la stadion. Noi suntem noi, îi invit pe cei care au venit, Reda, N diaye, să vină să vadă cum sunt cu adevărat suporterii lui Dinamo, pentru că eu am văzut. Sunt cei mai importanți și frumoși suporteri din România.

-Ai apucat să faci cunoștință cu toți jucătorii care au venit la Dinamo?

Sincer nu am apucat să-i cunosc pe toți, dar am auzit lucruri bune despre ei. Despre Reda și NDiaye am auzit lucruri foarte, foarte bune, ei au jucat în Belgia, dar eu n-am jucat împotriva lor. Știu toți trei franceză așa că ne-am apropiat. Când antrenorul aduce jucători noi are nevoie de cineva care să-i introducă în echipă.

”Am avut un American Dream. Cei din Turcia mi-au plătit excursia la New York”

-Filmul tău preferat?

”Coming to America”.

-Și ai fost în SUA?

Da. Acest film m-a făcut să-mi doresc să ajung acolo, să am ”American Dream” al meu. Când am terminat contractul în Turcia sponsorul meu a plătit excursia. Mi-a spus: ”Unde vrei să pleci?”. Iar eu i-am spus că vreau să merg la New York.

-Muzica preferată?

Hip-hop și rap-ul american. R&B, afro music. Dar cel mai mult îmi place hip-hop-ul.

”Medicul meu de familie din Franța a făcut școala în România și e dinamovist”

-Ce spune familia ta despre România?

Ei încearcă să o descopere. Am auzit că e un loc bun pentru a trăi. Coincidența face că doctorul meu de familie din Franța este din Camerun, dar a fost la școală în România. Și mi-a vorbit foarte frumos despre această țară, că sunt oameni frumoși. Și culmea, era fan al lui Dinamo!

-Dinamoviștii visează de ani de zile la Liga Campionilor. Crezi că o puteți aduce voi în câțiva ani?

Cred că în România, ca să mergi în Champions League, trebuie să fii campion și să mergi în preliminarii. Normal că îmi doresc să merg în Liga Campionilor, este visul meu. N-am jucat niciodată. Dacă aș juca cu Dinamo și aș îndeplini visul suporterilor aș fi foarte fericit. Și cred că este posibil, având în vedere că vorbim despre această echipă.

”Am cumpărat proprietăți în Africa. Acolo oamenii găsesc fericirea în orice”

-Ce ai făcut cu banii câștigați din fotbal?

Am grijă de familia mea, dar și de cei rămași în Africa, de copiii mei, și am făcut niște investiții în Africa. Am cumpărat proprietăți acolo.

-Cum e viața în Africa?

Atunci când ai bani totul e ușor, dar când nu ai, e foarte dificil. Acasă este mereu acasă. Ei găsesc fericirea în orice stare, bogat sau sărac, găsesc motive de bucurie. Un om care are un animal doar și o căsuță mică poate fi mai fericit decât Simon care are mai multe case și multe lucruri pe care le-a obținut. E viața simplă. E specială Africa, e un loc frumos.

Citește și:

INTERVIU EXCLUSIV Reda Jaadi: ”Sunt câine roșu acum. Mușc tot ce prind”

-->
Previous Prunea, propunere în direct pentru Mircea Rednic
Next Sean McDermott, primele declarații la Dinamo

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *