--> -->

Interviu eveniment cu Rufo Collado: ”Implementați VAR” A lămurit problema banilor


-->

Rufo Collado este primul spaniol care a venit în România cu mai bine de trei săptămâni înainte ca Pablo Cortacero să bată palma cu Ionuț Negoiță. El este mâna dreaptă a acestuia în România și are un post cheie. Director sportiv, practic omul care se ocupă de echipă, de transferuri și de tot ce ține de această parte. Am descoperit astăzi un om inteligent, ferm și care a ținut să lămurească odată pentru totdeauna problema banilor. Modest și loial oamenilor care l-au ajutat în această perioadă, German Sorzano și Garrido Santos, el ne-a dezvăluit că fără cei doi scouteri ai clubului poate Aleix Garcia n-ar fi ajuns la Dinamo și a ținut ca cei doi să apară în fotografia acestui interviu alături de el.

Interviu eveniment cu Rufo Collado: ”Implementați VAR.” A lămurit problema banilor

-De ce ai acceptat oferta de a lăsa Spania și a veni să te muți în România, o țară pe care nu o cunoșteai până anul acesta?

Cunoșteam destul de multe lucruri înainte să semnez. Am venit de mai multe ori în România înainte ca clubul să fie cumpărat, am analizat diverse lucruri sportive, economice, culturale, sociale și de aceea am ajuns ca acum să fiu aici.

-Tu ai fost primul spaniol care a venit în România. Ce i-ai spus lui Pablo Cortacero de a cumpărat până la urmă clubul?

I-am spus că este o țară minunată, în creștere și că există o perspectivă foarte bună pentru noi aici. I-am spus că Dinamo are suporteri foarte mulți, dar i-am explicat și problemele interne dar și ce se va întâmpla aici cu jurnaliștii români care scriu multe minciuni. Și vedeți că tot ce i-am spus s-a transformat în realitate acum.

-Cum ți s-a părut Dinamo la prima vedere și cum ți se pare acum?

Mi s-a părut un club dezorganizat, cu multe probleme economice, multe probleme structurale, cu lipsă de personal, de resurse în toate departamentele.

”S-a cumpărat pentru că are un potențial imens Dinamo de a crește și pentru că există suporterii ăștia minunați”

-Și de ce s-a mai cumpărat Dinamo cu toate aceste probleme?

Pentru că are un potențial imens de a crește. Și pentru că există suporterii aceștia minunați fără de care clubul nu ar fi mai existat astăzi. Lor chiar trebuie să le fim recunoscători.

-Cum ți se pare țara noastră? Ce ai văzut până acum?

Este o țară care se poate dezvolta atât din punct de vedere economic, cât și social și care cu siguranță va crește în următorii ani. Oamenii pe care i-am întâlnit au fost puțini pentru că până acum am fost ori pe teren, ori la birou, ori pe telefoane, dar prima senzație pe care o am este bună, pozitivă.

-Ți-e dor de Spania?

Adevărul e că ne simțim foarte bine aici. Atât colegii mei, cât și eu. Suntem mulțumiți de oraș și de cum se trăiește aici, dar ți se poate face dor de pământul tău. Deocamdată însă nu simt nimic după primele luni.

-Ți-e teamă acum de acest coronavirus? E destul de complicat acum să pleci din România în Spania și să te și întorci. Trebuie test sau carantină…

Este o temă mondială asta cu pandemia. Este o problemă pentru că sunt cazuri multe în Spania și așa cum este și în România, trebuie să fim precauți. Ceea ce este deranjant este că jucătorii nu se pot bucura de suporterii noștri în tribune.

-Jucătorii se feresc acum de coronavirus cu adevărat după focarul care a fost în această vară?

Da. Există un protocol pe care îl respectăm cu sfințenie pentru că dacă nu, putem avea probleme. Atunci suntem foarte stricți cu acest protocol de prevenție. Evident că se poate întâmpla oricui, dar ne luăm toate măsurile pentru ca să nu avem multe cazuri.

”Diferența dintre români și spanioli? Mentalitatea!”

-Care crezi că sunt diferențele între români și spanioli?

În primul rând mentalitatea. Eu cred că românii trebuie să fie mai deschiși la minte. La fotbaliști de exemplu diferența se face în momentul în care ei se formează. Acolo este cheia succesului. Jucătorii români au un mare potențial tehnic, dar au multe lipsuri din punct de vedere tactic și din punctul de vedere al mentalității. Trebuie să fie atenți la nutriție, la factorul psihologic, să fie mai competitivi, dar cel mai important să lucreze mai mult tactic. Când aici se vor îmbunătăți lucrurile fotbaliștii români vor avea un mare potențial.

-Care va fi proiectul pentru academie?

Proiectul nostru nu este de astăzi până mâine, este unul pe care noi îl analizăm pentru că am ajuns la un club cu multe carențe la nivel de Academie, în toate sensurile. Nu există nicio structură. Sunt echipe, dar nu există niciun model de joc definit, nicio bază metodologică, nutriția nu este corectă, partea psihologică nici nu este băgată în seamă, totul trebuie clarificat. Dar pentru asta trebuie în primul rând să formăm antrenorii pentru că ei va trebui să-i învețe mai departe pe jucătorii noștri.

”Stilul de joc va fi unul creativ. Să fim protagoniști în joc, să avem posesia, să contăm pe teren”

-Care va fi practic stilul de joc care va fi implementat atât celor mici cât și la echipa mare?

Stilul de joc va fi cel creativ, cel care ne place. Să fim protagoniști în joc, să avem posesia, să contăm pe teren. Apoi vine meciul unde poți să câștigi sau să pierzi, dar misiunea noastră este să fim cei mai buni.

-Cum au fost aceste luni pentru tine?

Au fost luni obositoare, am fost extenuat mai ales din cauza perioadei de transferuri. Dar am niște colegi minunați cum sunt German Sorzano și Rui Miquel Garrido Santos, care au făcut o treabă extraordinară în spate și datorită lor am reușit să avem lotul acesta la dispoziție astăzi. Dar a fost mult de muncă, am adus mulți jucători și de asemenea, a trebuit să căutăm echipe pentru jucătorii pe care nu contam în actualul sezon. De asemenea, a trebuit să prelungim cu jucătorii români pe care contăm și să-i facem să fie mulțumiți aici. A fost mult de muncă, dar important e că am reușit.

-Cum ți se pare acum prima echipă a lui Dinamo?

Suntem foarte fericiți cu echipa pe care o avem. Asta nu înseamnă că ei nu au nevoie de timp de adaptare, vin din altă țară, altă ligă, altă mentalitate și asta nu se întâmpla de azi pe mâine. Pentru că trebuie să înceapă să joace bine. Dar trebuie să înțeleagă metodologia, trebuie să înțeleagă sistemul de joc, ideile antrenorului. Toate astea se văd pe teren. Va dura puțin, dar suntem foarte fericiți cu echipa pe care am reușit să o formăm atât din punct de vedere uman, cât și din punct de vedere tehnic.

”I-am spus lui Aleix Garcia că este cel mai bun proiect sportiv pentru cariera lui este la Dinamo”

-Cât de greu a fost să-l aduceți pe Aleix Garcia?

A fost un transfer foarte dificil dar în ultimul minut al perioadei de transferuri am reușit să-l convingem să vină aici. El avea oferte din Turcia, din Spania, din Spania, din Anglia. Am avut multe conversații cu directorul sportiv de la Manchester City, nu pot spune că mi-e prieten, în lumea fotbalului ne cunoaștem toți, am încercat să-l conving și să-i spun lui Aleix că cel mai bun proiect sportiv pentru cariera lui este ăsta, la Dinamo. Și suntem mândri că a acceptat până la urmă să vină alături de noi.

-Este adevărat că este posibil ca el să se întoarcă la Manchester City dacă va juca foarte bine aici, la Dinamo?

Nu știu nimic despre asta. În viață totul este posibil, dar acum el este jucătorul lui Dinamo și dacă va juca bine va continua la Dinamo. Dar în lumea fotbalului nu poți să spui că 2+2=4. Dar văd destul de complicat ca el să se poată întoarce în Anglia sezonul viitor.

-Cum s-a adaptat Aleix Garcia?

Bine. Este foarte fericit. A adus multă bucurie în vestiar, e o persoană foarte deschisă, dar și umilă, deja și-a găsit apartament pentru a trăi aici.

-Știe română de la iubita lui?

Cred că da, știe cuvinte.

-Crezi că va juca cu Universitatea Craiova?

Asta nu știu, depinde de antrenor. Din ce am văzut eu la antrenamente, cred că ar putea juca câteva minute. Dar nu știu mai mult.

”Le-am trimis jucătorilor înainte să-i aduc filmulețe cu galeria noastră și adevărul e că ți se face pielea de găină. Pentru noi e cea mai bună galerie din Europa”

-Cât de greu ți-a fost să aduci jucătorii spanioli la Dinamo?

Prima dată când vorbești cu ei nu este deloc ușor. Nivelul ligii române te șochează puțin la început. Dacă te uiți la prima ligă și la a doua ligă din Spania atunci vezi că nu există termen de comparație. Dar după ce vorbești cu el și cu agentul despre proiectul pe care-l avem aici, despre tipul de fotbaliști pe care-i aducem și antrenorul care se va ocupa de echipă, atunci ușor, ușor, devenim interesanți și până la urmă îi convingem. Le punem pe masă tot ce vrem să facem aici, jucătorii care deja au venit, galeria care este foarte importantă și care pentru noi este cea mai bună din Europa. Le-am trimis filmulețe cu galeria noastră și adevărul e că ți se face pielea de găină când vezi suporterii cântând și susținând echipa. Sunt un model pentru toate galeriile din lume și pentru noi este foarte important.

-Cum ți se pare Liga 1?

Liga 1 are mult potențial de a crește. Dar pentru asta trebuie să se reînnoiască toate structurile interne din fiecare instituție. Și în opinia mea umilă cred că trebui să fiți mai autocritici. Presa și cei care conduc fotbalul. Pentru că dacă nu, Liga nu poate crește. Liga românească este considerată de nivelul 3 în Europa, nu o spun eu, o spune UEFA. Dar poate crește. Trebuie însă să se ia măsuri. De exemplu, implementarea VAR nu trebuie să fie amânată! Pentru că dacă nu, toți vedem ce se întâmplă. La nivel european, dacă avem aspirația să creștem, atunci trebuie implementat VAR cât mai repede. Nu pot să compar Liga 1 cu alte ligi din alte țări, dar văd în Spania unde în primele două ligi este totul pus la punct. Iar aici când am ajuns nu exista nici măcar departament de marketing!

-Ce s-a întâmplat la derby după meci?

Va rămâne acolo ce s-a întâmplat. Dar ceea ce am vrut să semnalizez este că modelul nostru de a gestiona un club nu este acesta pe care eu l-am văzut la echipa rivală. Nu trebuie să faci circ. Trebuie să știi să câștigi, dar și să pierzi. Este un joc. La final este un sport. Pentru mine etica sportului este mai presus de orice circ și teatru pe care eu l-am văzut în scenă atât în tribune cât și la vestiar. Modelul nostru nu este ăsta și nu va fi niciodată.

-Toate cluburile din România au redus bugetul datorită crizei financiare din cauza coronavirus. La Dinamo este fix invers.

Noi am venit la un club care are multă istorie în spate, atunci din minutul 1 vrem să ducem clubul acolo unde-i este locul. Pentru asta nu putem avea sau aduce jucători cu un nivel sportiv mediocru. De aceea am schimbat lotul de jucători, pentru că jucătorii care erau nu puteau să se ridice la nivelul la care trebuie să fii pentru a îmbrăca și a apăra emblema lui Dinamo.

”Ne-am încadrat în bugetul de salarii pe care îl avem stabilit. Florentino Perez nu ar face bugetul dacă nu ar crede că va câștiga Liga sau Champions League”

-Și totuși nu este periculos din punct de vedere financiar? Nimeni nu-ți garantează că te vei califica în play-off și nici că vei câștiga titlu anul acesta ca să iei bani mai mulți din drepturile tv sau să atragi cât mai mulți sponsori lângă echipă.

Nici Florentino Perez nu ar face bugetul pe care îl are dacă nu ar crede că va câștiga Liga sau Champions League. Sau dacă ar ști că nu are resurse pentru a reinvesti și pentru a face o nouă echipă. La noi salariile sunt cele care sunt deși nu au nimic în comun cu ceea ce apare în presă, știm bugetul de salarii pe care îl avem și ne-am încadrat în el și totul merge normal. La nivel sportiv, ăsta este un sport, depinde dacă intră sau nu mingea în poartă la urma urmei, dar noi trebuie să facem totul ca să asigurăm ca asta să se întâmple.

-Tu vorbești mult despre Florentino Perez, este modelul tău?

Vorbesc despre el pentru că este TOP la nivel mondial. Dar îmi plac și alte cluburi mai mici care respectă bugetul pe care îl și-și îndeplinesc obiectivele cu acest buget. În liga spaniolă există niște parametri pe care trebuie să-i îndeplinești pentru că dacă nu, ești penalizat la nivel de puncte, dar și economic. Tot ar trebui copiat aici.

-Care este clubul tău preferat din Spania?

Al meu? Din orașul meu(n.r. Granada). Când eram mic țineam cu Real Madrid. Dar nu sunt fanatic. Când nu joacă bine, sunt critic cu ei, dar nu-s fanatic.

-Și cum te înțelegi cu Pablo Cortacero pentru că eu știu că el ține cu Barcelona?

Bine, Pablo este o persoană extraordinară, minunată, dar are și defecte. (n.r. râde). Nu obișnuim să vedem partidele dintre Real și Barcelona împreună pentru că ne-am putea ambala și așa că mai bine evităm.

-Ai un jucător preferat din lume?

Tuturor ne place Messi. Este excepțional. Un fotbalist ca el se naște o dată la 50 de ani. De la Real Madrid îmi plac toți. Ramos este un exemplu de căpitan și ca fotbalist. E un model ca jucător. Dar contează și antrenorul. Zidane este un model și ca persoană și ca antrenor.

-Ce vrei ca director sportiv al lui Dinamo?

Să văd cum crește acest club. Să construim totul în așa fel încât să devenim campionii acestei ligi. Visul meu este să fiu campion cât mai repede cu această echipă în Liga 1. Știm că anul acesta este practic imposibil pentru că am venit foarte târziu, am adus jucători mulți din țări diferite și asta necesită timp. Anul acesta va fi dificil. Totul este posibil dacă ajungem în play-off, dar trebuie să fim onești și să nu-i mințim pe suporterii noștri. Anul acesta este foarte complicat. Cel mai dificil va fi să ajungem în play-off.

Sperăm ca VAR să se implementeze. Respectăm arbitri și cerem același lucru din partea lor”

-Ți-e frică însă că clasamentul ar putea fi influențat de greșelile de arbitraj?

Arbitrajul este o temă despre care mie nu-mi place să-mi dau cu părerea. Pentru că sunt oameni și pot greși. Ceea ce este clar este că în ultima vreme greșesc doar împotriva unei echipe. Acum va trebui să vedem. La urma, urmei, imaginile sunt cele care vorbesc. Nu trebuie să spun eu dacă a fost sau nu penalty, dacă a fost eliminare sau nu. Pentru asta sunt jurnaliștii. Noi respectăm munca lor, sunt oameni și sperăm ca VAR să se implementeze cât mai repede. Dar până atunci, cerem respect.

-Dar ești sigur că această echipă se va califica în play-off?

Eu sunt foarte sigur. Pentru că mă încred în potențialul tehnic și uman din lot. Și mai mult decât atât, am încredere totală în cel care dirijează barca, care este antrenorul nostru, Cosmin.

-Câți ani mai ai de gând să stai în România?

Am spus la conferința de presă că nu este un proiect nici pe 1 an, nici pe 2. Este un proiect pe termen lung. Vrem să facem un proiect sportiv de nivel înalt și să ducem Dinamo acolo unde-i este locul.

”Putem avea două cluburi. Unul în Spania și unul în România. Nu vom abandona Dinamo”

-Am văzut un interviu cu tine în care spuneai că vă gândiți să vă întoarceți în Spania?

Dar asta este normal, logic. N-o să rămân în România toată viața. Dar nu va fi nici într-un an, doi, trei sau patru. Va fi un proiect pe termen lung aici. Atunci normal că mi-ar plăcea să mă întorc în Spania într-o zi. Da, și Pablo a spus că visează să cumpere și un club în Spania. Dar putem avea două cluburi. Unul aici și altul în Spania. Nu vom abandona Dinamo. Acum toată energia noastră este aici și vom da totul să ducem acest club cât mai sus.

-Cum este Rufo Collado ca persoană?

Umil, muncitor și onest. Sunt pacifist, nu-mi place să mă cert. Îmi place să fiu discret.

-Dar din postura de conducător?

Îmi place să vorbesc mult cu echipa mea și cu antrenorul, dar sunt o persoană foarte normală, apropiată. Nu-mi place să apar în presă, îmi place să lucrez mult din umbră.

-Ce făceai înainte să vii la Dinamo?

Munceam tot în fotbal, să cunosc jucătorii care sunt pe piață, să stabilesc relații, organizam partide amicale, căutam jucători tineri din diferite țări.

”Pot să spun că sunt prieten cu Pere Guardola și mă ajută cu acest nou proiect. Camara e jucătorul lui”

-Este adevărat că ești prieten cu Pere Guardiola?

Ne cunoaștem de mulți ani, da, pot să spun că suntem prieteni. Dar cunosc multă lume la nivel european și la nivel de Spania. El mă poate ajuta să aduc jucători la Dinamo, normal. Pere este o persoană foarte apropiată, foarte inteligent și care are persoane importante alături de el.

-Aleix Garcia a fost adus prin intermediul lui?

Avem o relație foarte bună, dar eu am vorbit și direct cu directorul sportiv al lui Manchester City, cu Txiki Begiristain.

-Este dificil ca Pere Guardiola să aducă jucători în România pentru că el are jucători foarte bine cotați sub contract?

El are una dintre agențiile de jucători cele mai importante din lume. Atunci normal că vrem să colaborăm cu ei. Juan Camara este un jucător care este reprezentat de ei și a venit la Dinamo.

-Cum l-ai cunoscut pe Pablo Cortacero?

Ne cunoaștem de mulți ani, din fotbalul de la nivel local. Granada este un oraș mic și acolo ne cunoaștem toți. El este o persoană foarte discretă, este umil și muncitor.

-Este obositor atât pentru tine cât și pentru el ca toată lumea să vă întrebe despre bani, că sunt restanțe salariale, etc. Dacă aveți sau nu finanțe pentru a menține acest proiect și a duce Dinamo sus?

Ne atrage atenția că se vorbește doar despre salariile neplătite. Pentru noi este o lipsă de respect. Pentru că în mentalitatea noastră din Spania nici nu se pune problema să ne întrebe cineva dacă vin banii din pariuri, din droguri, că nu plăti, pentru că nu se pune problema de așa ceva. Asta este o invenție de presă care servește pentru a se vorbi despre Dinamo. Noi ne vom urma drumul și faptele noastre vor arăta cine are dreptate sau și cine nu.

”Se tot vorbește despre bani. Tu crezi că Aleix Garcia, Borja Valle și toti ceilalți jucători mari au venit pentru o lună?”

-Dar tu știi foarte bine acest lucru și te întreb direct în numele tuturor oamenilor care vor să știe asta. Are sau nu Pablo Cortacero și Fondul de Investiții din spate bani pentru a susține acest proiect?

Tu crezi că Aleix Garcia, Borja Valle și toți ceilalți jucători mari au venit pentru o lună?

-Nu.

Atunci din punctul meu de vedere nu am alt răspuns. De ce nu se vorbește și despre alte cluburi care au probleme economice? Nu interesează pe nimeni. Interesează doar Dinamo. Despre FCSB nu se vorbește. De ce? Dar ceea ce vedem este că există lipsă de profesionalism în presă. Și trebuie să o spunem deschis. Ne deranjează, ne doare, dar nu ne vom opri. La final, jurnaliștii care scriu prostii își vor da seama ei înșiși și vor fi semnalizați de colegii lor.

-Care este relația ta cu Cosmin Contra?

Excepțională. Este o persoană apropiată, este foarte serios, are un sistem de joc pe care îl voiam și noi să-l implementăm. Știe să asculte dar și să se facă auzit. Vrem ca mesajul lui să ajungă și la jucători. Noi niciodată nu am vorbit despre bani. Noi vorbim doar pe teme de fotbal și despre viitor, ce putem să facem pentru a îmbunătăți echipa.

”Toate meciurile se vor juca pe Național Arena atunci când stadionul va fi disponibil”

-Ai un mesaj pentru fanii lui Dinamo?

Că abia așteptăm să-i vedem în tribune pentru a ne bucura de ei și să stea liniștiți că noi construim o echipă care în viitor va putea aspira an de an la câștigarea campionatului.

-Tu ai fost la acea întâlnire cu ministrul Vela pe tema stadionului. Ce informații ai despre noul stadion?

Eu am fost acolo, da, toate părțile par că s-au pus de acord pentru a construi un stadion nou, dar nu știu să spun mai mult. Nu știu însă în ce stadiu sunt, dar există șanse ca Dinamo să se bucure în viitor de un stadion nou.

-Toate partidele vor fi pe Național Arena sau vor mai fi și meciuri aici, pe Ștefan cel Mare?

Președintele a spus din primul moment că toate partidele noastre se vor juca pe Național Arena. TOATE. Cu excepția celor în care terenul de acolo este indisponibil. Restul, ce prostii apar, este problema jurnaliștilor sau a impresarilor care sunt convins că sunt în spatele lor. Noi vom juca mereu pe Național Arena.

-->
Previous Ofertă pentru Fabbrini: ”Credeți că ni-l dă Contra?”
Next Sărbătoare la Dinamo. Vin banii astăzi de la spanioli EXCLUSIV

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.