INTERVIU PREMIUM Montini dă cărțile pe față. Ce spune despre Negoiță, Fabbrini și episodul autocarul de la Balotești


Mattia Montini a acceptat un interviu exclusiv pentru doardinamo.ro în care spune lucrurilor pe nume după ce Dinamo a ajuns pe ultimul loc în Liga 1. El explică cum echipa ar putea urca ușor în clasament, ce a schimbat Dusan Uhrin la echipă, cum o să o ajute pe Dinamo venirea lui Fabbrini, dar și ce crede că Negoiță ar trebui să facă ca echipa să se bată din nou la campionat.

Primele trei meciuri ne-au distrus psihic”

-Mattia, cum este pentru tine să joci la Dinamo în situația asta în care nu mai reușiți să câștigați meciuri?

Situația la Dinamo nu e bună, dar suntem compacți, staff-ul și jucătorii, și încercăm să redresăm situația, sper ca odată cu venirea noului antrenor să ajungă la noi să se schimbe ceva în bine și pentru noi. Vreau să-i mulțumesc lui Neagoe și staff-ului său pentru că m-am simțit bine cu ei, dar în fotbal când rezultatele nu vin clubul decide să dea afară antrenorul, nu jucătorii. Noi aveam nevoie de acest șoc pentru a începe să avem rezultate bune.

-Ai vreo explicație pentru aceste rezultate proaste?

Cred că undeva s-a greșit în timpul antrenamentelor din perioada de pregătire, dar nu am o explicație clară de ce am început atât de prost în campionat, cred că câteodată nu suntem focusați 100% și de asemenea, cred că primele trei meciuri ne-au distrus din punct de vedere mental. Ne-am bătut cu cele mai bune echipe și nu eram pregătiți tactic și fizic să facem față, aveam mulți jucători noi și asta a fost.

”Mi-a fost rău trei zile după infarctul lui Neagoe”

-Cum a fost pentru tine să vezi că antrenorul a făcut infarct pe bancă?

Nu-mi explic. E prima dată în viață când văd așa ceva. Mi-a fost rău două, trei zile după acel moment. Știu că acum se simte mai bine și cred că pentru el e mai bine să se odihnească cu familia sa și poate în viitor o să-și continue cariera, dar acum cred că decizia să plece de la Dinamo a fost una bună pentru el și pentru cei dragi ai lui.

-Crezi că acel moment a influențat meciul cu Craiova?

Nu, nu. Noi am jucat prost și înainte ca el să facă infarct pe bancă. După situația a devenit și mai dificilă pentru noi, dar cred că acum este timpul să schimbăm ceva în jocul nostru. Și cei de la FCSB sunt în aceeași situație, noi am jucat doar 6 meciuri, acum avem tot timpul din lume să recuperăm. Sunt în fiecare zi la antrenamente, cunosc jucătorii, cu adevărat, câteodată fețele lor nu sunt agresive pentru că sunt căzuți psihic, dar din punct de vedere tehnic și al potențialului echipei putem urca foarte repede.

-Ce a schimbat Dusan Uhrin?

Sunt onest, am lucrat puțin deocamdată cu el, a văzut situația din exterior și când vezi situația din afară poți să fii obiectiv, să o vezi mai bine. Ne-a cerut ceva, pentru că a văzut probleme în toate compartimentele, de la atacanți ca mine, la mijlocași sau la fundași, și încercăm să jucăm acum un alt timp de fotbal, să fim mai compacți, să fim mai puternici. Dar este dificil, am lucrat o lună și jumătate cu Neagoe. Dar vom da totul ca rezultatele pozitive să vină cât mai repede.

”Nu poți trece de la antrenamente foarte grele la a nu mai face pregătire fizică”

-Cum e să lucrați fără un preparator fizic?

Într-adevăr, nu avem preparator fizic pentru că Marius a preferat să plece, dar cred că Dinamo va găsi un alt preparator pentru că este necesar pentru noi. Nu poți trece de la antrenamente foarte grele la a nu mai face nimic fizic. Dinamo e un club bun, poate că în acest moment nu toți oamenii vor să lucreze aici, dar dacă vrei, poți găsi un preparator fizic bun.

-Acum lucrați mai mult tactic?

Da, antrenorul încearcă să ajusteze defectele pe care le-a văzut la noi. Că suntem prea largi, nu jucăm bine a doua minge, am făcut exerciții pe teren mic pentru a fi mai rapizi când avem mingea și când recuperăm mingea să atacăm rapid. Apoi ne-a spus să facem pressing și să atacăm foarte repede. Să recuperăm mingea, să câștigăm duelurile unu la unu și să nu mai stăm să așteptăm să greșească adversarul.

”Dacă eram Cristiano Ronaldo jucam la Juventus. Am nevoie ca și ceilalți jucători să mă ajute”

-Sezonul trecut tu ai marcat 13 goluri, acum doar unul. Se observă cu ochiul liber că nici nu ajung prea multe mingi la tine…

Pentru un atacant este dificil când echipa nu joacă bine, noi am jucat mai mult să ne apărăm, atunci pentru mine e greu, tu trebuie să ajuți echipa și ajungi în cealaltă parte a terenului fără oxigen, nu ești proaspăt, nu ai luciditate să faci ceva. Nici eu nu am jucat prea bine, încerc să-mi îmbunătățesc jocul și să ascult ce îmi spune antrenorul pentru că vreau să fiu mai bun decât anul trecut. Dar am nevoie ca și ceilalți jucători să mă ajute. Nu sunt Cristiano Ronaldo, nu sunt Messi, nu sunt Llukaku, sunt Mattia Montini și joc la Dinamo. Dacă eram Ronaldo jucam la Juventus. Câteodată pot să judec bine situația, simt golul, dar dacă mingea nu ajunge la mine pentru mine este foarte dificil să înscriu. La antrenamente am încercat să inventez ceva pentru că în acest moment nu pot să înscriu numai de la 20 de metri, trebuie să încerc niște șuturi din exterior.

-Cum simți tu problemele pe care le are echipa cu suporterii?

Păi este normal. Din punctul meu de vedere sunt prea calmi. În Italia după două, trei meciuri ai astfel de probleme. Acum eu cred că este logic că fanii sunt supărați pe noi. Ei vor ca Dinamo să fie pe ultima poziție, nu pe ultima.

”Asta s-a întâmplat la Balotești. Dar trebuie să fii pozitiv, să muncești, STOP! Nu să-ți plângi de milă”

-Ce s-a întâmplat după meciul de Ploiești, cu autocarul?

Nimic. Cred că cei din presă au exagerat. 5 sau 6 mașini ale fanilor au oprit autocarul și l-au împins pentru a protesta în fața conducătorilor, a jucătorilor. Ne-au strigat că suntem jucători de Serie B, să plece staff-ul, Prunea, Dănciulescu, dar e normal după ce ajungi pe ultimul loc. Dar doar cu atitudine pozitivă poți să schimbi această situație. Trebuie să fii pozitiv și să muncești, STOP. Nu să-ți plângi de milă.

-Ai un mesaj pentru fani?

Sincer, eu nu mi-aș fi dorit să fac acest interviu pentru că este un moment foarte dificil pentru noi, dar câteodată trebuie să le explici oamenilor. Eu am fost căpitan în ultimele 6 meciuri și vreau să le spun fanilor că suntem conștienți de tricourile pe care le purtăm, le respectăm și le iubim. Nu suntem aici să luăm bani nemunciți. Fanii știu foarte bine că la Dinamo se plătesc salarii mari jucătorilor. Suntem aici ca să muncim să ne îndeplinim obiectivele, muncim pentru ele și pentru viitorul nostru. Este posibil ca câteodată să părem că nu avem atitudinea potrivită, dar facem tot să schimbăm asta. Suntem mulți jucători din sezonul trecut, Dinamo a cumpărat jucători cu experiență în Liga 1, un căpitan de la o echipă din play-off. Sper ca suporterii să fie alături de noi și să fie siguri că facem totul să urcăm în clasament.

-Ce înseamnă pentru tine să porți banderola la Dinamo?

Sincer, am fost supărat pentru că am pierdut 5 meciuri. Dar pentru mine e o mândrie să fiu căpitan. Am ajuns de doar 7 luni și am demonstrat ceva nu doar pe teren, ci și în afara lui. Când vorbesc cu jucătorii tineri sunt foarte concentrați, când încerc să-i învăț ceva. Poate că am făcut și lucruri bune la Dinamo și sper să reușesc să-i fac pe suporteri fericiți și de acum înainte.

”Trebuie să câștigăm 9-10 puncte și să urcăm în clasament”

-Cum ți se pare campionatul românesc cu Dinamo și FCSB pe ultimele locuri?

Sincer, pentru mine România este foarte ciudată. Nu sunt reguli. Am văzut un meci acum 3 etape, Poli Iași cu Voluntari, iar cei de la Iași au jucat prost, apoi au jucat cu noi și au câștigat. Acum suntem norocoși pentru că multe echipe au pierdut puncte. Trebuie să începem să câștigăm 9-10 puncte repede și vom urca sigur în clasament.

-Cum e Dusan Uhrin ca persoană?

Niciodată nu vorbește doar cu un singur jucător. El vorbește în timpul antrenamentelor. El a făcut o școală de antrenori diferită față de fostul antrenor. Neagoe se baza mai mult pe pregătirea fizică, jucătorii să fie niște bestii pe teren. Dusan Uhrin se bazează pe tactică, îmi plac ambii, pentru că vreau și să alerg dar și să joc inteligent. Dar în acest moment avem nevoie să jucăm cu mintea. Trebuie să fim deștepți, trebuie să alerge și mingea, nu doar jucătorii.

-Ce spui despre venirea lui Fabbrini?

Am vorbit cu el în fiecare săptămână și mi-a spus că nu se simte bine acolo. El și-a dorit să vină și în mai la Dinamo, dar clubul din Bulgaria i-a oferit mult mai mult. Aveam nevoie de el aici, el poate schimba soarta unei partide cu un șut, o pasă decisivă, o fază frumoasă, la fel ca și Nistor. El mi-a spus că s-a simțit foarte bine în România, la Botoșani s-a simțit ca într-o familie. În Bulgaria mi-a spus că e diferit, că oamenii sunt mai închiși, de aceea nu și-a mai dorit să stea acolo.

”Obiectivul lui Dinamo ar trebui să fie câștigarea campionatului, nu vânzarea clubului”

-Crezi că Negoiță va vinde clubul?

Nu știu. Eu nu l-am întâlnit niciodată, nu-l cunosc. Sunt fericit că nu înțeleg perfect româna. Am citit un articol că vrea să vândă de 2 ani clubul. Se pare că nu poate să-l vândă în acest moment chiar dacă vrea să facă asta. În acest moment e dificil să vinzi. Dacă el vrea să vândă înseamnă că nu mai este pasionat de fotbal și de Dinamo. Așa că pentru noi este mai bine să vândă pentru a veni o persoană care să vrea să facă lucruri importante aici. Obiectivul lui Dinamo n-ar trebui să fie vânzarea clubului, ci să câștige campionatul.

-Crezi că Dinamo poate juca în play-off în acest sezon?

Da, pentru că am jucat doar 6 meciuri. Dacă câștigăm următoarele două meciuri urcăm și o să uite toată lumea că am fost pe ultimul loc. Acum deschizi televizorul și vezi așa: Gigi Becali și FCSB, Dinamo și Prunea. Asta este tot. Câteodată schimb pe Rai Uno ca să nu mai aud ce zic. Negoiță și Becali sunt cele mai importante subiecte ale presei din România.

-Prunea ți se pare afectat de aceste probleme cu fanii?

Știu un singur lucru. Că este foarte dificil și pentru el. El stă zi de zi cu noi, practic și-a pus numele lui la bătaie pentru a ajuta Dinamo. La fel și Dănciulescu, care a fost unul dintre cei mai buni atacanți din istoria lui Dinamo și acum i se cere să plece de către suporteri. Îmi imaginez ce e în sufletul lor. Dănciulescu de exemplu nu poate face mai mult, nu e director, dar el ne ajută pe noi, pe jucători. Fiecare când are o problemă îl sună pe el și ne răspunde la orice oră din zi și din noapte. Dar e greu să intri în mintea jucătorilor în acest moment. Prunea a fost unul dintre cei mai buni portari români. El putea să stea liniștit 20 de ani pe o insulă oriunde în lume. Dar e pasionat și a vrut să continue în fotbal.

-Pe ce loc crezi că va fi Dinamo la finalul campionatului?

Pentru mine important e să ne calificăm în play-off. Dacă nu vom face asta va fi o deziluzie. Acum noi trebuie să câștigăm meciul cu Hermannstadt și să jucăm foarte bine.

”La Dinamo nu sunt probleme cu banii. Acum suntem un grup unit”

-Crezi că jucătorii au fost afectați și pentru că au existat întârzieri salariale?

Nu, crede-mă. La Dinamo nu sunt probleme cu banii. Ok, poate că nu suntem plătiți la timp, dar nu s-a pus niciodată problema să nu ne primim banii. Dinamo chiar plătește salariile, că mai sunt probleme financiare și primim salariile cu 2 luni întârziere nu e o problemă. Problema e alta. Că avem nevoie de cineva cu pasiune, să stea în contact cu noi cum e noul antrenor care să vadă situația din exterior și să ne ajute să ieșim de aici. Noi acum chiar suntem un grup unit, suntem prieteni. Anul acesta s-au cumpărat mulți jucători români. Anul trecut erau grupulețe. Vorbitorii de franceză stăteau singuri, africanii la fel. Acum doar eu și Klimavicius mai suntem de anul trecut. Grupul e mult mai compact. Nu mergem în fiecare zi să luăm cina împreună, dar e normal, nici la Juventus Ronaldo nu merge cu Higuain la masă, dar sunt compacți pe teren. Așa și noi trebuie să fim.

Citește și:

Ce spune Cosmin Contra despre situația în care este Dinamo

-->
Previous A semnat săptămâna trecută dar nu s-a prezentat la antrenamente. Ce se întâmplă cu jucătorul
Next Ce se mai întâmplă cu transferul lui Puljic

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.