INTERVIU EXCLUSIV Stoican: ”A fost o dezamăgire cruntă pentru mine”


Fostul antrenor al ”câinilor”, Flavius Stoican, se va întoarce în Ștefan cel Mare luni, 4 februarie, de la ora 20:00, ca adversar, iar miza este imensă. Atât Dinamo, cât și Poli Iași, se bat pentru locurile de play-off. Noi am discutat în Antalya despre această primă întâlnire din 2019, despre planurile de viitor ale tehnicianului, dar și despre prietenia care îl leagă cu președintele lui Dinamo, Alexandru David.

-Flavius, ce-ți propui în 2019?

În primul rând îmi doresc să intru în play-off. Sper să reușesc, nu e ușor, dar o să fie bucuria atât de mare, pentru că reușind să duci la bun sfârșit un lucru atât de greu va fi o bucurie imensă.

-Cum crezi că va fi meciul cu Dinamo?

Cu siguranță se vor motiva, cu siguranță sunt într-o situație nu prea fericită, e un meci dificil, un meci în care avem șansa noastră, nu suntem favoriți, nici ei nu sunt favoriți, chiar dacă joacă acasă, întâlnim o echipă care este în formare, cu un antrenor care are un CV bogat, un antrenor care a făcut totul să o scoată pe Dinamo din această criză, și cred eu că nu ne va fi ușor.

”Niciodată să nu spui niciodată”

-Ai mai antrena în viitor Dinamo?

Niciodată să nu spui niciodată. Am fost dezamăgit la momentul respectiv, am făcut cred eu o performanță ajungând cu această echipă pe un loc de cupă europeană, doar că după aceea echipa a intrat în insolvență. A fost o dezamăgire cruntă pentru mine, dar am plecat cu o reușită, am plecat lăsând în urmă cunoștințe, prieteni, și cred eu că este un climat care poate reveni la normal. În momentul acesta ei chiar suferă.

-Știu că tu ești prieten cu Alexandru David. Este el președintele potrivit pentru Dinamo? Sunt multe discuții în acest sens…

Poate că puțină lume îl cunoaște ca și om, ca și manager, ca și președinte. Eu pot să spun că este un băiat foarte, foarte inteligent. Un băiat de la care ai de învățat, care are școala vieții, care știe să conducă un club. Mai mult decât atât, este un om deosebit, în schimb, nu a avut șansa până acum să aibă rezultatele pe care și le-a dorit. Îți dă libertate deplină, te lasă să alegi, este omul care îți oferă încredere, important este să-i răsplătești încrederea. Dar el ca și om, este un om deosebit.

”Alexandru David chiar cunoaște fotbal”

-Se tot vorbea pe la colțuri că nu se pricepe la fotbal…

Eu am avut și mă leagă o prietenie cu el și să știți că el chiar cunoaște fotbal. Într-adevăr, sunt situații în care nu se bagă și lasă oamenii de specialitate să-și facă meseria. Ca și antrenor nu-ți dorești altceva de la un președinte de club decât să ai liniște, iar apoi să faci lucrurile așa cum crezi de cuviință.

-Te vei ține de cuvânt, te vei arunca în fântână dacă te vei califica în play-off?

Clar o să fac lucrul acesta și nu numai eu, ci întreaga echipă. Este un vis al nostru să intrăm din nou în play-off, și dacă ni se va îndeplini acest vis cu siguranță ne vom ține de cuvânt.

”Spargem gheața și tot intrăm în fântână”

-Și dacă este înghețată?

Găsim ceva și spargem gheața, important este să intrăm în apă, nu mă dau deoparte nici dacă va fi frig, va ninge, va fi piscina înghețată, vom face în așa fel încât să ne ținem de cuvânt.

-Mai simți ceva când intri în Ștefan cel Mare?

În general, când ești la altă echipă, chiar dacă ai activat și ai lăsat lucruri bune în urma ta, eu ca și fost antrenor al lui Dinamo, actualmente la Poli Iași, îmi doresc foarte tare să câștig contra lui Dinamo, și nu numai contra lui Dinamo, în general contra echipelor cu nume din România, FCSB, CFR. Bucuria este mult mai mare când reușești să bați echipele de tradiție din România.

”Andrei Cristea ne va lipsi”

-Este o pierdere Andrei Cristea pentru voi?

Cu siguranță, era căpitanul echipei, omul care a marcat foarte multe goluri, dar eu sunt foarte atent la dorința fiecăruia dintre jucătorii mei, pentru că oricare dintre noi ar fi ales același variantă ca el, să meargă la un club, să-și încununeze cariera cu un transfer la o echipă care vrea să câștige un trofeu. Bravo lui, cinste lui, chiar dacă la momentul acesta suferim, încercăm să ne descurcăm, nu ne va fi ușor, dar știu că peste ani am făcut un bine unui jucător mergând pe ideea de a-l lăsa să plece la o echipă care-i oferă mult mai mulți bani.

”Burlacu sper să dovedească, restul e cancan”

-Ce spui despre discuțiile despre relația ta cu Burlacu?

Sunt răutăți, nu le iau în considerare, important este ca Burlacu să-și atingă obiectivele, să crească în valoare, pentru că este într-adevăr unul dintre cei mai talentați jucători tineri din România. Burlacu a venit la această echipă să joace fotbal, să-și arate valoarea, eu sunt omul care o să-i dau încredere și o să-i ridic moralul în momentele lui dificile. Nu există la mine jucători care să aibă asigurat locul de titular. Eu nu fac diferența pentru că țin la fel de mult la fiecare dintre ei. Patrick Petre joacă pe același post ca și Burlacu și este un jucător în care eu cred, Panțâru, Chelaru. Care va merita, acela va juca. Sper ca Burlacu să dovedească și sper să marcheze goluri, restul e cancan.

”Noi avem mai multe șanse să ne calificăm în play-off. Suntem o familie”

Cine are mai multe șanse să se califice în play-off? Voi sau Dinamo?

Noi, cu siguranță! Avem mai multe șanse pentru că avem un număr mai mare de puncte, avem un lot echilibrat, avem mai mult decât o echipă, o familie, contează lucrurile astea foarte mult. Nu mi-a fost nici mie ușor, încă de la bun început mi-a fost greu, pentru că la fel, erau din toate colțurile lumii jucători, dar am reușit într-un timp foarte scurt să fac o familie. Din punct de vedere calitativ, loturile sunt echilibrate.

-Este greu când aduci jucători din 6-7 țări să omogenizezi echipa în două săptămâni?

Nu, este destul de dificil. Dar până la urmă acolo intervine știința ta ca și antrenor, felul tău de a te comporta cu jucătorii, de a-i face pe ei să joace într-un timp foarte scurt. Trebuie să ai și șansa să ai în lot caractere frumoase și nu jucători infatuați, care se supără la fiecare decizie a ta, important este să te impui, să-i respecți, să-i ajuți în momentele dificile. Sunt mai multe aspecte, eu am reușit să-mi creez o adevărată familie dar nu mi-a fost ușor.

”Mama nu vorbește pe nimeni de rău. Știam asta când am spus că-i voi mânca limba”

-Ce ți-a spus mama ta când a văzut la televizor că i-ai mânca limba dacă ar vorbi despre jucătorii tăi?

Am declarat acest lucru pentru că știam că mama mea nu vorbește urât despre jucătorii mei. De aceea am și spus asta, știu ce fel de om este mama mea și nu și-ar permite să vorbească urât despre alți oameni. Ăsta este un lucru pe care l-am învățat de la ea.

-Care mai este situația la Iași?

Încerc să stau cât mai departe de această situație. Încerc să fiu cât mai atent la ce am eu de făcut la fotbal, atâta timp cât nu îmi afectează vestiarul. În momentul în care jucătorii pe care eu îi antrenez și la care eu țin enorm, sunt afectați, am spus oamenilor din conducerea clubului ce gândesc, între patru ochi, în cazul în care nu se schimbă nimic, atunci sunt mari probleme în ceea ce privește colaborarea. Nu-mi place să vorbim doar fără să facem nimic. De aceea am apelat la acele conferințe de presă. Mi-au fost încălcare anumite principii. Oamenii care iubesc Iașiul trebuie să știe exact cum stau lucrurile.

”Vreau să câștig campionatul în România”

-Care este visul tău în momentul de față?

Să câștig campionatul în România. Eu îmi doresc asta cu Iași, este greu, dar ăsta este visul meu. Cred că poț face lucruri mari, dacă le faci corect. Poți să te bați cu granzii campionatului dacă ești atent la selecția jucătorilor, dacă îi încurajezi în momentele grele, dacă îi ajuți, să ai o oarecare stabilitate financiară. Destul de dificil, dar uite Unirea Urziceni, Oțelul Galați, Viitorul Constanța, sunt echipe care au încercat, au sperat, au reușit. Nu știu dacă se va realiza, dar ăsta este visul meu.

Citește și:

INTERVIU PREMIUM Rednic: ”Investesc doar banii mei. Vreau să se vadă”

 

-->
Previous Alexandru David confirmă doardinamo.ro: ”Nu a intrat în planul nostru imediat”
Next Visul lui Rednic: ”Asta vreau eu”

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *