INTERVIU PREMIUM Penedo: ”Pentru mine, Dinamo este România”


Jaime Penedo este unul dintre cei mai apreciați jucători de la Dinamo, dar și din România. Singurul jucător din țara noastră care va participa la Mondialul de anul acesta din Rusia a acceptat un interviu exclusiv pentru doardinamo.ro în care vorbește despre ce înseamnă echipa din Ștefan cel Mare pentru el, dar și ce planuri de viitor are.

-De ce este Dinamo atât de specială pentru jucătorii străini care vin să joace aici?

Pentru mine Dinamo este specială pentru TOT. Din punctul meu de vedere este cel mai popular club pe care îl are România. Asta este sentimentul meu. Sunt acești fani minunați care ne susțin mereu, sunt oameni în vârstă, dar și tineri, care ne urmăresc. Dacă deschizi televizorul, toată lumea vorbește despre Dinamo. Pentru mine, Dinamo este România.

Cu tot respectul pentru celelalte echipe care sunt de asemenea echipe foarte importante, dar asta este sentimentul pe care îl am de când am venit aici. Este adevărat că am avut luptele noastre, eu am venit aici, Dinamo nu mai câștigase nimic de cinci ani, ajunsese într-o finală dar a pierdut-o, mereu am înotat contra curentului și sentimentul asta m-a captivat. De asemenea, sentimentul pe care îl ai când pierzi, galeria te face să simți că sunt dezgustați și când câștigi sunt atât de fericiți și te fac să îi iubești. Eu m-am bucurat mult de această perioadă aici. Pentru mine nu exista loc mai bun să vin în Europa decât la Dinamo.

-Poate Dinamo câștiga ceva în acest sezon?

Sper. Eu mereu joc ca să câștig ceva. De aceea am fost foarte fericit când am câștigat Cupa Ligii. Când am venit aici am dat un interviu în care am spus că o să câștig ceva și ei au râs. Eu mă gândeam…Doamne, unde m-am dus de când zic asta ei râd? De ce au așa puțină încredere în echipă? Și uite că am câștigat. Așa că am fost fericit.

-Cum ai simțit tu schimbarea Contra-Miriuță?

Este complicat pentru antrenorul care a venit pentru că a preluat o echipă pe care nu a pregătit-o el, un pic atinsă din cauza rezultatelor proaste, și normal că asta este o problemă. Contra este un antrenor excelent, mie mi-a plăcut să lucrez cu el, este foarte profesionist, foarte dedicat. Miriuță este de asemenea un antrenor bun, sunt stiluri diferite, Contra este mai modern, Miriuță e mai tradițional, pe stilul Andone, dar este normal. Jucătorii trebuie doar să asculte și să facă ceea ce antrenorul își dorește și asta va aduce rezultatele pe care le dorim cu toții.

-Ar fi un vis prea mare pentru Dinamo să câștige titlul?

Am fost aproape anul trecut. Eu cred că atunci nimeni nu a crezut că putem face asta și totuși am fost aproape. Acum obiectivul nostru este să ne calificăm în play-off și apoi sigur ne vom juca șansele noastre.

-Cum a fost pentru tine să fii portarul unei echipe care merge la Campionatul Mondial?

Sincer? Un vis transformat în realitate! Am muncit 12 ani pentru asta și am fost extrem de fericit că am putut să-mi ajut echipa să ajungă aici. Petrecerea a fost o nebunie totală! A doua zi a trebuit să scriu la carte, și mai multă treabă de făcut, toată lumea în stradă, multă bucurie, steagurile cu Panama peste tot, toată noaptea s-a petrecut. Nu scriu mult în carte despre asta. Cel mai mare obiectiv al meu a fost să o duc pe Panama la Mondial. Asta era cea mai mare presiune pentru mine. Era ceea ce voiam să-i dau țării mele. Am câștigat doar Cupa Sud-Americană și eu nu voiam să plec din fotbal fără să-i ofer ceva cu adevărat mare statului Panama.

-Care este secretul vostru?

Am marcat puține goluri dar nici nu am primit. Golurile pe care le-am marcat au fost la momentul potrivit și de multe ori ne-au adus victoria. În final ne-am calificat datorită diferenței de goluri. Am avut norocul cu Statele Unite care nu pot să înțeleg ce s-a întâmplat la Trinidad, cu noi a fost foarte greu, ne-am dominat pur și simplu.

Noi avem 5 jucători de 35 de ani. Ne cunoaștem foarte bine între noi, suntem un grup și ne-a unit foarte bine. Nu există niciun dubiu că Dumnezeu a fost cu Panama anul acesta. Eu nu cred în soartă. Totul are un rost. Ceva bun am făcut noi de Cel de Sus a spus: ”Este rândul vostru, mergeți”.

-Știu că scrii o carte…

Da, o să o public înainte de Mondial. O să văd cum fac să o editez și în română. Este foarte bună cartea. Să știi că vorbesc foarte mult și despre Dinamo în ea. Ultimul capitol este despre Dinamo, despre experiența mea în Europa. Este foarte, foarte bună. Și editorului care se ocupă de carte e cel mai bun din America Latină. Eu am mers cu ea și mi-au spus, da o vrem. Pablo Coehlo sunt…(râde). Este deja scrisă. Ei o pun în pagină acum. Acum îmi trimit multe întrebări deoarece mai sunt spații goale pe care ei trebuie să le umple. De un an și jumătate scriu la această carte.

-S-a tot vorbit că relația dintre jucătorii români și cei străini nu e tocmai bună. Care este adevărul?

Asta este o minciună! În fotbal nu toți trebuie să fie prieteni. Este suficient ca în teren tu să ai grijă de mine și eu să am grijă de tine. Este suficient pentru a fi bun și pentru a câștiga. Dacă tu vii la echipă o să vezi că la o masă sunt străinii, la altă masă sunt românii. Dar ăsta este un lucru normal. E un grup. Și la naționala statului Panama e la fel. Eu stau la masă cu jucătorii în vârstă, peste 30 de ani. Niciun tânăr nu stă acolo, chiar dacă suntem toți panamezi. Așa văd eu lucrurile. Eu cred că acum grupul nu este divizat. Chiar dacă românii stau cu românii, străinii cu străinii, la ora meciului toată lumea își dă mâna.

 

-Care este programul tău într-o zi?

Mă antrenez, mănânc, mă duc acasă și acolo rămân. Acum sunt foarte ocupat pentru că scriu această carte și nu prea ies. Cel mult să beau o cafea dar niciodată nu stau mult. Am un centru comercial aproape. Am văzut că în centru traficul e infernal dar să știi că și în Panama e la fel, dezastruos.

-Ce muzică îți place?

Îmi place salsa, merenque, îmi place bachata, muzică latino. Îmi place să dansez dar nu știu. Soția mea știe puțin mai mult decât mine. Copiii dansează cu noi.

-Filme?

Să știi că ies mult la filme cu Angie. Și nu ratăm nimic cu Denzel Washington. Pentru mine este cel mai bun actor.

-Ce înseamnă Dumnezeu pentru tine?

Știi, eu am învățat la o școală privată catolică. În realitate, credința mea a venit cu adevărat în Europa. Am fost foarte mult timp singur. Acea singurătate m-a ajutat să fiu mai puternic. Și apoi mi s-au întâmplat atâtea lucruri care doar cu mâna Lui ar fi putut să mi se întâmple, să-ți arate căile acestea. Dumnezeu pentru mine este acea forță pe care nu o vezi, dar este acolo și o simți și o urmărești.

 

-Care a fost cel mai frumos cadou când erai mic de Crăciun?

Un Nintendo.

-Vei continua cu Dinamo?

Da, am contract până în vară. Eu mă simt comod aici. Mă simt iubit aici și asta îmi place mult. Nu există lucru mai frumos în fotbal decât să te simți bine muncind pentru cine muncești. Adică pentru suporteri. Îmi place să-i fac fericiți pe fani. Când câștigăm este o săptămână fericită pentru ei și pentru noi. Când pierdem…”Mama mia”… Nici nu vor să ne vadă când pierdem. Sunt fanatici. De aceea îi iubesc.

-Cât timp vrei să mai aperi?

Eu cred că doar un an mai pot apăra. Așa cred eu. Mă simt bine fizic. Foarte bine. Eu doi ani nu mă mai văd apărând. Un an mă văd posibil doar. Eu cred că după Mondial va trebui să mă așez puțin și să văd dacă cu adevărat pot să continui. Deja nu doar eu iau decizia asta, ci și familia mea.

 

-->
Previous Echipa lui Flavius Stoican se întărește cu un fost dinamovist
Next Ronaldo Deaconu s-a hotărât. Ce va face în următoarea perioadă

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *