Cum a ajuns Răzvan Zăvăleanu la Dinamo


Răzvan Zăvăleanu a acordat un interviu amplu în Fanatik, pe care vi-l vom prezenta în următoarea perioadă în mai multe materiale. Acesta a oferit informații necunoscute fanilor dinamoviști, lămurind astfel multe neclarități.

În primul rând, aveți o experiență mare în domeniul insolvențelor. Ați fost la CFR Cluj, Dinamo, ASA Târgu Mureș, Gaz Metan Mediaș, Brașov. De ce ajung echipele de fotbal într-o astfel de situație?

– La Brașov a fost o chestie conjuncturală, am stat doar două săptămâni acolo. În primă fază am lucrat la Universitatea Cluj. Nu în insolvență, dar prima mea echipă a fost U Cluj, unde am lucrat ca și consilier juridic și director executiv, o perioadă. Fotbalul are caracteristicile sale separate față de ceea ce se întâmplă în mod normal în managementul unei societăți și cred că ar trebui manageriat după regulile unei societăți. Din păcate, acest lucru nu prea se întâmplă.

Poate că în ultima perioadă sunt companii fotbalistice care au început să pună accent pe acest lucru, măcar două sau trei la nivelul fotbalului românesc. Dar până în urmă cu puțin timp, nu se întâmpla acest lucru. Până nu există o simbioză între oamenii de fotbal care se pricep la partea sportivă și oamenii de management. Existau doar oameni de fotbal. Ori dacă nu ai cunoștințe serioase despre economie, drept și administrație îți este foarte greu ca în organizarea unui club de fotbal să reușești să menții lucrurile la un nivel financiar, în primul rând, acceptabil.

Există multe provocări în a ține un club de fotbal, evident…

– Sunt foarte multe și în primul rând salariile extrem de mari ale jucătorilor și trebuie păstrat acest echilibru. Cel puțin în România, drepturile tv țin în viață cluburile. Dacă nu reușești să sincronizezi încasările tale cu ce poți să plătești, ai o mare problemă. În general, ce s-a întâmplat? Din dorința de a face performanță sportivă, oamenii au angajat jucători, indiferent de costuri, fără să se uite în partea cealaltă.

Și atunci a intervenit această problemă. Pe de altă parte există un lucru care se discută de mai multă vreme, introziunea statului prin terțele sale dezmembrăminte, că vorbim de autorități locale, județene, în fenomenul sportiv. Aici avem o problemă. Cluburile private, susținute din bani privați unde este mult mai greu să scoți bani din buzunar versus cluburile susținute de primării sau consiliile județene unde vin bani mai ușor, dar niciodată nu știi dacă îți vine ce ți s-a promis. În aceeași măsură, cluburile respective nu prea sunt gestionate de profesioniști. Și atunci se întâmplă toate aceste lucruri care împing cluburile spre incapacitate de plată.

Cum ați ajuns la Dinamo?

– Am fost contactați de membrii ai DDB-ului care au spus că fac o evaluare a mai multor practicieni în insolvență și având în vedere experiența noastră pe fotbal, ne-au propus să participăm la aceste haideți să le spunem, interviuri. Am discutat cu ei, am discutat cu apropiați ai echipei și ulterior ne-au anunțat că suntem aleși.

Care este cea mai dificilă situație din fotbal cu care v-ați confruntat?

– Cred că cele mai dificile ar fi sancțiunea de 24 de puncte aplicată CFR-ului, respectiv interdicția la transferuri aplicată celor de la Dinamo.

Citește și:

Continuă iureșul în PNL: ”Nu există parteneriat pe persoană fizică cu președintele Iohannis”

-->
Previous Anunț oficial: „El este marele favorit”
Next Conducerea recunoaște că a discutat cu 4 posibili investitori

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.