INTERVIU PREMIUM Juristul CS Dinamo explică EXACT situația stadionului


Juristul clubului CS Dinamo, Ciprian Stoica, a acceptat propunerea doardinamo.ro de a ne explica pe larg care este situația construirii unui nou stadion în Ștefan cel Mare. Vă redăm mai jos discuția cu el, nu înainte de a vă explica două chestiuni importante.

Cei de la CS Dinamo au propus către CNI două variante: un stadion de 18.000 de locuri și unul de peste 22.000 de locuri. Pentru a doua variantă reprezentații CS Dinamo cer răbdare, deoarece el nu se poate construi până când litigiul cu asociația lui Badea nu este stins.

Interesul CS Dinamo să se construiască cel de peste 20.000 de locuri este următorul: așa ar scăpa practic de toate secțiile sportive învechite din complex, poligon, sală de box, haltere, pe care le-ar reloca în noul stadion. Doar că există riscul ca proiectul să cadă în întregime dacă cei de la CNI nu îl vor mai aproba când se va încheia litigiul cu AFC Dinamo. Explicații pe larg în interviu.

-Care este situația stadionului în momentul de față?

Atât suporterii, cât și Clubul Sportiv își doresc construirea unui stadion. Unii pentru EURO 2020, alții pentru Complexul Sportiv Dinamo. CS Dinamo va face toate demersurile astfel încât în Complexul din Ștefan cel Mare să se construiască o bază sportivă multifuncțională care să aibă și un stadion. Toată lumea știe că se va construi un stadion de fotbal. Noi am spus că este o exprimare pleonastică. Stadion reprezintă o suprafață de teren utilizată pentru diferite ramuri sportive. Și pentru fotbal, și pentru rugby, și pentru alte categorii de sporturi, de pildă, oină, hochei pe iarbă. Atletismul se va desfășura pe vechea bază sportivă, adică noua bază sportivă va cuprinde UN STADION FĂRĂ PISTĂ. Pista va rămâne pe vechea arenă.

Noi în această bază sportivă multifuncțională vrem să relocăm sălile de lupte, sălile de box, sălile de judo, TIR-ul, pentru a îndeplini condițiile prevăzute de legea 295 privind regimul armelor și munițiilor, în mediul urban nu se mai efectuează trageri în poligoane descoperite, ci doar în poligoane acoperite. Motiv foarte bun pentru a crea sub tribune sau în partea de jos a stadionului poligoane de tir pentru armă cu glonț și pentru tir sportiv. Va avea un stadion de fotbal pe care ni-l dorim cu o capacitate de peste 20.000 de spectatori.

-Știm că ultima variantă era de 18.000 de locuri. S-a schimbat ceva?

Da, este vorba despre două proiecte. Unul de 18.000 de locuri, altul de peste 20.000 de locuri. O să o luăm de la început.
În 2017 Federația Română de Fotbal pe baza discuțiilor avute cu UEFA au stabilit patru stadioane pentru EURO 2020. Stadioane utilizate exclusiv pentru antrenamentul echipelor care vor desfășura competiția oficială pe Arena Națională. Au fost identificate cele patru stadioane, printre care și stadionul vechi Dinamo. În momentul în care ne-am apucat de a face documentația pentru a-l preda pentru CNI ne-am dat seama că nu îndeplinim o condiție prevăzută de Guvern prin ordonanța 25/2001 privind funcționarea Companiei Naționale de Investiții, care, primește, pe bază de protocol, de la beneficiarul investiției, amplasamentul, terenul, liber de construcții și liber de orice fel de sarcină. Ori, la momentul respectiv, deși noi am spus că nu este o sarcină, Compania Națională de Investiții a considerat că acel contract încheiat între CS Dinamo și AFC Dinamo, cunoscută generic ca asociația lui Badea, exista un litigiu. Deci între cele două entități a existat un contract, s-a creat un litigiu între timp și acest litigiu ar fi creat sarcini pentru construcția acestui stadion.

-În acest moment acest litigiu mai există?

În acest moment litigiul este rezolvat doar în parte, trebuie să fim corecți. Primul pas pe care l-am făcut a fost să trecem din domeniul privat în domeniul public al statului suprafețele de teren aflate în Complexul Sportiv Dinamo București. Anterior, acestea a fost în domeniul privat al statului, ceea ce a și făcut posibilă încheierea acestui contract de asociere. Între timp, administratorul, Ministerul Afacerilor Interne și Clubul Sportiv Dinamo, care este în proprietatea statului și nu a fost transmis niciun moment vreun element al dreptului de proprietate, folosință, concesiune, închiriere, către AFC Dinamo. Cu toate acestea acest contract de asociere a fost privit ca o sarcină. Primul pas pe care l-am făcut a fost să trecem din domeniul privat în domeniul public al statului toată această suprafață de teren. Ulterior, pentru că ne doream altceva pentru CS Dinamo și pentru MAI, am creat și un proiect de hotărâre de guvern, 616/ 2017, prin care a fost trecut din domeniul privat în domeniul public al statului și am făcut o acțiune în instanță în vedere evacuării asociației ca urmare a faptului că a încetat titlul executoriu, adică posibilitatea de încheiere a unui contract de asociere din Complexul Sportiv Dinamo. În primă instanță am câștigat și am câștigat și ulterior în instanța superioară după ce a fost apelată hotărârea primei instanțe, în sensul în care Tribunalul București a constatat că solicitarea noastră de evacuare este îndreptățită, motiv pentru care asociația a și fost evacuată din Complexul Sportiv Dinamo București.

-Care a fost motivarea dată de instanță?

Odată cu trecerea din domeniul privat în domeniul public al statului a încetat baza materială din punct de vedere juridic, bază materială care făcea obiectul contractului de asociere. Prin urmare, contractul a încetat într-una din formele sale.

-Și ce mai urmează?

Concomitent am depus la Tribunalul București ca primă instanță o solicitare de încheiere a contractului. De constatarea nulității contractului și în subsidiar de a se constata voința noastră de a înceta contractul de asociere. Hotărâre care a fost admisă în parte. În sensul în care instanța a respins primul capăt de cerere, respectiv constatarea nulității contractului pe motivul DOL-ului, ca viciu de concensământ, dar a admis al doilea capăt de cerere prin care noi am considerat că acest contract de asociere intră în sfera contractelor nenumite, chiar dacă este un contract care poartă un nume, contract de asociere, motiv pentru care el a fost adus cât mai aproape de un contract din zona respectivă, contractul de societate. În contractul de societate care a stat la baza contractului inițial, făcut pe vechiul Cod Civil, dar și în noul Cod Civil, se prevedere posibilitate încetării contractului dacă acesta a fost încheiat pentru o perioadă nedeterminată, atunci când una dintre părți solicită acest lucru. Practic, noi i-am solicitat instanței să ia act că noi nu dorim a continua acest contract, că obiectul contractului, adică susținerea sportului de performanță, nu mai există, întrucât asociația nu mai desfășoară activități de performanță cum desfășura la momentul încheierii contractului, aspect pe care instanța l-a înțeles și l-a admis. Din păcate nu ne-a venit încă motivarea și s-ar putea ca această decizie a instanței să fie apelată la instanța superioară. Ne gândim că așa se va întâmpla, chiar dacă nu e obligatoriu.

-Cât va mai dura?

Noi în momentul de față spunem că decizia luată de instanță atât în evacuare, cât și în partea cu încetarea contractului este suficientă. Nu cred că se va mai întoarce. Problema este că această asociație este în insolvență încă din anul 2010. Abia s-a închis masa credală. Urmează o perioadă de maxim 3 ani în care are loc punerea planului de reorganizare financiară. După această reorganizare financiară se va vedea dacă asociația se va lichida sau își va continua activitatea. Din punctul nostru de vedere spunem că litigiul este ca și rezolvat. Odată ce două instanțe s-au pronunțat greu de crezut că o altă instanță se va pronunța de o altă manieră.

Problema e că cei de la Compania Națională de Investiție sunt sceptici și doresc să aibă această certitudine. Predarea amplasamentului să se facă atunci când nu mai există niciun fel de umbră de suspiciune.

-Dar mai există această problemă cu AFC Dinamo în condițiile în care stadionul se face pe Velodrom?

Și asta a fost o discuție. Pentru că le-am spus că nu există niciun fel de problemă. Inițial s-a mers pe un proiect de 18.000 de locuri. Ulterior, datorită deciziilor luate de instanță, favorabile nouă, am adus în discuție lărgirea stadionului, translatarea stadionului, mărirea suprafeței, astfel încât el să aibă minim 20.000 de locuri, așa cum s-a solicitat inițial. Aspect la care CNI încă nu ne-a răspuns. Noi am purtat cu ei o corespondență, le-am arătat deciziile, și le-am spus că pentru translatare ar însemna să intrăm puțin pe zona care a făcut obiectul asocierii inițial. Compania nu s-a pronunțat până acum, am trimis mailul pe 14 ianuarie după o discuție informală avută undeva în decembrie în care am discutat și chestiuni legate de PUZ.

-Ce se întâmplă cu acest PUZ?

Pașii sunt următori. Ca să poată fi realizată investiția trebuie făcut așa: protocolul de predare a amplasamentului, realizarea PUZ-ului, care este în sarcina CS Dinamo, realizarea studiului de prefazabilitate, care se bazează pe informația obținută din PUZ și avizele obținute din PUZ, și care este în sarcina investitorului, Ulterior, studiul de fezabilitate și ordinul de începere a lucrărilor. Noi în momentul ăsta suntem la faza de PUZ. Adică am încheiat un contract pentru realizarea lui în luna aprilie, cu termen de execuție 7 luni de zile. În luna noiembrie trebuia să fie gata.

-De ce nu a fost gata?

Pentru că cei care au realizat acest serviciu au întâmpinat greutăți în obținerea unor avize de la alte instituții. Eu au depus și au făcut dovada acestui lucru, că au depus documente în vederea unor avize, la Direcția de Urbanism, la Direcția Transporturi, Consiliul Municipiului București, Primăria de sector, avize care au întârziat să vină, avem documentația că au primit la 30 de zile aceste avize, care depind unul de celălalt. Nici în acest moment nu este finalizat în totalitate. Va mai dura maxim 30 de zile. Sfârșitul lunii martie este stabilit pentru avizul final, el se va emite de către Consiliul General al Municipiului București. La 1 aprilie noi teoretic avem PUZ-ul. Problema se pune că dacă CNI este de acord cu propunerea noastră de translatare a suprafeței, acest PUZ va trebui completat. Terenului i se va mai adăuga o suprafață nouă, pentru care va fi nevoie de încă niște avize. Este vorba despre o completare doar, nu știm aproxima cât va dura.

-Bun, după PUZ, dacă se ajunge la varianta de 18.000 de locuri, cât vor mai dura ceilalți pași?

Ceilalți pași sunt oarecum parcurși. Studiul de prefezabilitate este realizat de ei, trebuie doar aprobat, ca să treacă la studiul de fezabilitate. Pe lângă asta trebuie făcută sistematizarea zonei, căi de acces, gaz, apă, canal. Pentru asta este nevoie de fonduri. Sistematizarea zonei o face CS Dinamo, investiția o face MAI, nu știu, poate nu avem buget la un moment dat, sunt costuri foarte mari care nu-ți permit să faci sistematizarea zonei într-un anumit timp. Între timp stadionul vechi poate fi utilizat. Echipa Dinamo poate să joace meciurile în continuare pe stadionul vechi, meciurile importante pe Arena Națională, suporterul are unde să vină, are ce să vadă.

-De ce a durat atât de mult?

Sincer, doi ani au trecut fără să ne dăm seama când. În fiecare lună am avut cel puțin două, trei activități pe care le-am făcut pentru realizarea acestui proiect. Și iată că după doi ani voi nu vedeți nimic. Noi vedem o grămadă de hârtii și o grămadă de probleme întâmpinate de-a lungul timpului. Dar sperăm ca în cel mai scurt timp să vedeți și voi măcar un escavator acolo să vă liniștiți că se va face ceva. Chiar dacă EURO 2020 este un proiect nefezabil, nu va mai fi realizată, ea va fi realizată pentru 2021 sau 2022.

-Întrebarea este, se va construi sigur un stadion? Și când?

Pentru spiritul dinamovist creat de trei entități cu nume Dinamo, trebuie să știe că vor avea o bază sportivă care va avea și un stadion modern. Că se va mai întârzia cu un an, că se va mai întârzia 1 an și 6 luni, n-aș putea aproxima. Cert este că în perioada următoare, cel puțin cât vom rămâne noi, cei implicați în proiectul ăsta, vom face toate demersurile ca această bază să apară. Această bază nu va fi folosită doar pentru fotbal, Clubul Sportiv Dinamo și Fotbal Club Dinamo sunt două entități diferite. CS Dinamo nu construiește pentru FC Dinamo. CS Dinamo construiește în principal pentru nevoile lui, ale sportului de performanță, și înțelege, și este aproape de spiritul dinamovist și va permite pe baza solicitărilor pe care le va face FC Dinamo să desfășoare activități de antrenament, activități de competiții, ș.a.m.d., pentru care FC Dinamo va trebui să plătească. CS Dinamo nu face investiții pentru privați. CS Dinamo construiește pentru nevoile sale, pentru nevoile MAI, și abia apoi pentru ceilalți frați mai mari sau mai mici, care la un moment dat s-au desprins din cadrul lor. FC Dinamo face parte din trecutul nostru. Clubul are 70 de ani din care numai 20 nu i-am petrecut împreună. Ne dorim ca toți fanii să vină aici, și nu doar la fotbal, ci și la handbal, la bachet, la volei.

-Ce se va demola practic?

Depinde de proiect. În prima variantă, 18.000, demolăm doar velodromul și dependințele din jurul velodromului, dar și terenul Piți Varga. În varianta cu peste 20.000 de locuri atunci vom demola și jumătate din stadionul Victoria, dar și pe partea de poligoane, săli de box, haltere, serele și câteva dependințe. Aceste secții vor fi relocate în noul stadion, la subsol și sub tribune.

-Cum credeți că va arăta zona cu noul stadion acolo în spate?

Am avut ocazia de a discuta cu persoane implicate în transformarea zonei și aceasta din sectorul 2, zona doamna Oltea, spatele complexului sportiv Dinamo, va deveni în 10 ani de zile un parc cu parc sportiv. RATB-ul se desființează. E o chestiune de timp. Asta se intenționează, mutarea autobazei Floreasca într-o zonă de periferie, cum cândva a existat, iar Parcul Floreasca se va uni cu zona unde este acum Autobaza și va coborî în Parcul Sportiv Dinamo care probabil, într-o perioadă de 5 ani își va schimba Polul Nord cu Polul Sud. Adică dacă astăzi intrarea în club se face din Ștefan cel Mare, s-ar putea ca peste 5 ani intrarea să se facă din Doamna Oltea, din zona în care se va construi. Este esențial pentru existența noastră să avem o infrastructură modernă în complexul sportiv Dinamo.

Un alt proiect pe care îl avem sunt grădinițele cu program sportiv, aici în clădirea de lângă Spitalul Floreasca, această ruină care mai are puțin și cade, suntem și cu asta într-un litigiu, dar rezolvabil. Dacă asociația ar face dovada că este proprietar al clădirii, îl despăgubim în bani, terenul este al nostru.

-De ce la Steaua s-a putut și la Dinamo nu?

Situația de la Steaua cu cea de la Dinamo este complet diferită. Unde deja nu mai există stadion, da. Pentru că ei nu au avut niciun litigiu, iar noi a trebuit deocamdată să rezolvăm acest litigiu. Și-au ras stadionul, locuiesc în zona respectivă, deși nu sunt stelist, este frumos și de fiecare dată când trec sunt puțin frustrat din punct de vedere profesional pentru că trec pe acolo și nu am putut să realizez ce a realizat omologul meu Talpan. Dar pe de altă parte mă motivează pentru că și eu am copil mic, și eu sunt tânăr, și eu îmi doresc să fiu contemporan cu modernizarea Complexului Sportiv Dinamo, care e în buricul târgului. Un alt avantaj al Stelei este că sunt izolați acolo, printre cimitire, acolo e teren viran, au venit mașinile repede, le-au dus pe câmp unde făceau soldații exerciții. Gândește-te ce se întâmplă la noi dacă un vecin din zona caselor depune o plângere. Îmi sistează tot.
Vrem să vă rugăm să aveți mai multă răbdare cu noi și să fiți înștiințați corect că noi ne facem datoria în acest sens, să se construiască o bază multifuncțională modernă.

-Baza funcțională cu stadion se poate face cu 18.000 de locuri?

Se poate face cu 18.000 de locuri, dar este mai mică. Dacă peste 2 ani de zile rezolvăm definitiv problema litigiilor cu AFC Dinamo. N-o să vină unul la un moment dat să spună: ”Sunteți nebuni? Uite cât spațiu v-a rămas.” Pot eu să-i explic că la momentul respectiv eram într-un litigiu și toată lumea se grăbea și toată lumea voia să vadă un escavator.

Ok, dar nu există varianta ca după ce se rezolvă acest litigiu CNI să nu mai fie interesat să facă această investiție având în vedere că nu mai există motivul EURO 2020?

Există și această variantă. E greu să nu se mai construiască pentru că va fi în continuare rivalitatea dintre Steaua și Dinamo. Între ministerul apărării și MAI. Două ministere a aceluiași guvern. Un ministru are, un ministru nu are. Și un ministru stă și se uită, bă, vouă nu vă mai fac. Unuia i-am făcut în EURO 2020, foarte bine. Nu cred că nu o să se mai facă. Să știi că exista varianta și să facem un nou stadion pe vechiul stadion, chiar în 2021, 2022, care ar fi cu pistă, cei de la CNI ne-au spus asta, să așteptăm să se încheie litigiul. Ok, dacă nimeni nu vrea cu pistă, atunci o să spunem că îl facem pe velodrom.

-Aveți vreun proiect pentru vechiul stadion?

Pe jumătate din stadionul vechi putem realiza iarna chiar și un patinoar. Sunt patinoare artificiale care se montează cu plăci, cum ar fi să ai și un patinoar pe timpul iernii? Trebuie să fim deschiși la minte, să aducem lucruri noi și să avem și susținerea financiară de care am avea nevoie la un moment dat.

-Cât credeți că va mai dura până veți începe lucrările?

Problema litigiului cred că sfârșitul anului 2019 este un termen rezonabil. Celelalte chestiuni legate de construcție ar trebuie să meargă repede, asta ar însemna undeva maxim în iunie 2021 să avem un nou stadion. Ar putea începe chiar anul acesta demolarea dacă mergem pe proiectul de 18.000 de locuri. Noi nu putem pica în extrema cealaltă. Suporterii vor acum, noi acum trebuie să ne dăm peste cap de trei ori și mâine să începem lucrările. Vom face toți pașii care trebuiesc făcuți atunci când legea ne permite.

-Să înțelegem, voi vreți un stadion de peste 20.000 de locuri. De ce depinde alegerea variantei?

Totul depinde și de răspunsul CNI. Noi așteptăm pentru varianta de peste 20.000 de locuri, dar dacă cei de la CNI ne spun că nu sunt de acord, probabil vom face de 18.000 de locuri. La 1 aprilie, având și PUZ-ul, având și situația oarecum rezolvată pentru 18.000, noi putem să dăm drumul de 18.000. Doar dacă cei de CNI ne spun că nu sunt de acord să mai așteptăm. Dar cu rugămintea să nu ne certați pe urmă că am făcut un stadion de 18.000!

Citește și:

Florin Bratu și-a adus un mijlocaș crescut la Arsenal Londra

-->
Previous Rival duminică: ”Am mers la Gigi Becali și i-am spus: Sunt dinamovist”
Next Dan Alexa: ”Eram legat sufletește de Dinamo”. De unde a pornit conflictul cu MM

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *