Avantajul mare al lui Dinamo în play-out


Dinamo a ajuns în play-out pentru a patra oară consecutiv. De la un sezon la altul, punctele au fost tot mai puține, iar salvarea de la retrogradare tot mai greu de obținut.

Primul sezon în care „câinii” au evoluat în play-out a fost în sezonul 2017-2018. Atunci, echipa terminase la egalitate cu locul 6 (Poli Iași) și locul 7 (Botoșani), dar rezultatele directe nu au ajutat-o. Play-out-ul a fost câștigat la pas cu Florin Bratu antrenor, încheind pe locul 7. Următorul sezon, clubul a terminat pe locul 9 campionatul regulat și pe locul 10 la finalul sezonului. Antrenorul cu care s-a încheiat campionatul era Mircea Rednic. Sezonul trecut, Dinamo a terminat pe 8 la sfârșitul celor 26 de meciuri și pe locul 13 la sfârșitul campionatului, dar cu 5 meciuri mai puține jucate, toate din cauza Covid-19. Anul acesta a fost cel mai slab campionat de când este acest sistem play-off/play-out. Cu 27 de puncte, echipa a terminat sezonul regulat pe locul 14 și intră în play-out cu doar 1 punct peste lanterna roșie, Poli Iași.

Ce se schimbă din acest sezon?

Sezonul competițional 2020-2021 a venit cu mai multe schimbări, iar una dintre acestea este faptul că o echipă din play-out poate juca în cupele europene. La sfârșitul campionatului, locul 7 și 8 vor disputa un baraj într-o singură manșă, iar câștigătoarea acestuia va juca un alt baraj, unul decisiv pentru prezența în Conference League. Adversara ar putea fi ocupanta locului 3 (dacă va lua Cupa României Dinamo, Astra sau Viitorul Pandurii Tg. Jiu), sau ocupanta locului 4 (dacă va lua Craiova Cupa României și va încheia și pe podiumul Ligii 1).

UTA Arad, FC Hermannstadt, FC Voluntari și Poli Iași n-au luat licența pentru Europa!

UTA Arad, FC Hermannstadt, FC Voluntari și Poli Iași nu și-au luat însă licența pentru cupele europene, astfel că dacă 2 dintre ele vor fi pe primele 2 poziții din play-out nu vor putea disputa barajul. Noul regulament spune că dacă nu sunt cel puțin două echipe cu licență europeană pe primele 4 locuri din play-out, atunci se renunță la primul baraj.

Citește și:

Indică oamenii ce pot salva Dinamo în play-out: ”Unii se nasc, alții pot deveni”

GSP vine cu 5 exemple pentru a ne face să înțelegem mai ușor:

1. Varianta cea mai simplă. Primele două clasate au licență de Europa, atunci vor susține semifinala barajului;

2. Din primele două clasate, doar una are licență. În acest caz, la baraj va ajunge următoarea clasată cu „verde pentru Europa”, dar nu dintre cele clasate în afara primelor 4 locuri. Exemplu, dacă ordinea ar fi Argeș, UTA, Chindia, Mediaș, atunci barajul va fi între Argeș și Chindia;

3. Din primele două clasate niciuna nu va avea licență, atunci barajul va fi între locurile 3 și 4, cu condiția ca acestea să fie eligibile. Un exemplu ar fi dacă ierarhia ar arăta așa: UTA, Voluntari, Argeș, Astra. Barajul ar fi între Argeș și Astra;

4.Dacă între primele 4 clasate se va regăsi o singură formație cu licență de Europa, atunci barajul din play-out nu va mai avea loc, iar respectiva formație cu licență va merge să joace direct cu cea din play-off. Un exemplu pentru acest caz ar fi un clasament: 1. UTA, 2. Voluntari, 3. Astra, 4. Hermannstadt. Astra ar disputa direct finala cu cea dintre primele 6;

5. Dacă n-ar exista nicio formație cu licență de Europa între primele 4 clasate din play-out, atunci nu va mai avea loc niciun baraj pentru ultimul loc de Conference League, unde va accede direct ultima formație, de pe loc european, din play-off. Pentru a exista această situație, ar trebui ca primele 4 să fie UTA, Voluntari, Hermannstadt și Poli Iași.

Se va impune Dusan Uhrin?

Dinamo este în prezent la 6 puncte de locurile 7 și 8, dar odată cu revenirea lui Dusan Uhrin ne așteptăm să vedem și o altă față a echipei, una care să fie capabilă să urce în primele locuri din play-out. Astfel, cu puțin noroc, „câinii” pot ajunge în cupele europene și printr-o altă modalitate, nu doar aceea a câștigării Cupei României. Sigur, salvarea de la retrogradare este principalul obiectiv, dar e în ADN-ul dinamoviștilor să se gândească la lucruri mai mărețe, nu doar la menținerea în Liga 1, în ciuda rezultatelor execrabile din utlimul timp.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Prima finală se joacă vineri, la Giurgiu.

Citește și:

Iulian Bulai: ”PNL caută o nouă propunere de premier. Fără noi nu se poate”

-->
Previous Pablo Cortacero are ofertă pentru Dinamo: ”Cu Negoiță rezolv eu”
Next Mario Nicolae despre Dusan Uhrin: "Să sperăm"

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *