33 de ani de la semifinalele Cupei Campionilor Europeni


25 aprilie 1984, Dinamo București – Liverpool FC pe fostul „23 August” cu peste 70.000 de dinamoviști în tribunele celui mai mare stadion al țării sau, altfel spus, 33 de ani de la cea mai importantă performanță europeană a echipei din Ștefan cel Mare: semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

București, 25 aprilie 2017. Au trecut 33 de ani de la cea mai mare performanţă europeană realizată de Dinamo, disputarea semifinalei Cupei Campionilor Europeni în faţa puternicei echipe engleze Liverpool, la care evoluau jucători de legendă precum Souness sau Ian Rush. „Cormoranii” au întrerupt atunci parcursul de excepţie al dinamoviştilor, însă gruparea din Ştefan cel Mare rămânea cu amintirea eliminării deţinătoarei trofeului, Hamburg.

Dinamo a câştigat campionatul Diviziei A, ediţia 1982-1983, după ce a întrecut una dintre cele mai bune echipe din anii ’80, Universitatea Craiova, cunoscută acum drept Craiova Maxima. Gruparea din Ştefan cel Mare urma, astfel, să înceapă un nou parcurs în Cupa Campionilor Europeni. În septembrie 1983, în primul tur, Dinamo a întâlnit Kuusysi Lahti, pe care a învins-o şi în deplasare (1-0, gol Dragnea), şi acasă (3-0, goluri Augustin, Movilă şi Mulţescu). În turul doi, dinamoviştii aveau să înfrunte una dintre cele mai puternice echipe ale Europei de la acea vreme, deţinătoarea Cupei Campionilor Europeni, Hamburger SV.

Şi s-au aprins torţele victoriei cu Hamburg…

Meciul tur, disputat pe „23 August” la 19 octombrie 1983, a însemnat o adevărată sărbătoare pentru fotbalul românesc: Dinamo a învins cu un scor de forfait, 3-0 părin golurile marcate de Augustin, Mulţescu şi Orac, iar torţele victoriei au luminat minute în şir tribunele defunctului stadion. Returul a fost dramatic, însă Dinamo s-a calificat datorită golurilor înscrise de Ţălnar şi Mulţescu, „câinii roşii” pierzând totuşi partida, 2-3. A urmat faza „sferturilor”, în care gruparea din Ştefan cel Mare i-a întâlnit pe sovieticii de la Dinamo Minsk, pe care i-a eliminat după două partide foarte disputate, 1-1 în deplasare (gol Rednic) şi 1-0 acasă (gol Augustin).

„La Liverpool am făcut un meci extraordinar”

Şi a urmat semifinala cu marea Liverpool, echipă plină de staruri precum Graeme Souness, Ian Rush, Kenny Dalglish sau Samuel Lee. Pe 11 aprilie 1984, Dinamo era învinsă cu 1-0 de „cormorani”, printr-un gol marcat cu capul de Samuel Lee, „cel mai pitic jucător de pe teren” cum îl caracterizează unul dintre dinamoviştii prezenţi pe teren la acel meci. „La Liverpool am făcut un meci extraordinar, a fost ocazia imensă a lui Augustin, care a scăpat singur, dar, din păcate, a trimis mingea în bară. Am primit un gol dintr-o fază fixă la o lovitură de cap a celui mai pitic jucător de pe teren, Sammy Lee. A fost o brigadă de arbitri care a permis un joc extrem de dur, ce a culminat cu fractura de maxilar a lui Movilă. Se poate spune că nu ne-a surâs nici şansa, pentru că jocul a fost foarte bun”, şi-a adus aminte despre acea confruntare fostul fundaş dinamovist Ion Marin.

„Souness i-a rupt maxilarul lui Movilă”

Tot despre acelaşi meci îşi aminteşte şi artizanul calificării cu Hamburg, Gigi Mulţescu: „Întâlneam o echipă valoroasă, campioana Angliei, iar noi veneam după eliminarea lui Hamburg, un succes extraordinar. Am început curajos şi a fost un moment psihologic în minutul 25, când Augustin a plecat de la centru cu stoperii în spate, i-a depăşit şi a tras în bară. În loc de 1-0 pentru noi, a fost lovitură liberă pentru ei în faza următoare, după care am primit un gol nemeritat, împotriva cursului jocului. La faza aceea a fost o manevră de arbitraj. Arbitrul ne-a arătat fluierul, Ţeţe Moraru pregătea zidul, s-a executat rapid şi a înscris Sammy Lee cu capul. Noi am protestat, dar n-am putut face nimic. A mai fost şi evenimentul cu Movilă, Souness l-a lovit cu pumnul şi i-a rupt maxilarul. Paradoxal, arbitrul nu l-a sancţionat pe Souness, iar în raport l-a suspendat pe Andone pentru nu ştiu ce. Nici galben nu primise, faulturi repetate sau ceva de genul acesta, n-am înţeles. Cred că un 1-1 ar fi fost un rezultat normal, dar asta a fost”.

„Este cea mai mare realizare din istoria clubului Dinamo”

În partida retur de la Bucureşti, Dinamo a pierdut duelul cu Liverpool, scor 1-2 (goluri Orac şi Ian Rush – 2). „A fost o campanie destul de grea, ţinând cont de faptul că în turul al doilea am întâlnit-o pe Hamburg, care era deţinătoarea Cupei Campionilor Europeni. E cea mai mare realizare din istoria clubului Dinamo. Legat de meciul cu Liverpool, cert este că am fost dezamăgiţi din cauza vremii nefavorabile, deoarece era clar că ei se vor descurca mai bine decât noi pe un teren greu. Plouase chiar în noaptea dinaintea meciului, terenul era foarte greu. Am dat un gol din lovitură liberă, speranţele au renăscut, însă Liverpool era cea mai bună echipă la vremea aceea, de fapt a şi câştigat cupa în acel an. Echipele englezeşti erau foarte greu de eliminat”, şi-a amintit marcatorul golului din partida retur, Costel Orac.

Ian Rush ne-a stopat drumul spre finală

Istoricul întâlnirii de la Bucureşti cu Liverpool este rememorat şi de Gigi Mulţescu. „La meciul retur a venit ploaia, eram în cantonament şi am auzit noaptea picăturile pe pervaz. Treaba asta ne-a terminat moralul, n-am mai putut să dormim, cel puţin eu n-am închis ochii toată noaptea. Terenul a fost noroios, gazonul nu avea un drenaj ca lumea, le-a fost favorabil adversarilor, deoarece ei jucau 10 luni din 12 pe astfel de suprafeţe. După golul lui Orac, Dinamo a revenit, Dragnea a trimis cu capul puţin peste bara porţii lui Grobelaar. La golul al doilea, al lui Ian Rush, i-a dat-o printre picioare lui Ion Marin, pe urmă a centrat în careu şi Sandu Nicolae era în faţa lui Rush, mingea n-a mai sărit, el a vrut să dea cu capul, balonul a trecut pe sub el şi a ajuns la Rush care, fiind singur cu Ţeţe Moraru, nu l-a iertat”. 
Amintirile despre acea semifinală sunt încheiate de Ion Marin: „La Bucureşti, din păcate, a trebuit să jucăm pe un teren greu, deoarece a plouat chiar în noaptea dinaintea meciului. Am jucat şi aici foarte bine, însă calitatea extraordinară a lui Ian Rush, care ne-a înscris două goluri, a făcut ca Dinamo să nu poată merge în finala de pe Olimpico, pe care, de altfel, Liverpool a şi câştigat-o în faţa italienilor de la AS Roma”.

LIVERPOOL FC vs FC DINAMO BUCUREȘTI 1-0 (Sammy Lee 26)
11 Aprilie 1984
Cupa Campionilor Europeni, semifinale, prima manșă
„Anfield” – Liverpool
Spectatori: 36.941
FC DINAMO BUCUREȘTI: Dumitru Moraru – Ion Marin, Mircea Rednic, Alexandru Nicolae, Nelu Stănescu (decedat) – Lică Movilă (72 Gheorghe Mulțescu), Ioan Andone, Costel Orac (84 Gheorghe Iamandi), Cornel Țălnar – Ionel Augustin, Marin Dragnea

FC DINAMO BUCUREȘTI vs LIVERPOOL FC 1-2 (Costel Orac 39 / Ian Rush 11, 85)
25 aprilie 1984
Cupa Campionilor Europeni, semifinale, manșa a doua
„23 August” – București
Spectatori: 70.000
FC DINAMO BUCUREȘTI: Dumitru Moraru – Ion Marin, Mircea Rednic, Alexandru Nicolae, Nelu Stănescu (decedat) – Cornel Țălnar, Ion Mărginean (78 Gheorghe Iamandi), Marin Dragnea – Ionel Augustin, Viorel Turcu, Costel Orac (67 Alexandru Custov – decedat)
Antrenor principal: Dumitru Nicolae Nicușor (decedat)
Antrenor secund: Cornel Dinu

Sursa: fcdinamo.ro

Previous EXCLUSIV Rivaldinho: ”Nu vă așteptați de la mine să fiu Rivaldo”
Next Adrian Scarlatache termină sezonul pe podium

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *