Gigi Mulțescu explică cazul Akpala și decizia de a pleca: ”Am fost obligat” Interviu


Dinamo e pe loc de retrogradare și puțini mai văd luminița de la capătul tunelului pentru formația din Ștefan cel Mare. Unul dintre cei care este optimist și nu concepe să vadă Dinamo în B este Gigi Mulțescu, antrenorul care a venit într-o situație extrem de critică la Dinamo, dar care a fost obligat să-și dea demisia, pentru că suporterii deja se înțeleseseră cu Dusan Uhrin cât el era deja în funcție. Antrenorul de 69 de ani explică de ce Dinamo a ajuns în acest moment de cotitură pe loc de retrogradare, de ce și-a dorit un atacant cu experiență și ce mesaj are pentru suporterii dinamoviști.

-Ce sentimente vă încearcă după ce v-ați revăzut colegii și ce vă mai amintiți de la semifinala cu Liverpool?

Atâta emoție și atâta bucurie să revezi colegii cu care ai împărțit terenul, victoriile, înfrângerile, o trăire extraordinară, este o aducere aminte a perioadei când eram jucători. De la semifinala cu Liverpool mi-au rămas două întâmplări. Prima: la golul lor, arbitrul care trebuia să fie imparțial, el era întors cu spatele, echipa adversă a bătut și a înscris golul. Fraudulos. De atunci se purta asta, la un nivel înalt. A doua: i-a rupt maxilarul lui Movilă, eram la un metru și am văzut pe viu. Lică Movilă a fost cu maxilarul fracturat.

-Ar fi meritat Dinamo să fie în finală?

Nu știu dacă Dinamo ar fi meritat sau nu să fie în finală, noi ne-am depus candidatura pentru finală, eram foarte montați să câștigăm meciul, numai că ei au fost mai tari decât noi. Și pe lângă asta a mai fost un amănunt, în noaptea dinaintea meciului de aici a plouat torențial. Și pentru ei a fost mai bine pentru că jucau majoritatea timpului pe ploaie. Noi, mai tehnici, pe teren uscat ne convenea. Cel mai important factor a fost vremea, ploaia care ne-a dezavantajat.

-De ce credeți că Dinamo n-a mai reușit să facă performanță în ultimii 10 ani și a ajuns acum pe loc de retrogradare?

În ultimii 10 ani s-au succedat multe întâmplări nefericite, n-a fost o politică serioasă de a face performanță, cu toate ingredientele. În ultimii ani nu a fost o organizare a patronatului, a conducătorilor, ca echipa să fie sprijinită și Dinamo să aibă șanse să crească și să facă performanță.

”Arbitri au simțit că nu mai suntem așa puternici și au făcut ce-au vrut cu noi”

-Ce v-a determinat să plecați de la Dinamo luna aceasta?

A fost multă tensiune, deja simțeam că nu mai am putere să continui, erau foarte multe lucruri care se întâmplau și erau toate în defavoarea echipei. Și mulți accidentați, dezavantajați de arbitri, eu am tras o concluzie după meciul jucat cu CFR Cluj, și-au dat seama arbitri că nu mai suntem așa puternici și au făcut ce-au vrut cu noi. La meciul cu CFR Cluj a fost declick-ul acela. În 8 oameni să joci e prea mult pentru o echipă care și așa se căuta, și așa rămăsese cu un lot destul de subțire, n-am văzut nicăieri în lume așa manieră de arbitraj, să se dea cartonașe care nu aveau nicio justificare. Pe mine m-a marcat acel eveniment și rezultatele.

Jucam bine, echipa era într-o revenire de formă, chiar făcusem un cantonament și am rezolvat problema fizică, echipa a stat bine în teren, faptul că în 8 inși am reușit să ținem piept până-n ultimele minute ale jocului. Aveam speranțe multe după ce am rezolvat problema pregătirii fizice. Dar am rămas fără jucători în față, a urmat o înfrângere, a mai venit alta și simțeam că nu mai suport. Iubesc foarte mult acest club, în vară dormeam cu masca pe față și eu și soția mea de frică să nu luăm COVID-19, dar am făcut totul ca să ajut Dinamo.

”Nu eu l-am adus pe Akpala. Petrov nu era rău, dar nu era mai bun decât tinerii noștri și am vrut să-i protejez”

-S-a tot vorbit despre transferurile lui Dinamo și Mario Nicolae a spus că dumneavoastră l-ați adus pe Akpala. Este adevărat?

Nu eu l-am adus. Eu l-am propus după ce l-am văzut. Dar antrenorii secunzi și directorul sportiv și-au dat cu părerea despre el, au spus că ne-ar ajuta și mai departe au acționat și l-au adus. CV-ul lui era foarte bun și înainte cu câteva zile îl luasem pe Raul Albentosa care s-a dovedit a fi un câștig. Gândiți-vă puțin, le-am dat șansă tinerilor, dar ei nu m-au ajutat deloc, ratări cu poarta goală. Mai era varianta Petrov, băiatul nu era rău, dar nu era nici mai bun decât tinerii noștri, Moldoveanu, Măgureanu, Blejdea și am vrut să-i protejez pe ei. Dar jucător cu experiență ca Akpala nu mai aveam. El nu a venit accidentat, ce-s prostiile astea? A trecut vizita medicală, s-a antrenat foarte bine cu noi, preparatorul fizic i-a făcut program separat ca să recupereze și dacă nu s-ar fi accidentat acum cu siguranță ar fi ajutat foarte mult Dinamo. La un antrenament a căzut pe piciorul unui jucător și apoi accidentarea s-a complicat. A fost vorba în cazul lui de o neșansă incredibilă.

-Și totuși unele transferuri făcute par acum catastrofe…

Acum cu transferurile catastrofă e de discutat, sigur că în perioada asta portarul apare ca un transfer slab, prost. Dar în perioada aia s-a accidentat Eșanu și nu aveam alternative, că aveam numai copii. Mitrovic era crud, are 17 ani. Îți trebuia un portar cu experiență. După meciul cu CFR Cluj ce-ați spus? A fost fantastic Kongshavn. El s-a pregătit, era pregătit extraordinar. Numai că după aceea au fost niște evenimente foarte ciudate la meciuri care au început să-l erodeze psihic. Dar el a rămas pe poziții numai că au apărut greșelile, unele și din cauza prestației apărătorilor care nu l-au protejat. S-a schimbat total optica și reacția oamenilor e justificată. Dar la momentul când noi l-am adus era bun, practic era un câștig după meciul cu CFR. Efectiv nu avea cine să apere pentru că Eșanu fusese la lot și era accidentat.

”Mitrovic e o pierdere”

-Cu Mitrovic știați că el va deveni liber?

Nu, nu m-am ocupat eu de asta. Știu că era un litigiu, dar nu știu exact ce s-a întâmplat cu el, nu cunosc în amănunt. Ne-a frapat și pe noi de ce nu a fost rezolvat din punct de vedere al actelor ca să rămână. E o pierdere.

-Dumneavoastră ați salvat multe echipe în carieră. Ați renunțat pentru că v-a fost teamă că n-o să puteți salva Dinamo în situația în care este?

Da, am avut și această senzație și am zis atunci de ce să nu fac un pas în spate? M-am gândit că am greșit undeva, că nu sunt în regulă și că e bine să las pe altul care este mai priceput, mai bun, mai inspirat, mai puternic.

-S-a dovedit că nu dumneavoastră ați fost problema, ci problema e la jucători…

Dar eu n-am avut ce să fac, dacă împreună am hotărât să mă retrag, atunci m-am retras.

-Dar de ce credeți că s-a ajuns la această situație?

Acum este o poveste mai lungă, trebuie luată din vară când au venit spaniolii și au dat peste cap tot. Au dat afară niște jucători români pentru că au adus spanioli. Ei au venit în august, s-a început campionatul cu mine pe bancă, trebuia să gestionez două etape, dar a venit Contra și a vrut el să vină direct din etapa a doua. Au făcut curățenie, au dat niște jucători români afară și au adus spanioli. Greșeala au fost nu că i-au adus, ci că au venit acei jucători fără să aibă bani să-i plătească și atunci n-ai mai putut să-i ții. Au plecat și spaniolii, dar fusese dați afară și românii. Și uite așa, a fost un bulgăre de zăpadă care s-a rostogolit.

Și jucătorii români au cerut să fie lăsați liberi și uite așa a ajuns ca echipa să se degradeze și să slăbească în halul ăsta. Pentru că lucrurile au început din vară de la implicarea spaniolilor care nu a fost făcută ca să aibă continuitate, au înglodat clubul în datorii și au rămas și fără jucători și fără bani. După aia au venit la momentul oportun suporterii care au salvat echipa, s-au făcut și greșeli, poate n-au fost cei mai nimeriți oameni la conducerea echipei și tehnic, și administrativ și am ajuns ca echipa să nu mai aibă randament. Mai sunt șase etape, mai sunt 18 puncte puse în joc, nu sunt puține.

”Echipa se va salva dacă meciurile sunt pregătite cum trebuie”

-Dar care este problema din punctul dumneavoastră de vedere la Dinamo în momentul de față?

În ultimul meci la care am fost pe bancă am avut ocazii, echipa a jucat bine, dar uite că se fac greșeli în apărare și se ratează ocaziile din atac, echipa nu este eficientă, n-are încredere, trebuie să ridici moralul jucătorilor, să-i încurajezi, să scoți maximum din ce se poate scoate acum. Dar n-am avut probleme de indisciplină, problema a fost de randament, de implicare, de șansă, de arbitraje.

-Credeți că se va salva echipa de la retrogradare?

Se poate salva echipa, sigur că da. Va fi extraordinar de greu. Dacă meciurile sunt pregătite cum trebuie, că nu mai știu acum ce se întâmplă.

”Am fost obligat să-i părăsesc”

-O parte dintre jucători erau tare supărați că plecați. Ce mesaj aveți pentru ei?

Nu știam despre asta. Mă simt puțin emoționat. Așa ca și cum un părinte își părăsește copii într-un moment greu. Dar nu este așa pentru că eu nu i-am părăsit, am fost obligat să-i părăsesc. Îmi pare rău pentru ei, am avut împreună succes anul trecut și am salvat echipa, începusem bine sezonul. Sunt alături de ei, nu pot să-i ajut decât din afară, să-i mai încurajez la un telefon.

-Cei din DDB v-au mai contactat? Rămâneți în club? Îi mai ajutați cu ceva la echipă?

Nu, nu m-a contactat nimeni. Nici Dusan Uhrin nu mi-a solicitat ajutorul. Eu sunt dispus să-i ajut sub orice formă. Sunt dispus la orice colaborare.

”Eu nu concep ca Dinamo să retrogradeze”

-Există nevoie de un conducător la Dinamo?

Sigur că ochii stăpânului îngrașă vita. Un conducător puternic și cu argumente credibile poate să ajute foarte mult, dar nu este decisiv. Tot valoarea jucătorilor, forma de moment și aspecte legate de joc contează acum.

-Ce mesaj aveți pentru suporterii dinamoviști?

Să sprijine până în ultimul moment echipa pentru că asta este modus vivendi pentru ei, să fie cu conștiința împăcată că au făcut tot ceea ce este posibil să salveze acest club. Eu sincer nu concep ca Dinamo să retrogradeze.

Citește și:

FOTO Povești artizanale bucovinene. Simbolistica ouălor încondeiate de Paște

-->
Previous Un alt jucător și-a depus memoriu
Next Florin Prunea revine războinic: ”Primul om care trebuie să zboare”

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *