Badea explică motivele trimiterii notificării


Nicolae Badea a oferit, în exclusivitate pentru Playsport.ro, un amplu interviu despre toată situația de la Dinamo din ultimele luni.

”Orice drept patrimonial nematerial, cum sunt licențele, brevetele, inovațiile, invențiile și așa mai departe, sunt cedate unei terțe părți în anumite condiții. Pot fi cedate cu titlu gratuit, dacă e un drept de utilizare socială, cum este mesajul social al unei sigle, a unei invenții, drepturi de autor. Iar, dacă vrei să faci acte de comerț și drept de autor cu acea invenție, marcă, trebuie să existe un raport contractual între deținătorul legal al mărcii, al invenției, al inovației și drepturile de autor (n.r. – în cazul de față CS FC Dinamo). Cum ar fi ca cei care scriu să nu fie plătiți pe drepturi de autor al scriitorului?. Un scriitor publică o carte, ce bani primește? Pentru drepturile de autor. Nu primește de la editură. Aceasta îl plătește, conform raportului contractual, pe dreptul de autor pe care autorul îl cedează editurii pentru a publica cartea. Din veniturile pe care le scoate editura din vânzare, el are o sumă echivalentă cu dreptul de autor, convenit contractual. Cel mai simplu de explicat, în formula asta, e pe drepturi de autor. El e plătit pentru că e autorul unor rânduri.”

Despre motivul pentru care a fost trimisă notificarea către SC Dinamo 1948 SA:

„Utilizarea a fost convenită în 2005. În utilizarea oneroasă, generatoare de venituri, dacă vrei să faci merchandising, la rândul tău să obții venituri din ce vinzi, n-ai dreptul să cesionezi altei părți, că nu tu ești deținătorul. În momentul în care recurgi la astfel de comerț, cum ar fi merchandising, branding de produse, căni, brichete, etc. sunt generatoare de venituri care exced utilizării gratuite. Utilizarea gratuită este strict în scop sportiv, cu echipamentul de joc, de prezentare, la antrenamente, la meciurile amicale, oficiale, în competiții. Inclusiv, e utilizare gratuită, când tu, Dinamo 1948 SA, ai drepturi tv din transmisia de meci. Pentru aia, CS FC Dinamo nu ți-a cerut nimic. Nu joacă sigla, ci jucătorii, iar veniturile sunt din competiția la care participi.”

Despre cei 10% pentru dreptul de folosință comercială și prejudiciul în valoare de un milion de euro menționat de CS FC Dinamo în notificarea transmisă către SC Dinamo. Nicolae Badea admită că acest punct a fost o eroare:

„În ceea ce privește cei 10% pentru dreptul de folosință comercială, totul este fals. CS FC Dinamo n-a cerut nimic, pentru că o sumă, un procent, un venit se obține când se semnează un contract. Cum să ceară, dacă nu s-a semnat nimic, dacă nu s-a convenit nimic?

Pe de altă parte, prejudiciul este o eroare, în opinia mea. Orice sumă ai invoca pentru prejudiciu, trebuie să-l dovedești în instanță. Poți să scrii și 100 de milioane, dar dacă nu dovedești prejudiciul, primești 0 lei. Categoric, a fost o eroare.”

Despre notificarea din era Negoiță:

„A fost trimisă o notificare și domnului Negoiță pentru că, în 2012, societatea Dinamo 1948 SA a creat un statut de asociat unic, o societate pentru merchandising. Dinamo Merchandising se chema. În înțelegerea dintre Dinamo 1948 SA și Dinamo Merchandising pentru utilizarea siglei, culorilor, stemei, Dinamo Merchandising urma să plătească 10% din veniturile realizate din acte comerciale. Pentru primul an, s-a convenit o sumă modică lunară de 5000 de lei. A fost convenită cu acționarul Dinamo Merchandising, respectiv Dinamo 1948 SA. Probabil că procentul de 10% era această, să spunem, referință în 2012.”

Citește și:

Turism responsabil: ”Nu uitați”

Previous Nicolae Badea rupe tăcerea
Next Cum s-a implicat Nicolae Badea la Dinamo

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *