INTERVIU EVENIMENT cu Dusan Uhrin: ”La 19 ani făceam curat în birouri ca să fac rost de bani”


Dusan Uhrin, antrenorul care a revigorat jocul lui Dinamo și a readus rezultatele bune în Ștefan cel Mare, a acceptat un interviu altfel în exclusivitate pentru doardinamo.ro în care își dezvăluie secretele. Chiar dacă tatăl lui a fost vice-campion european cu Cehoslovacia, tehnicianul a fost învățat să muncească încă de mic. Ajuns la 51 de ani, el aplică aceeași metodă cu cei 5 copii ai săi. Fetița de 11 ani joacă fotbal la Slavia Praga, fata mai mare lucrează în departamentul media la aceeași echipă, iar fiul cel mare nu face fotbal, dar lucrează în timpul liber. Visul lui Dusan Uhrin la 51 de ani? Să câștige tot cu Dinamo.

-Cum a fost copilăria ta petrecută lângă un tată campion?

A fost ok, am avut o copilărie normală, am trăit ca orice alt băiat. El a fost campion în Cehia de multe ori, cred că de 6. Partea dificilă a fost că avem același nume, Dusan Uhrin, chiar și fiul meu are același nume, dar e puțin greu să trăiești așa pentru că mulți oameni cred că ai o viață foarte bună. Nu pot să spun că am dus-o rău, dar nu este foarte bine ca tatăl tău să fie mai mult plecat decât acasă. Eu îl vedeam o dată pe săptămână. Pe de o parte a fost mai bine pentru mine, pentru că nu m-a controlat nimeni (n.r. râde).

-Cum ai început fotbalul?

Prima dată am jucat la Bohemians Praga la 6 ani. Cu această echipă am fost campionat la U19 ca fotbalist. Dar după am avut o accidentare foarte gravă, am avut genunchiul rupt, ligamente încrucișate și când am văzut că într-un an m-am rupt de două ori m-am gândit că este mai bine să-mi pun ghetele în cui. Așa că am început să antrenez echipe de juniori la un club din Praga pe la 21 de ani, iar după doi ani și jumătate am început să antrenez o echipă dintr-o divizie inferioară din Cehia, din doi ani în doi ani începeam să mă perfecționez și pe la 31 de ani am început să fiu secund la Slavia și apoi pe la 34 de ani am fost principal la Bohemians Praga.

”Tatăl meu și-a dorit de la început să fiu antrenor”

-De ce fotbal?

Datorită tatălui meu. El și-a dorit de la început ca eu să fiu antrenor, nu fotbalist. A fost visul meu. De asemenea, eu am mers la facultate, la Universitatea Charles din Praga (n.r. cea mai veche universitate din Europa Centrală, înființată în anul 1348). Am studiat geografia și biologia, puteam fi profesor. Apoi am lucrat la companii de publicitate mult timp, aproape 6 ani. Cu banii pe care-i făceam îmi permiteam să fiu și antrenor. Primul meu contract profesionist l-am avut cu Sparta Praga și am început să mă perfecționez, am salvat echipa a doua în cea de-a treia competiție, după jumătate de an am fost pe primul loc, apoi am mers să antrenez în Liga a II-a și apoi am mers la Slavia Praga pentru a fi director sportiv la echipele de juniori, am stat doi ani. Apoi am fost secundul lui Karel Jarolim la Slavia și abia apoi am început eu să fiu principal.

Și am antrenat, dar am și muncit! Nu câștigat suficienți bani din fotbal. Prima dată am fost la acele companii de publicitate, apoi a venit un prieten bun din America care a deschis în Cehia o companie mare imobiliară și am lucrat pentru el.

”Fiului meu îi dau doar 15 euro pe lună, el trebuie să muncească pentru restul”

-Spuneai că n-ai fi avut bani dacă nu ai fi lucrat. Cum este asta posibil având în vedere că tatăl tău a fost un mare star în fotbal?

Nu, nu. În Cehia este cu totul altă mentalitate decât cea din România. Noi nu avem grijă de copii așa. Băiatul meu lucrează de la 16 ani. Merge și la școală, dar trebuie să muncească. Atunci lucra o dată pe săptămână, acum are 18 ani, lucrează de două ori pe săptămână. Este la liceu, trebuie să lucreze. Îi dau doar 15 euro pe lună, iar el trebuie să muncească pentru restul.

De asemenea, când eram tânăr, tatăl meu nu mi-a dat prea mulți bani așa că am muncit. Am început când aveam 19 ani pentru că era regimul comunist. Și s-a găsit ceva de făcut și pentru mine. Am făcut curățenie în birouri. Noi nu avem obiceiul de a le da copiilor totul ca aici. Nici să aibă grijă bunicii de copiii tăi. Nu, de copii mei avem grijă noi, mama și tatăl meu doar foarte puțin. Știu că în România sunteți obișnuiți să le dați copiilor totul. Mașini, case, telefoane, pentru ce? Noi nu facem așa. Pe mine m-a ajutat foarte mult ceea ce au făcut părinții cu mine. Pentru că am știut să mă descurc în orice situație și să pot să am grijă de mine singur.

”Am învățat de la tata să aleg bine primul 11 și să lucrez la mentalul jucătorilor”

-Ce ai învățat de la tatăl tău?

Nu cred că foarte multe, dar un lucru important a fost următorul: să-ți alegi bine jucătorii și să lucrezi la mentalul fotbaliștilor. Acest lucru este esențial pentru un antrenor ca să aibă rezultate. Să ai fotbaliști talentați, dar și cu o mentalitate sănătoasă. Să se antreneze bine, să aibă automatisme, să fie luptători, câteodată este mai important să ai jucători de nivel mediu, dar inimoși! Câteodată este mai bine așa decât să ai vedete care nu luptă.

-Este adevărat că fetița ta joacă la Slavia Praga?

Da, ea joacă fotbal la echipa U10. A început de pe la 5 ani să joace. Acum joacă și handbal pentru Astra Praga. Noi avem echipe de femei în Cehia care se luptă cu bărbații și câștigă aproape fiecare meci.

-Crezi că fetița ta vrea să-ți calce pe urme?

Nu, sper să nu facă asta. Nu-mi pasă ce va face. Dar ea trebuie să crească frumos, să fie pe picioarele ei.

-De ce ai ales să te întorci în România?

Pentru că Dinamo este o echipă foarte bună, are o istorie mare și a fost o posibilitate pentru mine să mă întorc în România. Îmi plac foarte mult românii, sunt deschiși mereu în jurul meu, chiar și aici la București, dar și la Timișoara, am avut foarte mulți oameni de calitate în jurul meu.

-Ce s-a schimbat în România de când ai fost tu ultima dată?

În România s-au schimbat multe. Pot să spun un singur lucru. Cum este acum CFR Cluj erau înainte opt echipe, de același nivel, acum sunt doar ei. Cei de la CFR pot pierde, dar doar pe greșelile lor.

”Aveți totul în România! Locul meu preferat este la Văliug, lângă Reșița”

-Dar România, ca țară, cum ți se pare?

E o țară superbă. Aveți totul aici. Aveți mare, aveți munte, de ce mai aveți nevoie? De nimic.

-Care crezi că sunt diferențele dintre București și Timișoara?

Sunt diferențe de mentalitate. Aici oamenii au grijă mai mult de ei decât la Timișoara. Acolo toți se cunosc foarte bine, toată lumea știe despre oricine aproape totul, dar a fost un loc frumos pentru mine. Aici, în București, eu nu fac prea multe. Merg la Săftica și apoi direct acasă. Sunt multe locuri frumoase, dar e un trafic infernal. Așa că nu ies în centru mai mult de o dată pe săptămână. Este imposibil pentru mine, muncesc foarte mult acasă.

-Care este locul tău preferat din România?

Este un lac pe lângă Reșița, Văliug se numește. Este la poalele munților Semenic, un loc de vis.

”Nu mai am obiceiul de a ieși prea mult”

-Ce îți place să faci aici?

Sincer, când am timp îmi place să trăiesc ca un cetățean normal. Să mă bucur de viață ca și voi. Dar acum muncesc mult și stau mai mult acasă aproape în fiecare zi. Acum sunt bătrân, e adevărat, și nu mai am obiceiul de a ieși prea mult. Îmi place să vorbesc cu prietenii mei într-un restaurant mic, cu o cafea în față, și asta este tot.

-Familia ta va veni aici?

Vor veni pentru două săptămâni. Deoarece soția mea trebuie să muncească și copiii trebuie să meargă la școală.

”Vreau să învăț româna”

-Tu înțelegi româna?

Da, cât de cât. Pot și să vorbesc puțin cu mari greșeli, dar am nevoie de profesor. Trebuie să găsesc unul. Norocul meu este că vorbesc engleză pentru că aici toată lumea înțelege engleză. Aș avea timp de două ori pe săptămână, seara, să învăț română. Numai să nu merg în centru.

-Cum ți se par românii?

Sunt asemănători cu cehii. Doar că noi suntem mai mult pe stilul german. Nu suntem atât de deschiși ca românii.

-Tu ai fost campion și ai câștigat Cupa cu Dinamo Tblisi…

A fost o perioadă foarte frumoasă pentru mine. Atunci era o competiție puternică în Georgia și a trebuit să ne luptăm până la finalul acestor competiții. Chiar și Cupa era foarte dificilă pentru că a trebuit să eliminăm foarte multe echipe, vreo 7, a fost greu. Am avut o echipă foarte bună. De asemenea, finanțatorul plătea mulți bani pentru jucători pentru că ne luptam cu două echipe acolo foarte puternice.

”Trebuie să ne luptăm pentru campionat și pentru Cupă”

-Crezi că poți repeta acele performanțe și cu Dinamo București?

Trebuie să ne luptăm pentru asta. Avem posibilitatea în Cupă, dar noi vrem să jucăm în play-off, acolo niciodată nu știi ce se va întâmpla.

-Ce înseamnă Dinamo acum pentru tine?

Ceea ce transmit suporterii, că aici sunt la un club mare. Avem condiții bune de antrenament și ne trebuie doar un nou stadion. Este cu adevărat important pentru suporteri să aibă stadionul lor. Arena aia este foarte veche, pentru noi este mai bine să jucăm pe Național Arena, acolo vin și mai mulți suporteri.

-Care este obiectivul tău personal cu Dinamo?

Cupa și calificarea în play-off. Dar vom vedea.

-Ce ți-ar trebuie ca să te bați la titlu cu Dinamo?

Anul acesta trebuie să facem totul pentru a ajunge în play-off. Pentru mine, pentru jucători, pentru fani, pentru toată lumea este important să joci acolo. Nu suntem acum într-o poziție prea confortabilă, dar putem face asta. Nu vreau să spun că Cupa este accesibilă, dar cred că avem mai multe șanse să câștigăm acest trofeu.

”L-am luat pe Dragoș Picu pentru că am vrut să fiu sigur”

-A fost greu pentru tine la început? Ai venit aici în plin campionat, fără un staff propriu, fără să faci tu campania de transferuri…

Sincer, am venit cu două zile înaintea meciului cu Chindia Târgoviște și nu știam bine nici jucătorii. Am văzut aproape toate meciurile care s-au jucat până atunci, dar nu mi-am dat seama exact ce fotbaliști merită să fie pe teren. Acum știu după o lună. De asemenea, am schimbat echipa. O parte dintre jucători nu erau pe teren înainte să vin.

Staff-ul este ok. Sebi Moga și Iulian Mihăescu sunt buni, ei înțeleg ce le cer, ei mă ajută de multe ori, l-am luat doar pe Dragoș Picu de la Timișoara, deoarece îl cunosc foarte bine, este foarte bun cu portarii și voiam să fiu sigur pe această poziție. Nu vreau să vorbesc despre celalalt antrenor cu portarii, nu am avut timp să verific dacă este bun sau nu pentru că m-am concentrat mai mult la jucătorii de câmp.

-Aveți și un nou preparator fizic…

Da, pe Sensei, este de modă veche, dar el înțelege repede ce-i cer. Exercițiile de la judo sunt similare ca cele de la fotbal. Ajax merge în fiecare săptămână cu echipa să se antreneze cu cei de la judo. Este foarte important ca ceea ce le spun, ei să facă.

”Când mă enervez sunt foarte agresiv cu jucătorii. Dar nu putem fi mereu pe slow-motion”

-Cum ești tu ca antrenor?

Câteodată sunt nervos. Și atunci când mă enervez sunt foarte agresiv cu jucătorii. Poate prea mult. Dar ce pot să fac? Trebuie să facem totul repede, nu să fim mereu pe slow-motion.

-Cum crezi că va fi meciul cu Foresta Suceava?

Nu i-am văzut cum joacă, dar îl cunosc pe Petre Grigoraș de când antrena în Liga 1. Va fi dificil pentru noi pentru că se întâmplă să pierzi în astfel de meciuri. Anul trecut a fost dezastru pentru Dinamo și trebuie să mă asigur că de această dată nu va mai fi așa. Trebuie să ne concentrăm mai mult. Nu știm cum este terenul acolo, ei se vor lupta cu siguranță, dar jucătorii trebuie să demonstreze că evoluează în prima ligă de această dată.

-Dan Nistor îi ajută pe jucătorii străini să înțeleagă ce înseamnă Dinamo?

Da, el este un căpitan cu adevărat. Joacă cu inima fiecare meci. Dacă face vreo greșeală eu închid ochii pentru că el e prea important pentru Dinamo. Dacă sunt suporter și merg la meci, merg să-l văd pe Nistor. El arată foarte bine, stă bine și fizic și tactic, e un jucător natural. Mi-a spus că început fotbalul la 20 de ani, a fost o surpriză pentru mine.

Ante Puljic este lider”

-Crezi că Ante Puljic poate fi al doilea căpitan?

De ce nu? Este lider. Vorbește cu jucătorii, are tactica lui. Le spune tinerilor ce trebuie să facă, vorbește mult cu ei. Îmi place foarte mult de el. Are atitudine de luptător și asta mă mulțumește. A făcut o greșeală cu Voluntari și apoi a înscris gol. Este cel mai bun răspuns pe care putea să-l dea.

-După primul tău meci la Dinamo suporterii au atacat autocarul echipei la Balotești. Te-ai speriat?

Nu, deloc! Nici jucătorii. Nu s-a întâmplat nimic grav. Au oprit autocarul, ne-au spus ceva, dar eu sincer nu am înțeles. Ok, poate că ei au dreptate, dar nu trebuiau să oprească autocarul. Pentru ce? Nu se pot rezolva problemele imediat. Dar eu îi înțeleg că sunt supărați, dar ce puteam să fac în două zile? Dar acum le pot promite că ne vom reveni.

-Ai un mesaj pentru fani?

Da, să fie cu noi, avem mare nevoie de ajutorul lor pentru că este o perioadă dificilă și pentru jucători și trebuie să știe că vom lupta și pentru ei. Sper din tot sufletul ca și fanii să-i susțină pe fotbaliști și să-i ajute în momentele dificile. Noi sigur vom face totul să fim din ce în ce mai buni.

-Crezi că vin prea puțini suporteri pe Ștefan cel Mare?

Poate că nu le place stadionul, de aceea nu vin, nu știu. La ultimul meci erau puțini. Dar eu trebuie să le spun să vină în număr cât mai mare și să umple stadionul pentru că avem nevoie de ei.

”Nistor este perfect pentru România”

-Crezi că Nistor merită să fie la echipa națională?

Da. Este perfect pentru România. Are calitate și este foarte bun pentru fazele fixe, stă bine pe faza ofensivă, este luptător pe teren, echipa națională are nevoie de un fotbalist ca el la mijloc, sunt sigur. Sper că el va avea o șansă.

-Care este sistemul tău de joc preferat?

Nu am un sistem de joc preferat pentru că cele mai mari succese le am în sistemul 4-4-2. Apoi am jucat 4-2-3-1 și am fost campion în Georgia, iar acum jucăm 4-3-3. Nu pot să-ți spun care este cel mai bun. Depinde de jucători foarte mult. Poate voi juca și aici 4-2-3-1.

”Dacă nu văd nicio îmbunătățire la jucători o să-i schimbăm”

-Care este sfatul pe care îl dai de obicei jucătorilor tăi?

Le spun să se concentreze la antrenamente pentru a fi din ce în ce mai buni. Și de exemplu, la Dinamo, eu îi simt că vor să facă asta. Au început să înțeleagă ce le cer, filosofia mea. Dacă nu evoluează, ce o să facem? O să-i schimbăm dacă nu vom vedea nicio îmbunătățire la ei.

-Cum ți se pare fotbalul românesc în momentul de față?

Sunt foarte mulți jucători tehnici. Pe faza ofensivă este chiar bine, pe faza defensivă nu chiar. Apărarea este o problemă în România. De aceea se dau și foarte multe penalty-uri. Atacanții sunt mai buni decât fundașii. În Cehia atât atacanții, cât și fundașii, sunt buni. Ba câteodată fundașii sunt chiar mai buni decât atacanții.

”Nu-mi place că din punct de vedere tactic jucătorii nu sunt niciodată la 100%”

-Ce nu-ți place la fotbalul românesc?

Nu-mi place un singur lucru. Că din punct de vedere tactic jucătorii nu sunt niciodată la 100%. Mereu își pierd capul în timpul unui meci. La problema asta avem și noi mult de lucrat, de repetat.

-Care este jucătorul tău preferat din România?

Nistor.

-Care sunt echipele tale preferate din lume?

Manchester United și Barcelona.

-Cine crezi că va câștiga Champions League.

Liverpool cred.

”Am fost să-l văd pe Ronaldo înainte să semnez cu Dinamo datorită prietenului meu, Pavel Nedved”

-Jucătorul preferat din lume?

Ronaldo. Am fost la Juventus să-l văd și este un profesionist incredibil. Chiar înainte să semnez cu Dinamo am fost pentru a doua oară acolo. Pavel Nedved este prietenul meu (n.r. vicepreședintele celor de la Juventus, vicecampion în Europa atât cu o formație de club, cât și cu Cehoslovacia, a luat Balonul de Aur în 2003) pentru că era jucătorul tatălui meu și am ținut mereu legătura. El mi-a spus despre Ronaldo că e un fotbalist total. Am fost acolo înainte să vină Ronaldo și crede-mă, am văzut antrenamentele și erau foarte bune și atunci. Dar acum a mărit nivelul, sunt 40% mai buni decât atunci. Ei fac totul în fiecare zi să fie din ce în ce mai buni. Sunt concentrați în fiecare moment al vieții lor. Se luptă la antrenamente așa cum o fac la meciuri.

”Acum visul meu este să câștig tot cu Dinamo”

-Ai un motto care te reprezintă?

A fost unul care mi-a rămas în cap de când am venit prima dată în România. A fost amuzant pentru mine, spuneau jucătorii că ei dau 100% la meciuri și la antrenamente. Eu nu știam ce înseamnă asta. Și mi-au spus. Atunci am râs și le-am zis: Serios? Nu v-am văzut niciodată că dați 100%. Deci ăsta e, vreau totul 100%.

-Ai un vis în fotbal?

Da, am avut unul. Să fiu antrenor în Anglia. Dar asta se întâmpla acum 20 de ani. Acum visul meu este să câștig totul cu Dinamo.

Citește și:

Dan Nistor, interviu la echipa națională

-->
Previous Dan Nistor, interviu la echipa națională
Next Vești bune pe Uhrin. Încă doi jucători pentru Dinamo

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *