Gazeta Sporturilor, investigație despre trecutul lui Rufo Collado și legături neștiute


Costin Ștucan a publicat astăzi o investigație despre Rufo Collado și legăturile sale cu fotbalul, dar și cu oameni controversați din România.

”22 de bărbați îmbrăcați în echipament sportiv mov sau în haine de stradă lejere, mulți încălțați doar în șlapi, pozează în forma literei V în recepția largă a unui hotel. În poză apar trei dintre spaniolii care fac parte acum din organigrama lui Dinamo. Rufo Collado e aproape de centrul imaginii, în timp ce șeful său teoretic de acum, Pablo Cortacero, ocupă un loc periferic, pe aripa din stânga. Leo Fuentes, antrenorul cu portarii de la Dinamo, e pe aripa dreaptă. Lângă ei mai pot fi identificați cel puțin doi români.

Poza a fost urcată în iulie 2015 pe pagina oficială de Facebook R1 – Eventos Depotivos, aparținând unei firme necunoscute numită Grupo R1, condusă la acel moment de fostul fotbalist spaniol Rufino Mateo “Rufo” Collado, actualul director sportiv de la Dinamo, și de Jose Requena. Obiectul de activitate al companiei era organizarea de turnee și campusuri pentru copii și juniori în Spania și în țări din Europa, Asia, Africa și America de Sud.

“În timpul Campusului de Elită de la Roquetas de Mar, R1 a primit vizita președintelui Nasmeca și a șefului de operații internaționale între Arabia Saudită și Europa, Nabil Al Moukri”, se scrie în prima frază din descriere. Omul de afaceri invocat este un bărbat în șlapi, cămașă și șort negre, cu barbă, aflat în centrul dreapta al pozei.

Numele lui complet este Nabil Almoukri Santos, un fost fizioterapeut, producător muzical și actualmente CEO al unei companii numite Nasmeca, specializată – susține site-ul firmei – în intermedierea, dezvoltarea și implementarea ideilor de afaceri în domenii precum construcții, imobiliare, turism sau sport. În managementul Nasmeca apare și Rufo Collado pe poziția de director de expansiune sportivă.

În 21 septembrie 2020, pe siteul companiei cu sediul la Madrid, a fost urcată o știre cu titlul “Nasmeca, o echipă campioană”, alături de o poză cu Rufo Collado și sigla lui Dinamo, în care este anunțată preluarea clubului român de către firma luxemburgheză Benel International prin reprezentanții spanioli Pablo Cortacero și Rufo Collado. Modul în care e prezentată informația poate induce o legătură între Nasmeca și fondul de investiții nenumit, invocat de Cortacero că s-ar afla în spatele Benel International, firma luxemburgheză cu acționariat din Panama.

În plus, pe site-ul nasmeca.com, la capitolul “colaborări”, apare și sigla lui Dinamo, iar vizitatorii pot înțelege că între Nasmeca și clubul din Ștefan cel Mare există un contract oficial. Gazeta a sunat la birourile Nasmeca pe numărul de telefon postat pe site-ul firmei care, potrivit exporthub.com, și-a declarat un capital de 10 milioane de dolari. Surprinzător, la telefon a răspuns direct CEO-ul Almoukri Santos. Dialogul s-a purtat printr-un translator.

“Mergem la o întâlnire, suntem pe stradă. Da, suntem în contact cu ce se întâmplă la Dinamo. Nu vă pot da detaliile financiare, sunt confidențiale”, a declarat inițial șeful lui Rufo Collado. Ulterior, la insistența reporterului, acesta a precizat că “nu există nicio contribuție financiară a Nasmeca la Dinamo”.

Reporter: Ați postat știrea doar ca un semn de prietenie față de Rufo Collado?
Almoukri: Da, da. Mai ales că lucrează pentru Nasmeca.
Nasmeca pretinde că are un portofoliu bogat în domeniul sportului, portofoliu realizat prin intermediul lui Rufo Collado, directorul sportiv de la Dinamo. La un moment dat, Nasmeca și Grupo R1 (firma înființată de Collado și Requena) au pus bazele unui joint-venture numit Nasmecar1. Acum, site-ul proiectului este indisponibil.

De-a lungul ultimilor 5 ani, Nasmeca și R1 au susținut că au înființat academii de fotbal în Egipt, India, Republica Centrafricană, Columbia și, surpriză, România! Informația apare într-un clip de prezentare postat pe contul de YouTube al Nasmeca și în diverse articole de presă publicate în mai multe țări. E confirmată și de Almoukri Santos la telefon: “Da, da, am făcut academii în Egipt, în mai multe țări”.

Gazeta a încercat să verifice modul în care spaniolii implicați la Dinamo lucrează în proiectele internaționale.

Șocarici, partenerul român al lui Collado

Academia din România nu a putut fi identificată.

În 2015, însă, Rufo Collado a fost prezent la un turneu de juniori organizat la Târlungeni și chiar a premiat câțiva juniori remarcați în timpul meciurilor. Nicu Văduva, organizatorul turneului, a explicat pentru Gazetă legătura: “Au venit să vadă meciurile și ne-au propus o colaborare. Trebuia să ne ia niște juniori talentați la probe în Spania. Problema era că trebuia să plătim noi tot, drum, cazare. Am renunțat, ne costa prea mult”.

România e foarte prezentă în proiectul R1, coordonat de Rufo Collado. În poza din deschiderea acestui articol, în vârful V-ului format din angajații R1, chiar lângă Almoukri, se află un bărbat îmbrăcat în alb. “Directorul R1 pe România, Corneliu Emil Socarici” se menționează în descrierea firmei spaniole.

Același român mai poate fi recunoscut și în alte fotografii postate în 2015 pe contul de Facebook al R1. Una dintre ele e realizată într-un birou de la FRF, alături de Rufo Collado, Gabriel Bodescu, secretarul general adjunct al federației, și Aurel Țicleanu, alta este făcută în Spania, alături de Rufo Collado și federalii Miodrag Belodedici și Ioan Geolgău, cu ocazia unui trial organizat de FRF pentru descoperirea de tinere talente în Diaspora.

“Nu mai știu ce făceau acolo tipii ăștia, dar parcă s-au ocupat de teren la organizarea trialului. Întrebați-l pe Geolgău”, a declarat Belodedici. Geolgău nu a putut fi contactat. În schimb, Gabriel Bodescu neagă orice legătură comercială între firma spaniolilor și FRF: “Nu am avut niciun contract”.

Federalul admite că îl cunoaște pe Rufo Collado, dar neagă orice întâlnire în birourile FRF: “Nu a venit deloc la federație, am băut o cafea de curtoazie la București. L-am cunoscut în Spania, eram în concediu, dar am îmbinat și utilul. Am mers la academia lui Villarreal, Collado mi-a dat informații relevante despre cum e organizată o academie”.

Bodescu are, însă, o legătură strânsă cu directorul R1 pe România prezent în poza din birourile FRF alături de Collado. Potrivit cunoștințelor comune, buzoienii Bodescu și Șocarici sunt buni prieteni.

Citește mai multe pe gsp.ro.

 

-->
Previous S-au aflat salariile jucătorilor și a lui Cosmin Contra
Next Vedetele lui Dinamo, reacție după criticile lui Cosmin Contra

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.