Ce poți să faci în Bilbao, orașul unde ajunge astăzi Dinamo


Cunoscut mai ales datorită echipei de fotbal locale, celebra Athletic Bilbao, oraşul emblemă al Ţării Bascilor este unul dintre acele locuri speciale, unde trebuie să ajungi măcar odată în viaţă. Capitala provinciei Biscaya din cadrul regiunii autonome a Ţării Bascilor din Spania, Bilbao, sau să fim mai corecţi, Bilbo, cum îl denumesc locuitorii basci, este al zecelea oraş ca mărime din regatul spaniol, având o populaţie de circa 372.000 locuitori.

Îl găsim situat în partea central nordică a Spaniei, la poalele Munţilor Pirinei şi la doar 14 kilometri de Golful Biscaya. Fondat în secolul 14, oraşul a fost de la începuturile sale un important centru comercial bazat pe exportul fierului din minele din apropierea sa, precum şi pe prelucrarea uleiului provenit din grăsimea balenelor (tradiţional, bascii au fost mari vânători de balene, iar uleiul de balenă a fost timp de secole cel mai important combustibil de iluminat în Europa).

Bilbao este situat pe malurile râului Nervion, fiind înconjurat de două mici formaţiuni muntoase cu înălţimi medii de circa 400 metri. Clima sa este cumva mai prietenoasă decât cea din celelalte regiuni ale Spaniei. Îngheţurile sunt foarte rare, iar temperatura aerului nu depăşeşte în mod obişnuit valoarea de 35 grade cu plus, pe timp de vară.

Mijloace de transport

Aeroportul din oraş este probabil cea mai folosită cale de acces, reţineţi doar că o cursă cu taxiul spre Bilbao costă între 25-30 euro, în funcţie de numărul bagajelor.

Transportul public în interiorul oraşului este asigurat de o reţea foarte bine pusă la punct de metrou, tramvaie şi autobuze. Căutaţi siglele MetroBilbao, Bilbobus, Eusko Tran, Eusko Tren, BizkaiBus, şi astfel explorarea capitalei bascilor va fi mult mai la îndemână. Există o singură companie de taxiuri în tot oraşul, iar maşinile apar în circa 5 minute, indiferent de locaţia unde vă aflaţi.

Ce puteți vizita

Muzeul Guggenheim, cu formele sale exterioare fantastice care duc cu gândul la o barcă din poveşti acoperită cu solzi gigantici, prezintă o serie de expoziţii temporare cu tematici extrem de diverse.

Muzeul de Arte Frumoase deţine peste 6.000 de lucrări de artă datând din secolul 12, până în zilele noastre. Pentru 6 euro, vei pătrunde într-o viziune unică a artei privită din perspectiva aprigilor basci.

Evident, nu ocoliţi Muzeul Bascilor, sau Euskal Museoa, cum îl denumesc etnicii basci.

Muzeul Maritim din Bilbao expune dovezi istorice ale indeletnicirii pescuitului maritim, una dintre cele mai importante ocupaţii tradiţionale ale bascilor.

Museo Taurino, este după cum spune şi numele său, un muzeu dedicat fenomenului corridei în accepţiunea bască, fiind şi un centru al creşterii şi selecţionării raselor de taurine.

Catedralele somptuoase din Bilbao sunt o dovadă palpabilă asupra modalităţii, evident originale, prin care bascii au îmbrăţişat creştinismul romano-catolic. Basilica de Begona, Iglesia de San Anton, Iglesia de San Nicolas sau Iglesia de San Vicente Martir, trebuiesc vizitate în linişte deplină pentru o apropiere cât mai fidelă de spiritul basc.

Dacă aţi ajuns pe strada Ronda în apropiere de Plaza Unamuno, sunteţi în apropierea casei memoriale a scriitorului Miguel de Unamuno, cel mai mare scriitor şi om de litere basc.

Nici palatele nu trebuiesc ocolite. Vizitaţi Palacio de Olabarri şi Palacio de Ibaigane. Nu cred că veţi regreta alegerea făcută.

Ce poți mânca în Bilbao

Ceea ce în restul Spaniei este cunoscut sub termenul generalist de tapas, adică gustări delicioase, în Ţara Bacilor le regăsim sub titulatura de pintxos, dovezi apetisante în privinţa dragostei bascilor pentru arta gastronomică.

Ingredintele bucătăriei basce provin din fermele şi grădinile care înconjoară oraşele.

Gastronomia tipică oraşului Bilbao se caracterizează prin diversele reţete cu peşte şi carne asezonate cu legume, tot ansamblul pantagruelic fiind asortat cu condimente şi sosuri unice în lume.

Nu te abţine de la Porrusalda, o reţetă foarte populară din linte, cartofi şi legume. Alubias, fasole neagră înnabuşită cu budincă neagră de cereale, omleta cu brânză de capră şi ciuperci de Orduna, Pisto ala Bilbaina- cod la grătar cu ardei iuţi, roşii, cartofi, Txangurro – adică crab păianjen asezonat cu un sos a cărui reţetă nu a depăşit graniţele Ţării Bascilor, murena Aguinaga cu sos de lămăie.

Nu ocoli nici friptura de miel în stil basc, sau El Sulkaki- o tocăniţă înăbuşită cu carne de vită şi legume.

La desert puteţi cere Cuajada – o budincă de orez şi iaurt cu miere şi diverse condimente, pâine prăjită cu Intxaursada (un sos dulce de nuci), sau compoturi de fructe care se servesc cu diverse soiuri de brănzeturi preparate în stil basc.

Daca nu vă este teama să vă scrântiţi limba, cereţi şi o porţie de Gerezi beltza ammo gorriakin, o supă unică din cireşe, care se serveşte fierbinte sau rece, după preferinţe, asezonată cu o lingură de smântână şi un amestec de ierburi aromate.

Sursa: http://travel.descopera.ro/8523426-Bilbao-Capitala-neoficiala-a-tuturor-bascilor

Citește și:

De ce Vali Lazăr nu s-a mai întors la Dinamo

-->
Previous De ce Vali Lazăr nu s-a mai întors la Dinamo
Next INTERVIU Negoiță îi răspunde public lui Cosmin Contra

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *