Decizie de ultimă oră luată de UEFA


Decizie ce șochează întreg fotbalul românesc. Federația Maghiară de Fotbal a anunțat că a primit oficial acceptul din partea forului european să folosească harta Ungariei Mari pe steaguri la meciurile echipei naționale.

Federația maghiară a anunțat astăzi că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, au dat permisiunea pentru utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale. Forul maghiar vrea să pună decizia în practică încă de la următoarele meciuri, cu Estonia (23 martie, amical) și Bulgaria (27 martie, preliminarii EURO 2024).

Harta Ungariei Mari:

Printre orașele mai importante din România care sunt prezente pe această hartă se află: Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Brașov, Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare și Alba Iulia.

Comunicatul forului maghiar

”În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE. Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Árpád nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe steaguri, precum și scandările fanilor. Bazându-se pe acest lucru, Federația va permite introducerea drapelelor în următoarele două meciuri.

Ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul față de Ungaria istorică și solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiții:

– ca acesta să afișeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;
– să cuprindă doar culorile roșu, alb și verde;
– să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani.

În același timp, fanii noștri trebuie să știe că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel, asta va provoca măsuri disciplinare.

Acest lucru dăunează echipei și percepției asupra fotbalului maghiar. Federația le cere tuturor fanilor să se abțină de la orice formă de ură. Ura nu este calea!”, se arată în comunicatul forului de la Budapesta.

Viktor Orban cu fular la gât

Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, contra Greciei. Un gest care, evident, nu a trecut neobservat.

Și aceasta pentru că Ungaria Mare este o idee politică revizionistă. Ea prevede ca Ungaria să revină la frontierele de dinainte de 1918. Care cuprind și o parte din Transilvania, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia. Ori ca maghiarii din aceste țări vecine să reintre în sfera Budapestei.

La acel moment, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat ferm: „Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”.

Citește și:

Mănăstirea Sfântul Gherasim de la Iordan

Previous Detalii importante despre viitorul lui Dinamo
Next Schimbare de situație: fără Ungaria mare!

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *