INTERVIU PREMIUM Facundo Mallo: ”Nu sunt ca Albin. Voi lăsa o impresie bună”


Facundo Mallo a semnat săptămâna trecută cu Dinamo un contract până în vară cu opțiune de prelungire încă un sezon. Fundașul central uruguayan care a dezvăluit de ce a venit în România, că numele său se citește Mașo, și nu Malo (n.r. care înseamnă rău în spaniolă), că galeria lui Dinamo din video-urile pe care le-a văzut seamănă cu una sud-americană și că speră să reușească să convingă că merită să stea aici și să câștige un titlu și să lupte să ajungă într-o zi în Champions League.

-Cum ai ajuns la Dinamo?

Mi s-a prezentat această oportunitate acum două săptămâni, două săptămâni și jumătate, și când mi s-a povestit despre club și despre ce aș putea să realizez aici și unde aș putea să merg după ce aș termina acest contract, atunci am zis vin, încercăm, și destul de repede am semnat.

-Ce știai de Dinamo înainte să vii aici?

Destul de puțin. Știam că există Steaua și Dinamo în România, auzisem ceva de Cluj, că sunt cele mai mari echipe din această țară. Ușor, ușor încerc să cunosc istoria acestui club, vorbind cu Danciu, văzând imagini pe pereți peste tot la Săftica, mi-am făcut o idee despre identitatea acestui club.

”Galeria lui Dinamo pare una sud-americană”

-Ai văzut video-uri cu fanii lui Dinamo?

Am văzut pe youtube, am văzut coregrafiile cele mai importante, m-au impresionat. Știu că ei nu prea mai vin în play-out, că nu e reprezentativă această contra-performanță pentru Dinamo, dar știm că dacă sezonul viitor avem rezultate și avem un an bun ei se vor întoarce la stadion și vom avea și noi ocazia să vedem pe viu astfel de coregrafii.

-Cum ți s-au părut suporterii?

Sincer, par o galerie sud-americană. Cântând tot timpul, susțin echipa, mi-a dat sentimentul ăla pe care-l avem în America Latină, ca în tribune să ai al 12-lea jucător. Galeria te poate ajuta enorm când picioarele nu te mai ajută. Strigătele, susținerea lor, felul cum sar în tribune, te fac să dai totul și atunci când simți că nu mai poți. Mai ales când joci acasă. Există galerii în acest stil în Uruguay. Sunt două echipe importante, Penarol și National, care și-au împărțit suporterii din țară 50%-50% și când i-am văzut pe fanii lui Dinamo asta am spus: par sud-americani.

-Cum ți se pare Europa?

Am mai fost în Italia, în Franța și în Portugalia când am jucat cu naționala. Acum joc pentru prima dată la un club, încerc să mă adaptez, să cunosc, să văd orașul și cum trăiesc oamenii aici, cred că voi adapta repede într-un oraș care m-a surprins plăcut, Bucureștiul.

-Sunt diferențe mari?

Da, traficul chiar m-a impresionat. Mașini scumpe, extrem de multe. Se circulă bară la bară, dar trebuie să mă obișnuiesc, n-am ce să fac.

”Sper să las o impresie bună ca Alvaro Pereira”

-Cunoști vreun jucător uruguayan care a fost în România?

Da, îl știu pe Juan Albin, care a jucat aici, n-am vorbit cu el, știu că au mai fost alți fotbaliști aici dar nu sunt prietenii mei, Alvaro Pereira, care a fost la Cluj înainte de a merge la Porto. El a lăsat o bună imagine aici și sper să merg pe același drum, să las o impresie bună aici.

-Știi că Albin a jucat aici la Dinamo doar o singură lună…

Da, știu că nu a putut să dea randamentul pe care toți îl așteptau de la el, a jucat înainte la altă echipă, la Petrolul, acum știu că e în Uruguay și joacă în prima ligă.

”Mircea Rednic m-a impresionat”

-Ce părere ai despre Mircea Rednic?

Acum îl cunosc mai bine dar m-a impresionat. Este serios, face antrenamente interesante, ne arată concepte pe care trebuie să le aplicăm la partidele pe care le jucăm. Atât el, cât și staff-ul său, muncesc bine și mi-au lăsat o bună impresie.

-Care este poziția ta preferată?

Ca fundaș central pot juca și pe dreapta și pe stânga. Am jucat mai mult pe stânga dar sunt dreptaci, așa că mi-e tot una. Am mai jucat și la fundaș lateral dreapta, dar nu mult.

-Cum ți se pare actuala echipă a lui Dinamo?

Eu cred că este pe drumul cel bun. Sunt mulți jucători noi, am văzut, dar din ce am vorbit cu oameni care știu mai bine fotbalul românesc, această echipă din play-out putea să fie foarte bine în play-off, să se bată pentru lucruri importante. Dar avem această perioadă în care trebuie să jucăm în competiția asta și să reușim să punem baza la ceea ce ar trebui să facem anul viitor. Asta este ideea, să formăm o echipă pentru ca anul care vine să ne putem lupta la titlu.

”Am contract până în vară dar eu sper să demonstrez că sunt bun și să rămân”

-Cât crezi că vei sta la Dinamo?

Contractul meu este până în iunie cu opțiune de prelungire pe încă un an. Vom vedea. Va depinde de mine, de rezultatele pe care le vom avea ca echipă, eu sper să demonstrez că sunt bun și să rămân.

-Crezi că poți să fii campion la anul?

Cu siguranță. Este o echipă bună și chiar dacă suntem noi trebuie să legăm relații de joc, să fim o echipă unită, să muncim bine și să ne luptăm pentru ceea ce ne dorim, se poate. Așa cred eu, că putem să îndeplinim acest vis.

-Ai niște amici aici?

Români încă nu. Am un prieten care joacă la Hermannstadt, e cam departe. La echipă vorbesc cel mai mult cu Ioan Filip, el mă duce la antrenament.

”I-am furat numărul lui Penedo”

-Care este visul tău ca jucător?

Visul meu este să joc la echipa națională a Uruguay-ului. Asta mă face să continui să joc fotbal. Este cea mai mare mândrie pentru un jucător din țara mea să joace acolo. Bineînțeles că într-o zi mi-aș dori să joc în Champions League, dacă aș juca cu Dinamo, ar fi perfect. Mai ar dura mult timp, dar dacă muncim și ne luptăm pentru acest vis se poate, dar e dificil.

-Ai auzit despre Penedo?

Da, am auzit că a fost la Dinamo. Știu că e panamez, că a fost la Mondial, dar Uruguay este destul de departe de Panama. Știu că-i vor ”fura” numărul de pe tricou. Voi juca cu 26. Mi-am dorit acest număr pentru că mi-a purtat noroc în toți acești ani de când joc fotbal și când m-au întrebat ce număr vreau am zis clar: 26!

-Ce îți place să faci în timpul liber? Cum ești tu ca jucător?

Acum mi-ar plăcea să cunosc mai bine orașul, în Uruguay eu studiam, împărțeam timpul între fotbal și Facultate de Educație Fizică, acum venind aici am întrerupt, dar când mă voi întoarce voi relua.

”Idolul meu este Diego Godin”

-Ai un idol ca jucător?

Azi pot să-ți spun că e Diego Godin. Pentru mine este cel mai bun fundaș central din lume. Complet, joacă de atâția ani la cel mai înalt nivel reprezentând Uruguay-ul.

-Ce ți-ai propus tu să faci în România?

Sunt destul de departe de Uruguay. Sunt la 12.000 de kilometri de țara mea, o să profit de oportunitatea asta pentru că altfel n-aș fi aici, aș fi rămas acasă. Vreau să dau totul pentru Dinamo, să cresc eu, dar și să reprezint clubul care a avut încredere în mine, voi munci zi de zi, antrenament după antrenament, meci după meci, să îndeplinim obiectivele pe care clubul le are.

”Fanii lui Dinamo să aibă încredere în noi”

-Cum ești tu ca jucător? Albin nu s-a impus la Dinamo și pentru că a avut probleme cu viața extrasportivă…

Nu știu ce probleme a avut. Eu sunt un tip normal, liniștit, trăiesc pentru fotbal. Bineînțeles că un fotbalist are și el dreptul la timp liber, să se distreze, dar trebuie să știe că reprezintă Dinamo și imaginea acestui club este importantă. Mie nu prea-mi place să ies, eu prefer seara să stau acasă să mă uit pe Netflix. Îmi place să stau să mănânc cu iubita mea, Jose, acasă, ea a venit din Uruguay să stea cu mine și sunt fericit.

-Ce semnifică numele tău?

Nu înseamnă rău. Mallo cu doi de l se citește Mașo. Sunt bun, nu rău. (n.r.)

-Ai un mesaj pentru fanii lui Dinamo?

Da, să aibă încredere în noi. Să fie alături de noi în momentele astea, știm că e greu pentru ei. Dar și pentru noi e să jucăm fără spectatori, ei ne ajută enorm în momentele dificile, ne împing de la spate.

Iubita sa, Jose, joacă handbal pentru Școala Franceză din Uruguay. Ea a asistat la meciul dintre CSM București și Metz, disputat vineri, și a adus în tribunele sălii Dinamo un steag al Uruguay-ului. Ulterior ea a venit pe stadion să-l susțină pe Facundo, care a fost doar rezervă neutilizată la meciul cu Chiajna.

Citește și:

Deci, se poate! Nu-i știe pe Negoiță și pe Becali. Ce zice dacă-i vine o ”ofertă de nerefuzat” de la FCSB

-->
Previous Viață grea după ce-a învins Dinamo! Pericol de demitere
Next INTERVIU PREMIUM Rednic: ”Mama voia să fac vreo meserie, eu aveam ambiții mari”

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *