INTERVIU PREMIUM Mircea Rednic: ”Am stat în arest ca să nu merg la Steaua”


Antrenorul lui Dinamo, Mircea Rednic, a oferit un interviu în exclusivitate pentru doardinamo.ro, în care a povestit cum a fost nevoit să stea în arest și să curețe tunurile de zăpadă pentru că nu a fost de acord să meargă la Steaua! El dezvăluie cum a ajuns de mic să țină cu echipa din Ștefan cel Mare, când a mers pentru prima dată pe stadion și ce alt mare dinamovist i-a fost coleg de suferință în armată.

-Când erați mic cu ce echipă ați ținut?

Cu Dinamo. Și nu-s ca alții care zic așa. De ce? Pentru că Dinamo a venit la un meci, ori de Cupă, ori meci amical, era generația lui Lucescu, și mi-a plăcut.  Erau unul și unul, toți cu talie, frumoși, înalți, au venit într-un echipament alb, m-au atras foarte mult aceste detalii. Se simțea putere în echipa aia.

-Câți ani aveați atunci?

Eram clasa I sau clasa a II-a.  Asta nu pot să uit, e prima oară când m-a dus tata la meci. Și am rămas impresionat. După aceea am început să țin cu Dinamo. Tata era cu U Cluj, se tot ciondănea cu cei de la CFR. Pe el îl interesa ce face CFR-ul, să nu câștige CFR-ul, să câștige U, eu eram cu Dinamo, mi-a plăcut de mic.

”Steaua a încercat, ne-au trimis și la arest”

-De la Steaua ați avut vreodată o ofertă?

Ca jucător, nu. S-au făcut niște presiuni, eu și Mișa Klein am făcut în aceeași perioadă armata, Mișa era mai mare ca mine, dar am intrat la Facultate amândoi, la Metalurgie, și am fost în Armată. Atunci a fost o perioadă grea pentru mine și Mișa, eram jucători de echipă națională și Steaua a încercat, ne-au chinuit… Steaua a încercat, ne-au trimis și la arest, și pe la Baia Mare. Norocul nostru că era un erou al muncii socialiste la Hunedoara, nu mai știu cum îl chema, și el a intervenit pentru noi.

-Și cât ați stat în arest?

Trei, patru zile, aproape o săptămână.

-Și de ce v-au băgat în arest, că nu voiați să mergeți la Steaua?

Nu ni se spunea clar de ce, era colonelul Roșu, pe care n-o să pot să-l uit niciodată. Dacă nu ne-a frecat și ne-a chinuit, căram și lenjerie, ne-au trimis și la instrucție, vai de capul nostru. Atunci chiar eram chinuiți. Țin minte că ne scoteau când era gerul cel mai mare și ștergeam tunurile. Îți dai seama să ștergi tunurile, să cureți un metal de zăpadă la -10, -20 de grade? La Baia Mare era zăpada până la brâu. Au încercat atunci și ne spuneau că trebuie să semnați la Steaua. Dar noi eram cu nea Mircea (n.r. Mircea Lucescu) și plus că eu îmi doream să ajung la Dinamo, nu se punea problema.

”L-au trimis pe eroul muncii să discute cu Ceaușescu”

A fost un moment în care am fost la limită. Dar fix atunci ne-au lăsat pentru că au fost mari presiuni. Hunedoara era oraș muncitoresc și au făcut muncitorii scandal, l-au trimis pe „eroul muncii” să discute cu Ceaușescu, și țin minte că ne-au dat voie la meciul cu Dinamo. Jucam cu Dinamo și atunci s-au făcut presiuni mari ca să ne lase. În armată, pentru că eram la facultate, făceam 9 luni. Au venit la Baia Mare după noi cu eroul muncii, Tripșa parcă îl chema.

Am fost în armată prima oară la Deva, apoi la Baia Mare, și apoi iar am revenit la Deva. Dar eram urmăriți. Era prin ’81 sau ’82. Noi eram titulari în echipa națională. Ăia ne vedeau la televizor și noi eram acolo. Ne chinuiau, dimineața, la 5:00 trezirea, țin minte că ne mai lăsau seara acasă. Erau mulți care erau de-ai noștri, mai aveam blaturi pe acolo, țineau cu Hunedoara. Trebuia să luăm primul autobuz dimineața. Câteodată Mișa, căruia îi plăcea viața, îl vedeam că vine cu catarama într-o parte, cu vestonul despuiat, fugea după mașină. Ne-au cam chinuit acolo, au făcut presiuni ca să mergem la Steaua, dar a contat mult că nea Mircea a venit de la Dinamo.

”Am fost și sunt dinamovist”

-Înseamnă că dumneavoastră chiar ați fost dinamovist…

Chiar am fost și sunt dinamovist. Poate a contat și frecușul ăsta din armată, păcat că Mișa a murit. Ne-au chinuit și îți dai seama că eram jucători de echipa națională și să se comporte cu tine în halul ăsta…

-De aceea ați avut așa o ură contra Stelei?

Nu pot să zic… De fapt, poți să o iei și ca o ură. Dar după aceea s-a rezolvat. Nici nu mai mergeam pe la Unitate, mergeam rar, doar când erau controale, ne-au mutat la Hunedoara și mergeam la antrenamente.

”Tot timpul mi-am dorit să câștig contra Stelei”

-Aveți o dorință extraordinară să bateți mereu Steaua?

Da, o satisfacție că te bați cu cei mai buni. Și atunci erau puternici, și acum este o echipă care investește.  Tot timpul mi-am dorit să câștig contra lor. Și pe vremea mea nu erau foarte multe meciuri care se jucau la sânge. Noi aveam echipele noastre, Steaua avea echipele ei, cu Craiova și Timișoara nu prea ne înțelegeam, erau meciuri care pe care.

-Loți Boloni spunea că Securitatea avea mai multă influență decât Valentin Ceaușescu și că Dinamo era de multe ori mai avantajată…

Da și nu. Nu cred eu că dacă Valentin și-ar fi dorit ceva sau ar fi văzut că ceva nu este în regulă nu ar fi intervenit. Noi am încercat prin alte modalități să-i combatem. Adică am înființat niște echipe, gen Victoria București, Flacăra Moreni, ca să ne batem cu ei. Și ei aveau Târgu Mureș, aveau Bihorul, care erau cu ei. Noi aveam echipele poliției cum ar veni. Dar până la urmă nu ne-au ajutat cu nimic. Steaua cu ele făcea scor. Și când erau meciurile astea Valentin se cam implica și la arbitraje, erau arbitrajele cel puțin corecte, deci ai noștri nu puteau să se desfășoare.

Citește și:

INTERVIU PREMIUM Rachid Ait Atmane: ”Am jucat contra Realului și a Barcelonei, dar atmosfera de la Dinamo m-a impresionat”

-->
Previous Un fost elev din Belgia îi transmite un mesaj lui Rednic
Next Mesajul lui Mircea Rednic astăzi: ”Mare atenție”

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *